ételallergia
#Táplálkozás

Ételallergiák: Hogyan birkózzunk meg velük?

2023.11.02.
2 perces olvasási idő

Ha az allergiatesztek azt mutatták ki, hogy valamilyen ételallergiád van, akkor majd az orvosod el fogja mondani, hogy hogyan kezeld, de segítség gyanánt azonban itt van pár tipp, amik jól jöhetnek.

Óvakodj az allergénektől

A legjobb megoldás az, hogy teljesen elkerüljük azokat a kajákat, amikre allergiásak vagyunk. Mivel azonban az ételallergia nem hagyományos allergia, így nincs gyógyszer, amit beszedésével megelőzhetet.

Az, hogy elkerülsz egy ennivalót, nem csak azt jelenti, hogy nem eszed, hanem azt is, hogy nem eszel olyat, ami tartalmazza azt. Egyes embereknek azt is kerülniük kell, hogy hozzáérjenek vagy belélegezzenek egy bizonyos élelmiszert vagy kozmetikumot.

Íme, néhány tipp, hogy elkerülhesd azokat a dolgokat, amikre allergiás vagy

Olvasd el az ételek címkéit

Az Amerikai Egyesült Államokban az ételgyártó cégeknek kötelességük ráírni az étel csomagolására, hogy az élelmiszer tartalmazza-e ezeket a gyakori allergén anyagokat:

  • mogyoró
  • dió
  • kagylófélék
  • hal
  • búza
  • tej
  • tojás
  • szója

Az ételallergiára figyelmeztető leírás kétféleképpen lehet rajta a csomagoláson:

  1. A hozzávalók listájánál bukkan fel
  2. Van a címkén valahol egy figyelmeztetés (például: „mogyorót tartalmaz”, vagy „kagylóféléket tartalmaz”)

Az USA-ban eladott termékekre érthetően rá kell írni, hogy mit tartalmaz, azért, hogy mindenki megértse. Azt is fontos tudnod, hogy egyes hozzávalók más néven vannak a csomagoláson feltüntetve.

„Nyomokban mogyorót tartalmazhat

Van egy dolog, amit nem írnak a csomagoláson. Amikor egy ételgyártó cég ugyan azt a gépsort használja több élelmiszer előállításához, megvan az esély arra, hogy belekerül egy allergizáló hozzávaló véletlenül az ennivalódba.

Néhány cég figyelmeztet erre a címkén: például: Mogyorót tartalmazhat. Jobban jársz, ha elkerülöd az ilyen ételeket, ha pl. allergiás vagy a mogyoróra.

Habár a vállalatoknak kötelességük ráírni az ételre, hogy allergén anyagokat tartalmaz, azt nem muszáj ráírniuk, hogy gyártás közben mi más kerülhetett véletlenül bele a. Ezért nem árt, ha kideríted, hogy pontosan mit tartalmaz az adott étel, akár a cég weboldalán is utána tudsz ennek járni.

Akkor is légy elővigyázatos, ha egy olyan élelmiszerről van szó, amit már korábban is ettél, mert a cégek néha megváltoztatják az ételeik összetevőit.

Figyelj, amikor nem vagy otthon

Az éttermek és étkezdék egyre jobban figyelnek arra, hogy tudjanak ételt készíteni az allergiás embereknek is. Azonban itt is fennáll annak a veszélye, hogy véletlenül belekerül valami olyan is az ételedbe, amire allergiás vagy. Ez főleg olyankor fordul elő, amikor a szakács ugyanazokat az edényeket, késeket és olajat használja a különböző fogásokhoz.

Amikor nem otthon eszel, kérdezd meg, hogy mik az összetevői annak az ételnek, amit rendeltél. Sok ember úgy gondolja, hogy az a legjobb, ha otthonról visz magának ennivalót vagy indulás előtt jól megkajál. Ha olyan barátoknál eszel, akik nem tudnak az allergiádról, akkor szólj nekik időben, így tudni fogják, hogy mit nem főzhetnek neked. Az is fontos, hogy ne hagyd, hogy használják az evőeszközeidet olyanok, akik olyat esznek, amire allergiás vagy.

Összegzés

  • Olvasd el a termékek csomagolásán a címkét, hogy tudd, pontosan mit tartalmaznak.
  • Olvass utána az ételeknek, amiket enni szeretnél. Meglepő, hogy olyan dolgok is tartalmaznak allergéneket, amikre nem is gondolnál.
  • Ismerd meg a különböző neveit azoknak az összetevőknek, amikre allergiás vagy, valamint az általad fogyasztott ételek összetevőit.
  • Mond meg a szüleidnek, hogy ne vegyenek semmi olyat, amire allergiás vagy, így lecsökkented annak a kockázatát, hogy olyat eszel, amit nem lenne szabad.
  • Kerüld el az olyan ennivalókat, amelyeknek nem ismered az összetevőit.
  • Hordj magaddal egy listát, amire le van írva, hogy mikre vagy allergiás, így ha ezt odaadod egy étteremben a szakácsnak, akkor el tudja készíteni úgy az ételedet, hogy az ne tartalmazzon olyat, amit nem ehetsz meg. Ha egy étteremben nem hajlandóak máshogy főzni neked, akkor egyszerűen csak ne egyél ott többet.
  • Ha például mogyoróallergiád van, akkor ne járj olyan helyre, ahol sok mogyorót használnak. Ha kagylófélékre vagy allergiás, akkor ne járj tengeri ételeket felszolgáló éttermekbe.
  • Ha étteremben eszel, kerüld az olajban sütött dolgokat, mert az ilyen helyeken általában többféle kaját sütnek ki ugyanabban az olajban.
  • Ha cukrászdában vagy fagyizóban eszel, légy résen, mert ezeken a helyeken mindent ugyanazokkal a késekkel és kanalakkal szednek.
  • Próbálj nem iskolában enni, hanem vigyél magaddal otthonról uzsonnát.
  • Szólj az iskolában, hogy allergiád van, hogy megfelelő ebédet tudjanak neked adni.
  • Ha az orvos felír valamilyen gyógyszert az allergiádra, mindig hord magadnál. Sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged.

(KamaszPanasz - M.D.)