A megrögzött egészségmániások valószínűleg azt válaszolnák, egyiket sem, vagy megengedhető néha egy kevés zöld tea.
Pedig alapvetően tévednek, mert mértékkel fogyasztva alapvetően sem a tea, sem a kávé nem káros az egészségre, sőt. A különböző érveket és ellenérveket, illetve kutatási eredményeket is megosztunk veletek, azután pedig mindenki dönthet belátása szerint.
Kávé
- akinek magas a vérnyomása vagy hajlamos a vesebetegségre (vagy már kialakult veseköve van) ne fogyassza, az helyette tényleg teát igyon és azt is csak mértékkel
- akkor a legegészségesebb a kávé, ha kevés sovány tejjel és minimális cukorral vagy anélkül fogyasztjuk – jóval egészségtelenebb a tiszta fekete kávé, illetve a sok cukorral, zsíros, tejjel, tejszínnel és fagyival felturbózott változat (ilyet is ihatunk, de lehetőleg minél ritkábban)
- a kávé tartalmazza a legnagyobb mennyiségű koffeint (többet, mint egy erős fekete tea), de azt is hozzá kell tenni, hogy a hirtelen nagy mennyiségű koffein ugyan ad egy „löketet”, de utána gyorsan távozik is a szervezetből, és lehet, hogy egy két órával a kávé elfogyasztása után fáradtabbnak érezzük magunkat, mint előtte
- napi kettő, de maximum négy adag kávénál többet fogyasszunk
- egyes kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás segíthet megelőzni a kettes típusú diabétesz kialakulását és kávéfogyasztók között kevesebb a bél- és májdaganat
- a kávé állítólag jó hatással van az asztmás betegekre
Tea
- akinek magas vérnyomása vagy veseköve van, az inkább zöld teát fogyasszon, amely segít a betegség megelőzősében és nem is rontja tovább a tüneteket
- minden tea sok antioxidánst tartalmaz, amely általánosságban segít megőrizni az egészségünket és legyőzni a különböző betegségeket
- a tea gyorsítja a metabolizmust, így segíthet a fogyásban
- a rendszeres teafogyasztás csökkentheti az emlő- és petefészekrák kialakulását, valamint segít a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében
- a teában kevesebb ugyan a koffein, de tovább a szervezetben marad, így tovább frissnek érezzük magunkat a fogyasztása után
- nem véletlen, hogy az angoloknál egy egész kultusz épült az öt órai teázás köré és Japánban is valóságos szertartás övezi a tea fogyasztását (míg sok más európai országban délután inkább a kávé fogyasztást részesítik előnyben)
Arra érdemes figyelni, hogy kávé és tea mellé érdemes valamit enni is (azaz próbáljuk meg ne éhgyomorra inni őket), mert mindkettő elég savas ital és ezért az érzékenyebb gyomrúaknál gyomorégést okozhatnak.
A kávé-tea párharcában tehát mindenki maga dönti el, melyik oldalra áll, de egyet ne feledjünk: mindkettő csak mértékkel és egészséges életmód mellett fejti ki jótékony hatását.
(KamaszPanasz)