tojás
#Táplálkozás

Minden, amit a tojásról tudni szeretnél

2024.08.26.
3 perces olvasási idő

Magyarországon évente összesen 2,3 milliárd tojást fogyasztunk el, számos felhasználási módja ismert, az egyik legegészségesebb alapanyag. Meddig használható fel a tojás? Hogyan tudhatom meg a legegyszerűbben, hogy záp, romlott? Melyik a legértékesebb?

Azt már biztosan hallottad, hogy a tojás tápértékét tekintve a leghasznosabb élelmiszereink egyike, kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjében dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Ráadásul igen változatos ételeket készíthetünk belőle.

Mi van benne?

A tyúktojás súlya 50-65 gramm, ennek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a pedig a sárgája. Egyetlen petesejtből, az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll.

A tojás kiváló biológiai értékű fehérjeforrás, hiszen minden esszenciális, azaz a szervezet számára szükséges aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. Ezen kívül a telített és telítetlen zsírsavak aránya (1/3:2/3) is optimális mennyiségben fordul elő benne.

  • Az egyik legnagyobb természetes D-vitamin forrás.
  • A-, E- és B-vitaminokat tartalmaz.
  • Van benne folsav, kalcium, vas, magnézium, cink, kálium, foszfor, nátrium.

Egyes vélekedések szerint a tojás egyedüli ételként (rostokkal és C-vitaminnal kiegészítve) is megállná a helyét, ugyanis minden, a szervezet számára szükséges anyagot tartalmazza – összegzi Szőke Andrea dietetikus.

A fehérjében vagy a sárgájában van több hasznos anyag?

A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található közel 40 százalékban.

Érkezik a kérdés, mekkora mennyiséget kell ahhoz megennünk, hogy érvényesüljenek a hasznos anyagok, illetve ne legyen túl sok? A szakértő szerint napi szinten 1 tojás teljes biztonsággal fogyasztható egészséges emberek esetében, nem fogja negatívan befolyásolni a szív-és érrendszert sem.

Korábban ugyanis felmerült a tojással kapcsolatban a koleszterin mítosz, amely megdőlni látszik. Nem találtak ugyanis erős kapcsolatot a rendszeres tojásfogyasztás és a szív-és érrendszeri, illetve a stroke-os megbetegedések kialakulásának kockázata között, mert nem befolyásolja a HDL:LDL és az összkoleszterin arányát.

Hogyan ismerhetjük fel, ha romlott a tojás?

A záptojást leginkább feltörés után jellegzetes szagáról lehet felismerni, nagyon intenzív és kellemetlen érzete van, van rá eset, amikor feltörés után szétrobban, mint egy bűzbomba. Árulkodó jel, hogy nem éppen mai darabról van szó, ha zavarossá válik, olyan mintha összekeverték volna a fehérjét és a sárgáját.

Úgy tudod megnézni, hogy milyen régi a tojás, nem romlott-e meg, hogy vízbe teszed: a tojáshéj porózus szerkezetű, ha elég régen állt a tojás, több levegő kerül a belsejébe, a 3-4 hétnél régebbiek úsznak a vízfelszínen, ha lemerül, akkor bátran fogyasztható.

Nagyszüleinknél bevált a rázós trükk is, azaz a fülükhöz emelték a tojást és meghallgatták, hogy kotyog-e. Ha igen, akkor nem sütöttek vele.

Jelölések a boltok polcain

Ha boltban vásárolsz tojást, nagyon sok információt leolvashatsz a termékről, ha körültekintő vagy, sok információt megtudhatsz és elkerülheted, hogy romlott tojást vigyél haza:

  • XL- a legnagyobb: legalább 73 gramm
  • L- nagy: 63 és 73 gramm közötti
  • M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
  • S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.

A kód első része:

  • 1: szabadtartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: ketreces tartási rendszer
  • 0: ökológiai tartás;

A következő számok:

  • az ország ISO kódja,
  • a megye vagy főváros kódja,
  • az állat-egészségügyi kerület sorszáma
  • a tojótyúk jelölés: „T”

A minőség-megőrzési idő is fel van tüntetve, ez a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet.

A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezeknek a termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet – írja tájékoztatójában a Nébih.

Tippek, praktikák

Az ajánlások szerint a tojást legkésőbb 3-4 héttel a vásárlást követően ajánlott elfogyasztani, mert később nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy egyéb baktérium – írja az Agroinform.hu.

  • A héjas tojást száraz, hűvös kamrában vagy hűtőszekrényben tároljuk, nyáron mindenképpen a hűtő a legjobb megoldás, ha lehet, dobozban vagy a tojástartó rekeszben.
  • Ha hűtőben tároljuk, ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján akár baktériumok lehetnek.
  • Ha szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.
  • Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk.
  • Ha bizonytalanok vagyunk vagy úgy gondoljuk, régebbi a tojás, akkor külön csészében feltörve használjuk fel, ha akad közöttük rossz tojás, azt könnyebben ki tudjuk válogatni.
  • Ha a sárgája elfolyósodott, előfordulhat, hogy már régebbi a tojás, ezt nem feltétlenül kell felhasználni.
  • Mindig legyél alapos a főzésnél és a sütésnél, hiszen a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
  • Figyelj arra, hogy pl. majonézhez csak teljesen friss tojást használj fel.
  • A tojásos ételeket, bár jobb azonnal megenni, minél gyorsabban le kell hűteni.
  • Munkakezdés, főzés és sütés előtt és után fontos a kézmosás.

Tudtad?

A legkisebb tojás a kolibrié, de igen kicsi a fürj tojása is, míg a legnagyobb a struccé. Az eddigi legnagyobb tyúktojás 454 grammot nyomott.

Ha már fürjtojás. Azt szokták javasolni az orvosok, hogy ha valakinek az ételintolerancia vizsgálata pozitív lesz a tyúktojásra, válassza a fürj tojását, amelyből 3-4 darab tesz ki egy rendes tojást. Szőke Andrea ezzel kapcsolatban elmondta: hasonlóan jó az összetétele, ugyanolyan magas biológiai értékű fehérjeforrás, vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárháza.

A tojás héja kalcium-karbonátot tartalmaz, ezért kiváló ásványi anyag forrása, de inkább a növényeknek adjuk, összetörve, illetve, ha van otthon tyúkunk, nekik is össze lehet törni, imádják. Emberi fogyasztásra nem ajánlott a tojáshéj.

(Szerző: Tóth András, újságíró, Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Agroinform)