fáradtság
#Testi problémák

Mennyi alvásra van szükségünk? Élet a hiperszomniával

2024.02.06.
4 perces olvasási idő

Majdnem mindenkivel előfordult már, hogy napközben álmosnak érezte magát. Akkor van igazán baj, ha a túlzott álmosság a napi munka, a suli, sőt, még a szabadidős tevékenységek útjában is áll. De mi is ez és mit tehetünk ellene?

Ezt a jelenséget hiperszomniaként ismerjük, ami ismétlődően fellépő álmosságot takar, amely az embereket arra készteti, hogy folyamatosan pihenni akarjanak, még munka vagy tanulás közben is.

Nem meglepő módon a napközbeni álmosság általában éjjel kezdődik. Még ha csak néhány napos alvást hagysz is ki, vagy nem jutsz elegendő mennyiségű zavartalan alváshoz, lelassíthat és elronthatja a kedvedet.

Mik a hiperszomnia jelei és tünetei?

  • Folyamatos, visszatérő extrém álmossági epizódok a nap folyamán.
  • Az átlagosnál tovább alszol (10 vagy több órát), mégis nagyon álmos vagy napközben, és nehezen maradsz ébren.
  • Reggeli ébredési nehézség, nappali szunyókálás után néha zavartnak vagy harciasnak tűnsz.
  • A nappali szunyókálás nem javítja az éberséget. Nem frissít és nem helyreállító hatású.
  • Szorongás, ingerlékenység.
  • Csökkent energia.
  • Nyugtalanság.
  • Lassú gondolkodás, lassú beszéd, memóriazavarok.
  • Fejfájás.
  • Étvágytalanság.
  • Hallucinációk.

Gyakran a rossz alvásszokások állnak a napközbeni álmosság hátterében. Mielőtt újabb támolygással teli morcos napon mennél keresztül, próbáld ki az alábbi módszereket, melyek révén javulhat alvásminőséged és kipihentebb lehetsz napközben.

1. Tegyél szert elegendő mennyiségű éjszakai alvásra!

Egyértelműnek hangozhat, azonban sokunk az alvásra szánt időből egy vagy két órát hajlamos reggelente, illetve az éjszaka folyamán más dolgokkal eltölteni. A legtöbb felnőttnek hét-kilenc óra az éjszakai alvásigénye, míg a tizenéveseknek kilenc teljes órányi alvásra van szükségük. Tervezd meg a mindennapi nyolc vagy kilenc órányi éjszakai alvást!

2. A zavaró tényezőket tartsd az ágyon kívül!

„Az ágyadat alvásra és szexuális együttlétre tartsd fenn!” – mondja Dr. Avelino Vercles, a Marylandi Orvostudományi Egyetem alvástani részlegének igazgatója. „Nem kellene olvasnod, televíziót nézned, videó játékokat játszanod, vagy laptopot használnod az ágyban.” Ne foglalkozz a számláiddal, és ne folytass túlfűtött vitákat sem az ágyban! Álmatlanságot okozhatnak.

3. Állíts be egy állandó felkelési időpontot!

Azoknak az embereknek, akiknek álmossággal kapcsolatos problémáik vannak, gyakran tanácsolják, hogy minden nap ugyanabban az időpontban feküdjenek le és keljenek fel, beleértve a hétvégéket is. Azonban a találomra kitűzött ideális lefekvési idő még több csalódottsághoz vezethet, amennyiben álmatlanságban szenvedsz, és már vannak elalvási gondjaid – mondja dr. Barry Krakow, a „Mélyalvás, mély elme: az éjszaka átalvásának hét kulcsa” című könyv szerzője.

Krakow ehelyett azt javasolja, hogy először csupán a felkelési időpont beállításával kezdjük. „Ragaszkodj ehhez az első néhány héten vagy akár hónapban és alakíts ki egy ritmust!” – mondja. „Ez a folyamat, miszerint mindig ugyanabban az időben kelsz fel, segít rögzíteni a napi ritmust. Ha így teszel, és rossz éjszakád van, egyúttal álmosabb is leszel a következő lefekvéskor.”

4. Fokozatosan korábbi időpontokban feküdj le!

Egy másik szemlélet, hogy állandó napirendet alakíts ki az, hogy négy egymást követő éjszakán át minden este 15 perccel korábban fekszel le. Ezután maradj az utolsó lefekvési időpontnál! A napirended ilyen módon történő fokozatos beállítása jobban működik, mintha hirtelen egy órával korábban próbálsz meg elaludni.

5. Állíts be állandó, egészséges étkezési időpontokat!

A rendszeres étkezési - nem csupán az állandó lefekvési - időpontok segítenek rendbe hozni a napi ritmusunkat. Az egészséges, időben elfogyasztott reggeli és ebéd – mintsem reggel bedobni egy fánkot és kávét, vagy útközben egy késői szendvicset – szintén segít megelőzni a napközbeni energiaszegénységet, amely növeli az álmosságot. Tervezz úgy, hogy lefekvés előtt két-három órával fejezd be az étkezést.

6. Tornázz!

A rendszeres mozgás (általában napi harminc perc) számos jótékony hatással szolgál az alváshoz. A torna, különösen az aerobik gyakorlatok általánosságban megkönnyítik az elalvást és a mélyebb alvást. A torna több energiával lát el napközben, és élesen tartja a gondolkodásodat. És ha kint a szabadban, napfényben tornázol, még több kedvező hatással szembesülsz.

Az alvásspecialisták napi harminc perc napfényben történő tartózkodást ajánlanak, mivel a napfény segít az alvási szokásaink rendezésében. A lefekvést megelőző három órában kerüld a testmozgást!

7. Rendezd a napirendedet!

„Ha úgy gondolod, hogy nem engedhetsz meg magadnak hét-nyolcórányi alvást, akkor át kell nézned a napirendedet, és némileg át kell szervezned!" – mondja Verceles. „Helyezz át néhány tevékenységet éjjelről kora estére, illetve kora reggelről késő reggelre!” Próbálj néhány kevésbé fontos teendőt kiiktatni! Az elegendő éjszakai alvás segít abban, hogy jobban teljesíts a fennmaradó tevékenységeid során.

8. Ne feküdj le, amíg álmos nem vagy!

Ha úgy fekszel le, hogy még csak fáradt vagy, valószínűleg nem fogsz tudni elaludni – mondja Krakow. „Különböztesd meg az álmosságot a fáradtság érzésétől! Akkor feküdj le, ha álmos vagy – a szemhéjaid elnehezülnek, álmosság fog el, úgy érzed elszundikálsz. Ez egy teljesen más érzés.”

9. Ne szundikálj a nap második felében!

A késő délutáni szunyókálás rosszabbá teheti a napközbeni álmosságot, mivel az éjszakai alvást is befolyásolhatja.

10. Hozz létre egy pihentető lefekvési szertartást!

Egy megszokott, pihentető rend lefekvés előtt segíthet elválasztani a nappaltól - különösen azoktól a tevékenységektől, amelyek túlságosan ingerlőek vagy stresszt okoznak, ezáltal nehezítik az alvást. Próbáld ki a meditációt, merülj el egy forró fürdőben, hallgass lágy zenét, vagy olvass egy könyvet! Egy csésze gyógytea vagy meleg tej is nyugtató lehet, azonban hagyj fel velük, ha felkelsz miattuk az éjjel, hogy kimenj a mosdóba!

11. Kerüld a lefekvés előtti „itókákat”!

Az emberek gyakran gondolják, hogy az alkohol segít az alvásban, azonban valójában megfoszt a mélyalvás élményétől, amely szükséges a kipihentség érzéséhez. Amikor az alkohol hatása eltűnik az éjszaka folyamán, valószínűleg újra nagyon éber leszel.

12. Keress fel egy alvásspecialistát!

A napközbeni álmosságot alvási rendellenességek is okozhatják. Amennyiben napközben állandó jelleggel túlzott álmosság fog el, még ha jól is alszol, illetve a nappali tevékenységeid során bármilyen előjel nélkül elalszol, lehetséges, hogy alvási rendellenességben szenvedsz (például narkolepsziában vagy alvási apnoeban).

Krakow szerint a nem azonosított és nem kezelt alvási rendellenességek az első számú okozói a nappali fáradtságnak és álmosságnak.

Az alvási gondokat bizonyos betegségek és orvosságok is okozhatják. Valamint az olyan lelki állapotokat - mint a depresszió, a poszttraumás stressz és a nyugtalanság - gyakran kötik az alvási zavarokhoz.

Egy alvásspecialista összeállíthat számodra egy kezelési programot, amely kognitív viselkedési terápia segítségével kezeli a háttérben meghúzódó alvási rendellenességet, és segít kedvezőbb alvási szokásokat és viselkedésmódot kialakítani. Néha gyógyszeres és viselkedési terápia egyesítésével küszöbölik ki a nappali álmosságot.

(KamaszPanasz - Ő.B.)