napozás
#Testi problémák

Bőrrák huszonévesen - Mikor biztonságos a napozás?

2010.06.23.
8 perces olvasási idő

Mindannyiunknak szüksége valamennyi napozásra: ez az elsődleges D-vitamin forrásunk, amely biztosítja a szervezet kalciumfelvételét, hogy a csontozatunk erős, egészséges legyen. A legtöbb embernek azonban nem kell sok időt töltenie a napon, hogy hozzájusson a szükséges D-vitamin mennyiséghez, ráadásul ha nem védekezünk a nap ibolyántúli sugarai ellen, a következmény könnyen lehet bőrbetegség, szemkárosodás, az immunrendszer gyengülése, sőt még rák is. Akár huszonéveseknél is kialakulhat bőrrák.

A fiatalok tizennyolc éves korukat megelőzően életük 50-80 %-ában ki vannak téve a napsugárzásnak, épp ezért fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiket, miképp lehet biztonságosan élvezni a nyár nyújtotta örömöket. Kellő elővigyázatossággal nagy mértékben csökkentheted annak kockázatát, hogy esetleg bőrrák alakuljon ki.

Tények a napsugárzásról

A Földre sugárzó napfény egy része láthatatlan ultraibolya (UV) sugarakból áll. Amikor ezek a sugarak a bőrünket érik, barnulást, leégést, esetleg egyéb bőrkárosodást okoznak.

A napfény háromfajta ibolyántúli sugarat tartalmaz: UVA, UVB és UVC.

1. Az UVA-sugarak

A bőr öregedését és ráncosodását idézik elő, és bőrrák, vagy melanoma kialakulásához is vezethetnek. Minthogy az UVA-sugarak akadálytalanul áthatolnak az ózonrétegen (a Földet körülvevő légkör védőpajzsán), napozáskor ezeknek vagyunk a leginkább kitéve.

Mértékkel szoláriumozz, mert ott is UVA- sugarakkal barnítanak. Az így szerzett barnulás nem véd meg a napozás egyéb káros hatásaitól, mivel csupán színt ad a bőrnek, s ezáltal azt a hamis érzetet kelti benned, hogy védve vagy a leégéstől.

2. Az UVB-sugarak

Ugyancsak veszélyesek, leégést, a bőr hályogosodását (a szemölcsök elsötétedését) és az immunrendszer gyengülését idézhetik elő. A bőrrák kialakulásában is szerepük van. A melanoma, a bőrrák legveszélyesebb típusa, feltevések szerint összefügg a húsz éves kor előtti erős UVB okozta leégésekkel. Az UVB-sugarak jelentős részét elnyeli az ózonréteg, de így is elegendő jut át rajta ahhoz, hogy komoly veszélyt jelentsenek.

3. Az UVC-sugarak

A legveszélyesebbek lehetnének, de szerencsére ezeket kiszűri az ózonpajzs, s így nem érik el a Földet.

A melanin a test legelső védelmi vonala

Napozás

Az UV-sugarak vegyi reakcióba lépnek a legtöbb ember bőrében megtalálható melaninnal. A melanin képezi a napsugárzás elleni elsődleges védelmet, mivel elnyeli a káros UV-sugarakat, mielőtt még komolyabb bőrkárosodást okozhatnának. A melanin a bőrszíntől függően különféle koncentrációban és színben fordul elő.

Minél világosabb a természetes bőrszíne valakinek, annál kevesebb melanin áll rendelkezésére, hogy védekezhessen az UV-sugarak ellen. A sötétebb természetes bőrszínű embereknek több melaninjuk van, amely elnyelheti a káros sugarakat. (Ugyanakkor a gyerekeknek - bármelyik bőrtípushoz tartoznak is - egyaránt szükségük van az UV-sugárzás elleni védekezésre, mivel náluk bármilyen fokú barnulás vagy leégés a bőr károsodásához vezet.)

Hasonlóképpen a szőke – világos bőrű és kék szemű – embereken nagyobb valószínűséggel jönnek elő a szeplők, mivel bőrük kevesebb melanint tartalmaz. Bár a szeplők önmagukban ártalmatlan bőrelváltozások, a napon való tartózkodás következtében megszaporodhatnak vagy sötétebbé válhatnak.

A napsugárzás hatására megnő a bőrben a melanin mennyisége, s ezért barnulunk le. Csakhogy még az „egészséges” lebarnulás is a nap káros hatását jelezheti. A bőrkárosodás veszélye egyenes arányban növekszik a napon eltöltött idővel és a napsugárzás erősségével.

Akik folyamatosan a tűző napon tartózkodnak, mint például a mezőgazdaságban dolgozók, a hajósok vagy a megszállott napfürdőzők, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A bőr akkor ég le, amikor az UV-sugárzás nagysága meghaladja azt a mennyiséget, amely ellen a melanin még képes védelmet nyújtani.

A napsugárzás elleni védekezés elmulasztása

Fokozott veszélyt jelent azon gyermekek számára, akiknek:

  • szeplős a bőrük (vagy a szüleik hajlamosak szeplősödésre)
  • nagyon világos a bőr- és hajszínük
  • a családjában már fordult elő bőrrákos megbetegedés, ideértve a melanomát is.

Különös figyelmet kell fordítanod a napsugárzás elleni védekezésre, amennyiben fennáll e fokozott kockázati tényezők valamelyike vagy több is közülük.

Ugyanakkor a napfényben nem mindig egyforma az UV-koncentráció. A napsugárzás erősségét egyaránt befolyásolja az évszak és a saját földrajzi elhelyezkedésed. Az UV-sugárzás nyáron a legerősebb. Ne feledd azt sem, hogy ennek az évszaknak az időpontja helyszíntől függően változik: ha olyan országba utazol, ahol akkor éppen nyár van, a lehető legerősebb napfényvédő készítményt csomagold be magatoknak.

Fokozott védelemre van szükség

Az Egyenlítő környékén, ahol a legerősebben tűz a nap, ahol a levegő ritkább és a felhőtakaró vékonyabb, s emiatt több veszélyes UV-sugár tud áthatolni a légkörön. Sőt, ha a téli hónapokban a családoddal síelni készülsz a hegyekbe, feltétlenül vigyél magaddal elegendő napozókrémet, a hóról és a vízfelületről visszaverődő UV-sugarak ugyanis fokozzák a leégés valószínűségét.

Kellő elővigyázatosság esetén a gyerekek biztonságosan játszhatnak a napon. Lássuk a leghatékonyabb módszereket:

Kerüld azt a napszakot, amikor a legerősebb a napsugárzás!

Először is ne tartózkodj hosszú ideig a napon, amikor az a legmagasabban jár fent az égen és ezért a legerősebb a sugárzása (az északi féltekén délelőtt tíz és délután négy óra között). Ha a gyerekek ezekben az órákban a szabadban vannak, még ha a hátsó udvarban is játszanak, feltétlenül állíts föléjük napernyőt. A napfény káros hatása legjobban a mindennapi tevékenységek során érvényesül, és nem a strandon.

Az UV-sugarak még felhős, hűvös vagy borongós időben is áthatolnak a felhőrétegen, és visszaverődnek a homokról, a vízről, sőt a betonról is. A felhők és a légköri szennyeződések nem szűrik ki az UV-sugarakat, pedig ezek sokakban hamis biztonságérzetet keltenek.

A „láthatatlan Nap” nem várt leégést és bőrkárosodást okozhat. A gyerekek gyakorta fel sem tudják fogni, miképp is éghettek le hűvös vagy szeles időben, mert az alacsony hőmérséklet vagy a szél miatt hidegnek érezték bőrük külső felületét.

Húzódjatok védett helyre!

Az egyik legjobb módja annak, hogy megóvd magad és családodat a napsugárzástól, ha árnyékos helyre húzódtok és a testeteket véditek az UV-sugaraktól. Arról, hogy a ruha csakugyan megvéd-e az káros UV-sugárzástól, a következőképp győződhetsz meg: dugd alá a kezedet, s ha nem látod, biztonságos.

Minthogy a kisgyerekeknek vékonyabb a bőrük, s még kialakulatlan a melanintermelésük, könnyebben leéghetnek, mint idősebb társaik. Mivel hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket nem ajánlatos napolajjal bekenni, amennyire csak lehetséges, kerülni kell, hogy egyáltalán nap érje őket.

Ha kisgyermekeddel mégis a napra kell menned, a testét teljesen elfedő ruhát adj rá, s olyan széles karimás fejfedőt, amely az arcát is árnyékban tartja. Használj napernyőt, hogy árnyékban legyen.

A nagyobb gyerekeket is tanácsos óvni a naptól. Ha sokáig vannak a napon, fáradttá és ingerlékennyé válhatnak. Ha egész nap a szabadban tartózkodtok, vigyél magaddal nagy napernyőt vagy gyorsan felállítható sátrat, amely alatt játszhatnak. Ha nincs túl nagy hőség odakint és nem szeretnéd, hogy a gyerekeid kényelmetlenül érezzék magukat, adj rájuk könnyű, hosszú ujjú pólót és/vagy hosszúnadrágot. Mielőtt a strandra vagy a parkba indulnátok, tudakold meg előre, vannak-e olyan helyek, ahol tudsz bérelni napernyőt, kis sátrat vagy más, a nap ellen védő felszerelést.

Használd következetesen a napolajat!

Számos jó minőségű gyereknapolaj, naptej kapható, köztük érzékeny bőrűeknek is, érdekes illatúak (például görögdinnye aromájú), tartósan vízálló és verejtéknek ellenálló változatok, valamint többféle könnyen használható spray is.

Ami a naptejek esetében a legfontosabb, hogy mekkora védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen. Amikor az illatszerboltok polcain szembe találod magad az óriási kínálattal, te csak a címkén látható fényvédő faktor értékét figyeld.

Hat hónapos vagy annál idősebb gyermeknek 15-ös vagy magasabb faktorút válassz, amely egyaránt véd barnulás és a leégés ellen. Olyan napolajat vegyél, amelynek a címkéjén az áll, hogy mind az UVA-, mind az UVB-sugárzás ellen hatásos (ezek az ún. „széles spektrumú” naptejek). Az esetleges bőrallergia elkerülése érdekében ne használj B10 vitamint tartalmazó napolajat, s ha a gyermeked érzékeny bőrű, olyan terméket keress, amely aktív titán-dioxidot tartalmaz (ez egy vegyszermentes adalék).

Hogy a naptej valóban hatásos legyen, helyesen kell használni. Tedd a következőt:

  • Harminc perccel azelőtt kend be, hogy kimegy, így megfelelő védőréteg képződik rajta. Ne feledkezz meg az ajkairól, a kezéről, a füléről, a válláról és hátul a nyakáról sem. A fürdőruha pántját emeld fel, és ott is kend be (arra az esetre, ha játék közben a pántok lecsúsznának).
  • Ne akarj takarékoskodni a flakonnal tartalmával! Használd bőségesen!
  • Gyakran, körülbelül két-három óránként kend be újra, ezt tanácsolják a bőrgyógyászok. Ismételd meg, ha a gyerek úszott vagy verejtékezik.
  • Használj vízálló naptejet, ha víz mellé vagy úszni készültök. A víz visszatükrözi és erősíti a napsugárzást, ilyenkor a gyerekeknek tartós védelemre van szükségük. A vízálló napolajak akár nyolcvan percen át is hatásosak maradnak a vízben, némelyik közülük az izzadással és dörzsöléssel szemben is ellenálló. Akármennyire is vízálló azonban a naptej, amint a gyerekek kijönnek a vízből, kend be őket újra.

Ne feledd, minden gyerek fokozott napfény elleni védelmet igényel. A bőrgyógyászok legalább 15-ö, vagy nagyobb fényvédő faktorú naptejet javasolnak a gyerekeknek bőrszínüktől függetlenül. Noha a sötétebb bőr több védekező melanint tartalmaz és inkább csak barnul, de nem ég le, ne feledd, hogy a lebarnulás is jelezhet napfény okozta bőrkárosodást. A sötét bőrű gyerekek is fájdalmasan leéghetnek.

Adj napszemüveget a gyermekedre!

A napsugárzás a szemre ugyanúgy káros lehet, mint a bőrre. Akár egyetlen szabadban töltött nap alatt is leéghet a szaruhártyád (a szem külső, áttetsző védőburka). Az intenzív napsugárzás következtében későbbi életed során esetleg hályog alakulhat ki a szemeden (ez a szemlencse elhomályosulása, amely akár vaksággal is végződhet). A legjobb mód a szem védelmére napszemüveg viselése.

Nem mindegyik napszemüveg biztosít megfelelő védelmet az ultraibolya sugarak ellen; a speciális UV-szűrő nélküli, sötétített műanyag vagy üveg lencsék csupán hamis biztonságérzetet nyújtanak. Olyan címkével ellátott napszemüveget vegyél, amely 100 %-os UV-védelmet garantál.

Persze nem mindegyik gyerek hord szívesen napszemüveget, különösen eleinte nem. Hogy szívesebben viselje, engedd meg neki, hogy olyat válasszon, amelyik tetszik neki: sok gyártó készít mókás, több színű, esetleg rajzfilm figurákkal díszített szemüvegkereteket. Azt se feledd, hogy a gyerekek szívesen utánozzák a felnőtteket. Ha magad is rendszeresen hordasz napszemüveget, a gyerekeid könnyebben követik majd a példád.

Nem mindegy, milyen gyógyszer

Némelyik gyógyszertől a bőr fokozottan érzékennyé válik az ultraibolya sugarakra. Ennek következtében a barnulásra kevésbé hajlamos bőrű gyerekek is súlyosan leéghetnek bizonyos fajta gyógyszerek szedése idején. A világos bőrű gyerekeket természetesen még inkább fenyegeti ez a veszély.

Kérdezd meg az orvosod vagy a gyógyszerészed, hogy az adott vényre kapható (főleg antibiotikumok és pattanás elleni szerek) vagy szabad forgalmú gyógyszer nem okozhat-e napérzékenységet. Ha igen, még fokozottabban ügyelj a napsugárzás elleni védekezésre.

A legjobb védekezési mód, ha elrejtőztök a nap elől vagy a lakásban maradtok, sokszor még a naptej sem képes megvédeni a bőrt a gyógyszerek okozta napérzékenység ellen.

Ha leégett a gyerek

Könnyen megesik, hogy leég a gyerek, különösen egy strandon vagy máshol a szabadban töltött hosszú nap után. Gyakran egész nap nem látszik rajtuk semmi, aztán fokozatosan, legkésőbb estefelé már mutatkoznak a „pirulás” jelei, amely fájdalmakkal, lázzal, sőt rosszulléttel is társulhat.

Amikor a gyerekek leégnek, eleinte általában fájdalmat és nagy melegséget éreznek, de a tünetek a napozást követő néhány óra múltán komolyabbá is válhatnak. Némelyeket hidegrázás fog el. Minthogy a nap kiszárította a bőrüket, az viszketni kezd és feszessé válik. A bőr a leégés után körülbelül egy héttel hámlani kezd. Figyelmeztesd a gyermeked, hogy ne vakarja vagy húzza le a hámló bőrt, mert az alatta levő réteg elfertőződhet.

Ha leégett a gyermeked, az alábbi tanácsok segíthetnek:

  • Legyen árnyékban a gyerek, míg el nem múlik a leégés. Minden további napsugárzás csak súlyosbítja a leégést és növeli a fájdalmait.
  • Készít neki hűs (ne hideg) fürdővizet, vagy gyöngéden borogasd a bőrét hűs, nedves ruhával, hogy enyhüljön a fájdalma és csökkenjen a hőségérzete.
  • A leégett testrészeket kend be nagy tisztaságú Aloe Vera géllel (kapható a legtöbb gyógyszertárban, vagy közvetlenül kinyerhető a növény leveleiből). Kiválóan enyhíti a leégés okozta fájdalmat és elősegíti a bőr gyorsabb gyógyulását.
  • Adj neki fájdalomcsillapítót, például paracetamolt vagy ibuprofent, vagy használj vény nélkül kapható napozás utáni bőrnyugtató sprayt. (Soha ne adj gyereknek vagy tinédzsernek aszpirint!)
  • Kend be lokális hidratáló krémmel, hogy bőre visszanyerje elveszített víztartalmát és csökkenjen a bőr felhólyagosodása. A legjobban leégett testrészeket kend be vékonyan 1 %-os hydrocortisone krémmel. (Ne használj ásvány-olaj alapú készítményt, mert az megakadályozza a hőtöbblet és a verejték távozását. Ugyancsak óvakodj az olyan elsősegély termékektől, amelyek benzokaint tartalmaznak, mert az bőrérzékenységet vagy allergiát okozhat.)

Amennyiben igen komoly a leégés és felhólyagzik a bőr, hívj orvost. Amíg az orvos megérkezik, mondd meg a gyermekednek, hogy ne kaparja el, ne lyukassza ki vagy ne nyomkodja össze a hólyagokat, mert könnyen elfertőződhetnek és heg marad utánuk.

A kiszáradás következtében fellépő betegségek

A kiszáradás okozta betegségek, mint például a hő syncope (hő ájulás), hő stressz és hőguta sokkal komolyabbak, mint az egyszerű leégés. Ezek akkor jelentkezhetnek, ha a gyermek túlhevültté és dehidrálttá válik, és számos esetben a leégés kísérői.

Hívd az orvost, ha:

• a gyermekednek megmagyarázhatatlanul felszökött a láza (több, mint 39,9)
• a leégett bőr fertőzöttnek tűnik
• a gyereked nem tud a fénybe nézni (ez a szaruhártya leégésére utalhat)

Kérj sürgős segítséget az orvosodtól, ha a gyermeked:

• émelyeg
• hány
• elájul
• önkívületbe esik (időnként szellemileg zavartnak látszik)
• hasmenése van

Óvd magad is a naptól!

Ha jó példával elől járva napszemüveget viselsz és csak a feltétlenül szükséges ideig tartózkodsz a tűző napon, nemcsak megvéded magad a nap esetleges káros hatásaitól, de gyermekeidet is megtanítod a biztonságos napfürdőzés szabályaira.

(KamaszPanasz - Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

bőr