háztartás
#Testi problémák

Irritáló anyagok a háztartásban, amikkel jobb vigyázni

2016.06.05.
3 perces olvasási idő

Sok olyan termék, amellyel tisztán és baktériummentesen tartjuk a házunkat, igencsak káros lehet a bőrünk számára, és nem csak a szupererős tisztítószerek. Még egy enyhe tisztítószer is kiszáríthatja, irritálhatja a bőröd, ha érzékeny vagy rá, vagy ha túl gyakran használod.

Az érzékeny bőr, ami tisztítószereknek van kitéve, vörössé, duzzadttá válhat. Viszkető kiütések jelenhetnek meg rajta, amit a bőrgyógyászok kontakt dermatitisznek hívnak. A házimunkára ugyan nincsen gyógyír, de ha elkerülöd a bőrgyulladást okozó tisztító vegyszereket, azzal az irritációt csökkentheted.

Védd a bőröd ezektől az irritánsoktól!

A leghírhedtebb irritáló vegyszereket könnyen kiszúrhatod. A címkéjükön ugyanis kötelező feltüntetni jelekkel és szavakkal is, hogy veszélyesek, mérgezőek. Ezeknek a figyelmeztetéseknek azt kell sugallniuk, hogy az a termék olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek bőrirritációt okozhatnak.

Ne érintkezz ezekkel a vegyszerekkel különösen, ha érzékeny a bőröd!

Összetevő

Előfordulása

Ammónia

fertőtlenítőszerek, padlótisztítók, ablak- és üvegtisztítók, általános tisztítószerek

Kloridok, alkil- és ammónium-kloridok

penész- és rozsdaölők

Ammónium-hidroxid

folteltávolítók

Hidroklórsav

lefolyótisztítók

Hipoklórsav

vécécsésze tisztítók

Lúg

sütő-, lefolyótisztítók

Petróleum desztillátumok

bútorpolírozók, bútorápolók

Petróleumos oldószerek

padlótisztítók, polírozók

Fenol

antibakteriális tisztítószerek, vécécsésze tisztítók, bútorpolírozók

Nátrium-diszulfát

vécécsésze tisztítók

Nátrium-hipoklorit

fertőtlenítőszerek, folteltávolítók, általános tisztítószerek

Nátrium-, vagy kálium-hidroxid

lefolyó -, sütőtisztítók

A felületaktív anyagok, vagyis azok a vegyi anyagok a mosószerekben, amelyek kiszedik a koszt és a foltokat a ruhákból, nem tartoznak a listához, mivel ritkán okozhatnak kontakt dermatitiszt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a mosószerek nem irritálják az érzékeny bőrt. A mosásra használt termékek ugyanúgy okozhatnak irritációt azzal, hogy kiszárítják a bőrt, illetve allergiás reakciót is kiválthatnak a hozzáadott festék-, és illatanyagok által.

Az irritáció megelőzése

Listát tudnál írni arról, hogy miért kell kerülnöd a házimunkát? Az érzékeny bőrnek nem szabadna rajta szerepelnie. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség, hogy megelőzd a kellemetlen következményeket.

Tippek, hogy elkerüld a bőrirritációt

  1. Olvasd el a címkéket! Tudd meg, pontosan milyen vegyi anyagok vannak abban a termékben, amit használsz. Próbáld meg elkerülni azokat a termékeket, amelyek olyan összetevőt tartalmaznak, ami korábban már tünetet okozott nálad. Kövesd a címkén lévő utasításokat! Így biztos lehetsz benne, hogy biztonságosan használod a tisztító terméket.
  2. Válassz zöldet! A „zöld” tisztítók nem előzik meg szükségszerűen a bőrgyulladást, de általában gyengédebbek a bőrhöz és a környezethez. Keress olyan tisztítószereket, amelyek színezék- és illatanyagmentesek. Kipróbálhatsz régimódi tisztítószereket is, mint a szódabikarbóna.
  3. Raktározz okosan! Így nem kerülsz véletlenül sem közvetlen kapcsolatba azzal a vegyi anyaggal, amely irritálja a bőrödet. Hagyj minden tisztítóterméket az eredeti, felcímkézett tartójában. Tartsd a fedőt szorosan rázárva, hogy megelőzd a vegyszer kifröccsenését.
  4. Ne kísérletezz! Ne kezdj el őrült tudóst játszani! A tisztítószerek összekeverése veszélyes kísérlet, nagyon kockázatos. A tisztítószerek ugyanis bizonyos anyagokkal vegyülve veszélyes gázokat termelhetnek.
  5. Növeld a védelmet! Érzékeny kezeidet védd meg gumikesztyű viselésével, és hosszú ujjú felsőben legyél, amikor takarítasz. Ha igazán érzékeny vagy, légy óvatos, hogy milyen típusú kesztyűt veszel. A latex kesztyűk önmagukban is bőrreakciót válthatnak ki. A műanyag és vinil (ez is egy műanyagszármazék) jobb választás akárkinek, aki latexérzékeny.
  6. Tisztálkodj! A kézmosás, miután már tisztítószert használtál, időpocsékolásnak hangzik, de segíthet abban, hogy megóvd a bőrödet. Mosd meg a kezeidet vagy akármilyen más bőrfelületet, ami hozzáért a mosószerhez vagy tisztítószerhez, enyhe szappannal és meleg vízzel.

A bőrirritáció kezelése

Az irritáló anyag elkerülése a legjobb módja annak, hogy megelőzd a bőrirritációt. De ha kapcsolatba kerülsz egy barátságtalan tisztítószerrel, és kiütésed lesz tőle, keresd fel a bőrgyógyászod. Az általa előírt kenőcs vagy krém segíthet enyhíteni a viszketést és a bőrpírt. Ha a krém nem használ körülbelül egy hét után, akkor lehet, hogy az orvos szteroidos gyógyszert ír elő.

Mindegy, mennyire viszket a kiütés, ne vakard. A vakarás lehet, hogy néhány perc enyhülést hoz, de utána még inkább viszketni fog a bőröd, és fertőzést is okozhat. A vakarás helyett használj minden nap egy enyhe hidratáló krémet, hogy enyhítsd a viszketést, és megóvd a bőrödet.

(KamaszPanasz - Sz.D.L. - webmd)

Kapcsolódó címkék

bőr