higiénia
#Testi problémák

Az intim higiénia alapjai

2021.07.15.
2 perces olvasási idő

A tisztálkodás alapvető szabályait már gyerekkorunkban megtanultuk, de ez a tanulási folyamat nem állhat meg: életkorunknak megfelelően folyamatosan frissíteni kell tudásunkat, hiszen a személyi higiénia hiánya miatt a különféle betegségek könnyebben kialakulhatnak.

Mosakodás során különösen ügyelj a testhajlatok, köldök tisztítására, ahol az izzadság könnyen megmarad, és elég meleget biztosít a különféle kórokozók megtelepedésének.

Intim higiénia

A nők ápoltságához különösképpen hozzátartozik az intim higiénia. A hüvelyflóra jótékony baktériumai savas kémhatást alakítanak ki, amely így védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. A hüvely öntisztuló tulajdonsággal bír, így elég naponta a külső nemi szerveket megtisztítani.

A megfelelő PH-egyensúly fenntartására használj savas kémhatású intim mosakodószert! A szappanok és tusfürdők lúgosító hatásaik miatt felboríthatják az egyensúlyt, így intim részeken ne alkalmazd!

A zuhanyozás mellett hetente egyszer-kétszer szakíts időt egy kádban való fürdésre. Gyógyíthatod is magad, ha például megfázás esetén egy liter kamillateát öntünk a fürdővizünkhöz, illetve nőgyógyászati problémákra kiváló a cickafarktea ülőfürdő alkalmazása.

Figyelj az intim részekre

Talán felesleges is mondani, hogy nyilvános WC használatakor lehetőleg ne ülj a WC peremére. A toalettpapír használata elölről hátrafelé történő mozdulatokkal történjen, így elkerülhetőek a fertőzések. Székelés után még érdemes intim törlőkendőt is használni.

Bőröd, hajad és körmeid egészsége

  • A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódoddal Te is sokat tehetsz érte. És bár megállítani ugyan nem tudod, de késleltetheted bőröd öregedését...
  • Az intim betétek alkalmazása ajánlott, de fontos a napi többszöri cserélése is, illetve az illatosított fajták inkább kerülendők, mivel a benne lévő illatanyagok allergiát is okozhatnak.Intim higiénia
  • A pamut, hagyományos fazonú alsók használata ajánlatos. A tanga viselése veszélyt rejthet, mivel könnyebb elérhetőséget jelent a korokozóknak az érzékeny területekre.
  • A menstruáció ideje alatt mindenki a neki megfelelő betétet vagy tampont használja. Mind a kettő teljesen biztonságos és kényelmes lehet, csak a kellő szabályokat tartsuk be!
  • A legfontosabb, hogy a tampont maximum 4-6 óra elteltével ki kell cserélni. A csere alkalmával ügyelj a kezed tisztaságára (alaposan moss kezet, zsebkendővel fogd meg a kilincset, ne érj a WC-hez). Éjszakára is biztonságot nyújt a tampon, de az időkorlát miatt érdemesebb egészségügyi betétet használni.

A test-, fog-, köröm-, hajápolásról

  • Dezodor vásárlásakor ügyelj arra, hogy ne tartalmazzon alumínium-származékot, illetve közvetlenül szőrtelenítés után ne alkalmazd.
  • Az ápoltság alapja a tiszta fogsor. Az lenne az ideális, ha minden étkezés után fogat mosnál. Ha erre nincs lehetőség, akkor reggel és este semmiképpen ne mulaszd el! Így elkerülhető a lepedékes fog, a rossz szájíz és a kellemetlen szagú lehelet.
  • A lábujjkörmök ápolásánál fontos, hogy ne vágd ki a sarkait, és használj körömreszelőt a köröm éleinek lesimításához. Igyekezz kevesebbet nyírni és többet reszelni a körmeidet.
  • A könnyen töredező körmöket nem ajánlatos nagyra növeszteni. Ezeknek a problémáknak a hátterében A-, D-, E- vitaminok hiánya állhat, amelyet tabletta formájában, vagy vitaminos körömlakk segítségével is pótolhatsz.
  • Elég hetente egyszer-kétszer hajat mosni, a túl gyakori fejmosás fokozott zsírtermelést eredményez. A hajat minden körülmények között teljesen meg kell szárítani, akár nem túl melegre állított hajszárítóval. A hajat előrehajolva hátulról előre keféld át.
  • A hajhullás természetes dolog, de szezonálisan, táplálkozási zavar vagy stressz esetén fokozódhat, érdemes rá odafigyelni.

A férfi intim higiénia

A tisztálkodásnak a mindennapok része kell, hogy legyen, ez vonatkozik az intim testrészek tiszítására is. Lehetőleg minden nap zuhanyozz, a fitymát húzd házra, az alatta lévő makkot folyó vízzel mosd le. Érdemes nemi aktus után is alaposan megtisztálkodnod.

Az intim testrészek tisztítására javasolt a folyó víz kímélő szappannal vagy tusfürdővel, az irritációt okozó kozmetikumok az érzékeny bőrűeknél bőrpanaszokat okozhatnak. Elég óvatosan lemosni, a dörzsölés veszélyes lehet. Ha bőrkiütést, viszketést, váladékozást tapasztalsz, akkor lehetőleg önkezelés nélkül keress fel mielőbb egy urológust vagy egy nemibeteg-szakrendelést.

(Webbeteg, Dr. Csuth Ágnes)