menstruáció
#Testi problémák

5 étel a rendszeres menstruációs ciklusért

2015.01.07.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a ciklusod azon napjain, mikor az ösztrogénszinted a csúcson van, elégedettebb vagy magaddal, magabiztosabban vágsz bele az előtted álló feladatokba, sikeresebben valósítod meg azokat, és könnyebben érteted meg magad a környezeteddel?

De ha a menstruációs ciklusod nem rendszeres vagy kimaradozik, nem részesülsz a magas ösztrogénszint eme jótékony hatásaiból. Cikkünkből megtudhatod, melyek azok az ételek, amik segítenek a ciklust rendszeressé tenni.

Az ösztrogénszint az ovulációt megelőző napokban a legmagasabb. Az ovuláció átlagos, 28 napos ciklus esetén a 12.-16. napon következik be (noha ez függ attól is, mennyi stressz ér, mit eszel, mennyit - és mit mozogsz). Így az ösztrogéncsúcs általában a 8-11 napra tehető.

Az alábbi ételek segítenek abban, hogy a ciklusod rendszeres legyen.

Omega-3 zsírsavak: lazac, makréla

A petefészken belüli erek nagyon vékonyak, aprók, ebből következik, hogy nagyon sebezhetőek. A dohányzás, az elhízás illetve a magas koleszterinszint negatívan befolyásolhatja a petefészek ereit, ami blokkolhatja a hormonokat és a véráramlást. A halolaj, azaz az Omega 3 zsírsav fokozza a vérkeringést, csökkenti a szabad gyökök okozta károsodást és növeli a dopaminszintet, ami javítja a hangulatod. Noha a lazac, a makréla és még számos halfajta mind kitűnő omega-3 források, sok orvos inkább az étrend-kiegészítők alkalmazását javasolja a tengeri halak magas higanytartalma miatt.

Színes ételek

Orvos által javasolt gyümölcs

A legtöbb természetes élelmiszer nem fehér, így feltételezhetjük, ha egy adott étel fehér, akkor valószínűleg olyannyira feldolgozott, hogy már egészségtelen. Annak érdekében, hogy a menstruációd normális legyen, kerüld a fehérlisztet, a cukrot, a fehérkenyeret, a fehérlisztből készült tésztát és a fehér rizst. Ezek azok az ételek, amelyek zavarják a ciklust azáltal, hogy hirtelen megemlik a vércukorszintet. A túlzott zsírraktározás negatívan befolyásolja az ovulációt és a ciklust, így okozva rendellenes menzeszt.

Protein: túró, sovány, húsok, dió

A kiegyensúlyozott fehérje fogyasztás nagy kihívás lehet, de nagyon fontos a hormonális egyensúly miatt. Minél inkább egyensúlyban vannak a hormonjaid, annál rendszeresebb lesz a menstruációd. A növényi fehérjék különösen jók a hormonális egyensúly növelésére, ilyenek például a dió, mogyoró, de a sajt, főtt tojás, szója és a konzerv szardínia is kiváló fehérjeforrások.

Minden, amit a menstruációról tudni kell
A férfi nemi működéssel szemben - amely folyamatos - a női nemi működés ciklikus. Ennek a legnyilvánvalóbb jele a menstruáció vagy menzesz. A folyamat szabályos ciklus esetén minden hónapban - nagyjából 28 naponta - megismétlődik. Mi történik ilyenkor? Milyen problémák adódhatnak?

D-vitamin

Ez a vitamin javítja a sejtek közötti kommunikációt, amely stabilizálja a hormonokat. A D-vitamin fontos szerepet játszik a rák elleni védelemben is, elsősorban a mell-, vastagbél- és petefészekrák esetén. A D-vitamint nehéz élelmiszerekkel bejuttatni a szervezetbe, s noha előfordulása ritka, meg lehet találni tonhalban, tojássárgájában, lazacban, szardíniában és a csukamájban.

Annak érdekében, hogy növeld a D-vitamin szinted, és ezáltal kiegyensúlyozottabb ciklust biztosíts magadnak, meg kell róla győződnöd, hogy elég napfényhez jutsz. Kutatások szerint minimum 10 percet kell a napon töltened heti 2-3 alkalommal.

Étcsokoládé

A csokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyeknek ösztrogén-szerű aktivitása van, és javítják a vérkeringést, a vérlemezek összekapcsolódásának csökkentésével. A flavonoidok fokozzák a mikrokeringést a petefészekben és a belső elválasztású mirigyekben, valamint növelik a dopaminszintet, melytől jobban érezzük magunkat. Azonban ne feledd, hogy csak legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládét fogyasztását javasolják!

(KamaszPanasz - Gy. P. F.)

Kapcsolódó cikkek