kálium
#Vitaminszótár

Kálium

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Fontos a test helyes folyadékszintjének megtartása szempontjából, javítja a normál testfunkciókat, befolyásolja a szívműködést, felel az izom-összehúzódásokért, és az idegrendszer megfelelő működéséért. Megtalálható a narancslében, a krumpliban, a banánban, a paradicsomlében, a szójababban, a kajszi- és sárgabarackban, valamint a szilvában. Részt vesz a szervezet biokémiai és pszichológiai folyamataiban is. Szerepet játszik az izmok összehúzódásában is, valamint a nukleinsavak szintézisében is.

Az 1900-as évek elején több gondolat is született azt illetően, hogy a nagy mennyiségű káliumbevitel magas vérnyomást okozhat, de az évek során számos kutatáséppen ennek az ellenkezőjét bizonyította be. Számos kutatás kimutatta, hogy a kálium kifejezetten jót tesz a magas vérnyomás kialakulása ellen, valamint az összes szív- és érrendszeri megbetegedés, a stroke és más degeneratív megbetegedés kialakulása ellen is.

Sok olyan vizsgálatot végeztek a káliummal, amelyben a vesekő kialakulását vizsgálták. A korábbi diéták sokkal több káliumot tartalmaztak, mint a jelenkoriak. Ennek ellenére ha az egyén nem szed olyan gyógyszereket, amelyek kifejezetten pusztítják a káliumot vagy nem panaszkodik rosszullétre, hasmenésre, akkor nem gyakori a nagymértékű hiány belőle a szervezetben. Sokkal inkább a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése érdekében szokás olyan gyógyszert felírni, amelyek nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak.

A szükséges napi mennyiség belőle 2,5-2,8 g. Egyetlen darab banán 500 mg káliumot tartalmaz, míg egy étrendkiegészítő tabletta csupán 99 mg-ot. Ennek ellenére nem ajánlott az ilyen jellegű tablettákból annyit szedni, amennyi fedezné a szükséges mennyiséget, mert olyan anyagokat is tartalmaznak ezek a kapszulák, amelyek gyomorirrtációt is okozhatnak.

Kapcsolódó cikkek