vegyszer
#Zöldövezet

Rebeka újabb vegyszermentes szépségtippjei

2015.03.24.
3 perces olvasási idő

Te hány alkalommal mosod a hajad hetente? Vagy naponta szoktad? Mit teszel a pattanásos bőr ellen? Használnál vegyszer nélküli sminket?

Mindenkinek más az ajánlott hajtípustól, színtől függően. Ám hajat mosni naponta vagy kétnaponta nem túl egészséges, több okból sem.

Sampon-balzsam

A sampon, sokan tapasztaljuk, nagyon kiszárítja a hajat (arról nem is beszélve, hogy ez nem csak a vegyszerek, hanem a sampon mennyisége miatt is van) . Ezért kell rá egy kis balzsamot tenni, hogy kellemesen puha tapintású legyen.

Ha jól belegondolunk, a balzsamra semmi szükségünk, hiszen az egészséges haj és fejbőr szépen szabályozza magának a zsírtartalmát, illetve egy bizonyos szinten az öntisztító folyamatok is beindulnak. A balzsam tehát sok esetben csak egy olyan vegyszerbomba, amire semmi szükségünk, de megvesszük, mert ezt reklámozzák, tehát a „gyönyörű és egészséges haj” reményében vesszük le a polcról.

Mit tehetünk?

Első körben használjuk el a maradék balzsamot, és ne vegyünk többet. Ha mégis hiányozna, én a natúrkozmetikumok közül a természetes olajokból készült hajvégápolókat ajánlom. Iszonyú drágák általában, de kitartanak fél évig, néha egy évig is ( csak számold össze az éves „balzsamköltségvetést”).

A samponra is számos alternatíva létezik. Ha mégis ragaszkodnál hozzá, akkor íme, néhány trükk, hogy hogyan spórolj vele, illetve hogy miként kíméld a hajad és a fejbőröd.

  • A kevesebb több: egy nyomás sampon bőven elég.
  • Hígítás: Egy használt samponos flakont tölts fel a háromnegyedéig (langyos)vízzel, és rakj bele két nyomás sampont, majd jól rázd össze. Ez a keverék is ugyanolyan hatékony!
  • Vegyszermentes samponpótló: Meleg vízben oldj fel szódabikarbónát, illetve egy másik flakonba rakj egy kis almaecetet, majd öntsd fel vízzel. Először dörzsöld át a száraz hajad a szódabikarbónás lötyivel, majd öblítsd le! Jöhet az almaecet, és újabb vizes öblítés. Ilyen egyszerű.

Hajpakolás

Elég az összetevők listájára ránézni... Számos házilag elkészíthető pakolás létezik, az én kedvencem a citromos-olívás. Egy evőkanál olívaolaj, és egy fél citrom leve összekeverve. Rakd a hajadra, csavard be (akár éjszakára is) majd alaposan mosd ki! A hajad puha és selymes lesz tőle.

Arcpakolás

Pattanások, bőrproblémák

Belegondoltál már, hogy a pattanások és a bőrproblémák nemcsak azért jelentkeznek, mert „tini” vagy? Persze a serdülőkor egyik nagy dilemmája a pattanások, aknék, és kisebb-nagyobb bőrhibák elkendőzése.

Sok tipp, cikk, trükk látott napvilágot, hogy miként lehet ezeket eltüntetni, illetve hogy lehet sokkal, de sokkal szebb a bőröd. Szerintem nem a krémektől, és nem a drogériákban kapható arclemosóktól, illetve nem a gyógyszerektől. Ezek csak ideig-óráig oldják meg a problémát, mivel a tüneteket kezelik és nem a kiváltó okot, így később akár sokkal rosszabb állapot is előállhat a javulás helyett.

Szép bőr

A legfontosabb a táplálkozás. Igen, a sablonszöveg. Pedig érdemes elgondolkodni rajta. Ha problémás a bőröd, akkor sajnos le kell mondanod a finomított élelmiszerekről. Cukor, liszt, és minden szénhidrát ezeken felül. Nem könnyű feladat, de hidd el, megéri. A rendszeres és elegendő mennyiségű folyadék sem utolsó, a legjobb az ízesítetlen zöld tea, és a több millió éve osztatlan sikernek örvendő VÍZ.

A második fontos dolog a kozmetikumok használatának csökkentése. Alapozó, púder és minden olyan kence, ami eltömíti a pórusokat, és nem juttatja levegőhöz a bőrt - TABU! Házilag is elkészítheted az arcpakolásodat és az arclemosódat, mi sem egyszerűbb. Gazdaságos, és meglátod, a bőröd hihetetlenül gyorsan regenerálódik, és szebb lesz, mint valaha is lehetne a bolti krémektől.

Vegyszer nélküli sminkek

Ha egyszer elkezdted a vegyszermentes életmódot, és tényleg szívvel-lélekkel csinálod, hamarosan észre fogod venni, hogy ez is ugyanolyan addiktív, mint a vásárlás, vagy az internet.

Egy idő után eljutsz majd arra a pontra, hogy érzed a különbéget vegyszer és vegyszer, illetve vegyszer és NEM vegyszer között. Például én, ha egy étteremben vagy kávézóban kezet mosok a kitett szappannal, érzem, hogy a kezem száraz, és más a tapintása. Persze nem az a megoldás, hogy mindenfelé magaddal hordod a kis házi szappanjaidat. Ilyen dolgokat igenis el lehet és el is kell viselni. De fontos az, hogy megpróbálj másokat is meggyőzni arról, hogy milyen fontos ez a fajta szemlélet. Ám, ha ők nem fogadják el a szemléletedet, ne erőltesd.

A profibbak már otthoni sminkkészítésre is adhatják a fejüket. Nem mindent lehet elkészíteni, de szemhéjfestéket és púdert nagyszerűen lehet otthon is csinálni. Sokáig eláll, bár lehet, hogy a hozzávalók picit drágábbak. Nézz utána, hogy a környéketeken hol lehet az adott anyagokat beszerezni, én az internetshopokat szeretem, mert gyorsak és megbízhatóak.

Mérlegelj!

Remélem hasznosak voltak az elmúlt hét posztjai, és ha nem is kezdted el, de elgondolkodtál azon, hogy milyen lenne vegyszermentesen élni. Minden kezdet nehéz, ez köztudott, de ha egyszer belejössz, akkor meglásd, néhány hét vagy hónap múlva úgy fogsz visszagondolni, hogy „miért nem kezdtem ezt előbb?”.

A szépségápoló szerek leváltása mellett még rengeteg dolgot tudsz tenni azért, hogy megkíméld a bőröd és a környezetedet. Ám az első és legfontosabb dolog az az, hogy tarts ebben is mértéket. Sokan abba a hibába esnek, hogy mindent bio, vagy mindent vegyszermentes úton-módon akarnak megoldani. Ami, valljuk be, ebben a mai világban nem éppen lehetséges. A lényeg az, hogy mérlegelj. Ha nem tudod elkerülni az adott terméket, akkor próbálj meg minél kevesebbet használni belőle.

Aki tényleg belelendül, az egyéb dolgokkal is környezetbarátabbá teheti az otthonát. Például a ruhák tisztításához kiváló a mosódió, vagy a házilag kutyult mosógél. A csap tisztításához sem kell méregdrága szereket vásárolni, egy kis citrom és ecet gyönyörűen (és hatékonyabban...bizony) tisztítja a mosdókagylót.

A nyár és a szúnyogok együtt járnak, de szárított gyógynövényekből nagyon egyszerűen és gyorsan tudsz készíteni riasztószert, így nem kell belelélegezned azokat az anyagokat, amik a szúnyogriasztó sprayk-ben vannak (és a levegőt is kíméled).

Ráadás tipp: parfüm házilag

Aki tényleg nagyon ügyes, egy kis házi parfümmel teheti magát illatosabbá. Mi sem egyszerűbb... egy kis pumpás flakonba keverj jojoba olajat (vagy alkoholt) , ezek az úgynevezett hordozók (10-15 ml elég). Ezek után már a kreativitás és a szaglószervek szabhatnak csak határt, hiszen az illóolajok következnek. Ízlés szerint kutyulható, keverhető. Lehet kísérletezni. Egy sötét üvegben rázzuk össze az alkotóelemeket, és várjuk meg, míg összeérnek (kb. egy hét).

(Győrfi Rebeka)

Rebeka kipróbálta... sorozatunk