nyár
#Zöldövezet

Itthon nyaralni jó: Sopron

2012.07.27.
1 perces olvasási idő

A VOLT fesztiválon kívül is rengeteg érdekességet tartogat ez a kicsi, de annál nagyszerűbb város. Kanyargós kis utcáival, és ékszerdoboz jellegével rögtön a szívünkbe is zárjuk a várost. Nem nehéz itt látnivalókat keresnünk, szinte azonnal beléjük is botlunk.

Történelem

Elsőként a kelták lakták, akik földváraikat i. e. két és fél évezreddel építették a Sopron környéki dombok erdős lankáin. De hírt hagytak magukról a rómaiak is, akik az I. század elején telepedtek le Sopron területén, majd építették fel fórumukat a város középpontjában, a jelenlegi Fő tér szélén. Itt emeltek templomot, melynek szentélyében Júnó, Jupiter és Minerva óriási méretű márványszobrai kaptak helyet.

Sopron, a Hűség városaBuda után az országban itt található a legtöbb műemlék. Az utcákat járva rengeteg érdekes múzeumba térhetünk be. Érdemes megtekinteni a Patika múzeumot, amely nem esik messze a Fő tértől, illetve itt halad el az észak-déli irányú borostyánút, amely a történelem szerelmeseinek remek látnivaló lehet. Kisebbeknek szórakoztató lehet a Pék múzeum, illetve akiket érdekel a hely történelme, a Soproni múzeumba is betérhetnek. Feltétlenül tekintsük meg a Tűztornyot, illetve a Hűségkaput, ezek a város jelképeivé váltak. A Károly-kilátóból szép kilátás nyílik a környékre, érdemes ellátogatni ide is.

A városon kívül

Pattanjunk biciklire és élvezzük a természet adta lehetőségeket! A sportolni vágyók akár körbe is biciklizhetik a Fertő-tavat, vagy ellátogathatnak Fertődre, ahol a híres Eszterházy kastélyt tekinthetik meg. ,A Páneurópai piknik Emlékhely egész évben nyitva tart, illetve érdemes Nagycenken is egy sétát tenni, és megtekinteni a Széchenyi emlékmúzeumot.

Ínyenceknek

Akiket a gasztronómia érdekel, nem fognak csalódni. A csoki szerelmesei feltétlenül látogassanak el a Harrer Csokoládéműhelybe és Cukrászdába. A választék minőségi és bőséges.

Érdemes tehát felkerekedni, és meglátogatni Sopront, a Hűség városát, ahol szinte minden héten egy remek kis művészeti fesztiválba, vagy szórakoztató programba futhatunk.

Budapesttől vonattal, vagy autópályán könnyen megközelíthető. Szállásinformációt az interneten könnyedén találhatunk.

(Gy. R., sopron.hu)

Rovat kapcsolódó cikkei