fesztivál
#Zöldövezet

Hogyan együnk fesztiválon? Praktikus tanácsok

2024.07.17.
2 perces olvasási idő

Javában tart a nyári fesztiválszezon. A kellemes kikapcsolódás mellett a nagy melegben, „tábori” körülmények között gyakrabban előfordulhatnak élelmiszer eredetű megbetegedések, amik elronthatják a fesztiválhangulatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néhány tanáccsal segíteni szeretne, hogy a fesztiválozás valóban a kikapcsolódásról szólhasson.

Válogassuk meg, kitől és hol vásárolunk ételt, italt

Mindig tiszta, rendezett árustól vegyünk enni és innivalót, ahol minden a helyén van, nincsenek rovarok, háziállatok és ahol az élelmiszert védik a szennyeződéstől, az időjárástól.

Az ideális kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy hosszú haját hátraköti, kezei ápoltak, tiszták, nincsenek felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme és nem dohányzik, nem étkezik munka közben. A megbízható árus nem nyúl puszta kézzel az ételhez, ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére, van, ahol kezet tud mosni és használja is a kézmosót.

Csak ott vásároljunk, ahol az ételeket lefedve, védetten és kellő hőfokon tárolják, ahol a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel pedig jéghideg, ahol nem tárolnak élelmiszereket közvetlenül a földön. Ahol a tányér, tálca, szalvéta tiszta, ahogy az evőeszközök és a poharak is. Elvárás, hogy az ételárusító hely mellett hulladékgyűjtő legyen kihelyezve. Fontos a kínálat és az árak, valamint az árusító cég nevének és címének egyértelmű, jól látható kiírása is.

fesztivál

Vásárlóként magunk is sokat tehetünk az élelmiszer okozta megbetegedések megelőzéséért

Figyeljünk az alábbiakra:

  • Minden étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot.
  • Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogjuk meg.
  • Kizárólag forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült, forrón tálalt étel a legbiztonságosabb választás.
  • Tárolni tábori körülmények között különösen kockázatos. Jó, ha tudjuk, hogy a tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek, a hidegkonyhai és hűtést igénylő cukrászsütemények fogyasztásának kitelepüléssel járó környezetben nagyobb a kockázata. Ne fogyasszuk el az ételt, ha érzékszervileg elváltozást mutat, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű. A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok az élelmiszerekben elszaporodhatnak és az étel elfogyasztása után megbetegedést okozhatnak.

Tudtad? A nyári étkezések veszélye: a szalmonellafertőzés

A hőségben fontos az elegendő folyadékbevitel, de nem mindegy, hogy miből iszunk sokat

Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabbak leszünk. Fontos még az is, hogy energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyunk. Jó ötlet, ha viszel magaddal egy kulacsot, amit mindig meg tudsz tölteni friss vízzel.

Olvass tovább! Mennyit kellene innom naponta?

Ha tehát megéhezel, mindig nézz körül alaposan, mielőtt beállsz a sorba. Ha nem tűnik biztonságosnak, inkább ne edd meg, hiszen nem azért mentél el szórakozni, hogy 3 napon keresztül rosszul legyél, nem?!

(NÉBIH - Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság)