fóbia+kérdés

2011.09.07.
Jó estét!
Azt szeretetném, megtudni, hogy miért félek a bólyától vagy a vízben nem tudom pontosan, de amikor bemegyek akár a Balatonba akkor félek, hogy egy vonalban vagyok mindig a bólyával és valami történni fog. Horvátba pl. nem is mentem odáig ahol nem ér le a lábam, pedig tudok úszni.
2 .Vannak olyan napok, amikor magamba el vagyok egésznap, egyszer kitöltöttem itt egy tesztet és azt írta menjek terapeutára.Mondtam anyának, de nem vesz komolyan.
3. a fóbiára visszatérve, van 3 fóbiám:a babáktól, a hasbeszélő babától, s a pókoktól való félelem. Anyának volt régen egy kb 100cm-es narancssárga nagy majma, akáhányszor csak meglátom akár a szőrszálát, vagy bármijét,akkor sírógörcsöt kapok, nem tudom miért,pedig nem akarok sírni csak sikítani. És mindig azt a majmot látom, vagyis hát félek hogy mit fog velem csinálni, pl amikor jövök fel itthon a lépcsőn a hátam mögött.:(
4.És az utolsó: Amikor veszek egy újságot vagy könyvet és rajta van egy kép amikor néznek a szereplők mint pl. a Vámpírnaplók, akkor azt hiszem, hogy élnek, meg minden, látnak mit csinálok stb. de pl a plüssökkel is így vagyok. Ez mitől van?
Kicsit hosszú lett a levél, remélem érthető voltam :) 14éves lány

Szakértőnk válasza a fóbia+kérdés kérdésre

Kedves Levélíró!

Érthető voltál, persze. Úgy tűnik, elég sok félelmed, szorongásod van, ráadásul ezek különböző dolgokhoz kapcsolódnak. Érdemes lenne esetleg átgondolnod, hogy mit jelentenek ezek a dolgok a számodra, mi az, ami bennük valójában szorongással tölt el, vagy arról van szó, hogy fiatalabb korodban kapcsolódott hozzájuk szorongás és a mostani eszeddel nem is tudod, mi zavar bennük. Érdemes lenne személyesen pszichológushoz fordulnod, hogy hatékonyabban a mélyére tudjatok ásni ennek a problémának és megoldani. Mondd el anyukádnak újra, hogy segítségre lenne szükséged, mert egyedül nem boldogulsz a félelmeiddel. Biztosan segít szakembert keresni, ha megérti, hogy valóban gondjaid vannak.

Addig is próbálkozz különböző szorongáscsökkentő technikák elsajátításával, mint például a realaxáció (autogén tréning vagy progresszív relaxáció), naplóírás, intenzív testmozgás, festés/rajzolás, versírás, sok beszélgetés. Segítenek a félelmeid csökkentésében.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor