vércukorszint
#Betegségek

Ha túl alacsony a vércukorszinted

2021.06.17.
3 perces olvasási idő

Mindegy, hogy mit csinálsz: az agyadnak glükózra van szüksége ahhoz, hogy működjön, még akkor is, ha alszol. A glükóz egy olyan szénhidrát, ami azokból az ételekből származik, amiket elfogyasztasz, és ezt a tested átalakítja, elraktározza.

Ez a legfőbb energiaforrás a test sejtjei számára, és minden egyes sejthez eljut a vérkeringésen keresztül. A vércukorszint azt mutatja meg, hogy mennyi glükóz van a vérben. Amikor a vércukorszint túl alacsonyra esik, az hipoglikémiának nevezik. A nagyon alacsony vércukorszint súlyos tüneteket okozhat, amiket azonnal kezelni kell.

Egészséges egyéneknél elvileg nem alakulhat ki hipoglikémia. Vannak olyan állapotok, amikor azonban igen, vagy közel hipoglikémia észlelheető, mely panaszokat okoz. Akár étkezés után, akár kezdődő cukorbetegség, vagy szénhidrátháztartás zavara esetépn, illetve további, de ritka okoknál, vagy gyógyszerszedés hatására.

Alacsony vércukorszint a diabéteszes betegeknél

A diabétesz kezelésére szedett egyes gyógyszerek túl alacsony vércukorszintet okozhatnak a cukorbetegeknél. Lehet, hogy inzulinra vagy diabéteszes gyógyszerekre van szükségük (vagy mindkettőre), hogy segítség a vérben lévő cukor felhasználását a test sejtjei számára. Ezek a gyógyszerek segítenek a cukrot kijuttatni a vérből és elszállítani a test sejtjeihez, vagy üríteni pl. a vesén keresztül vizelettel, ami csökkenti a vércukorszintet. De néha ez egy elég trükkös libikóka, és az egyensúlyozás során a vércukorszint túlságosan leeshet.

Alacsony vércukorszint jele a fáradtság

A cukorbetegeknek meg kell akadályozniuk, hogy a vércukorszintjük túl magas vagy túl alacsony legyen. A vércukorszint egészséges értéken belül tartásához hozzátartozik a jó időzítés, és a kiegyensúlyozott táplálkozás, vagyis figyelni kell hogy mit és mikor eszel, mikor mozogsz és mikor veszed be a gyógyszereidet.

Mi okozhat hipoglikémiát?

  • étkezések kihagyása
  • nem megfelelő mennyiségű táplálék elfogyasztása
  • a megszokottnál hosszabb és keményebb testedzés anélkül, hogy plusz kalória bevitel történt volna
  • túlzott inzulin bevitel
  • az inzulin időzítése és adagja nem megfelelő az étkezések és testmozgások során

Egyéb tényezők szintén befolyásolhatják azt, hogy milyen gyorsan szívódik fel az inzulin a vérkeringésben, és még valószínűbbé tehetik a hipoglikémia előfordulását. Például, egy forró fürdő vagy zuhany rögtön az inzulin injekció után növeli a véráramlás sebességét a bőrben lévő erekben, amitől az inzulin az átlagosnál gyorsabban szívódhat fel. Az sem mindegy például, hogy az izomba, a bőr alatti zsírrétegbe vagy a test azon részébe injekciózzák az inzulint, amely egy sportolás során a leginkább terhelve van (például fociedzés előtt a lábba injekciózva). Mindezen körülmények növelik egy ember esélyét arra, hogy hipoglikémiája legyen.

Az alacsony vércukorszint jelei és tünetei

Különböző emberek különbözőképpen érzékelhetik az alacsony vércukorszintet. Ha valakinek leesik a vércukorszintje:

  • éhesnek érzi magát, vagy korog a gyomra
  • reszket, vagy úgy érzi, mintha remegne
  • felgyorsul a szívverése
  • izzadtnak érzi magát vagy hideg és verejtékes a bőre
  • sápadt lesz, elszürkül
  • fejfájása van
  • nyűgösnek, rosszkedvűnek vagy ingerlékenynek érzi magát
  • álmos, gyenge vagy szédül
  • nehezen mozog, könnyen megtántorodik járás közben
  • homályosan lát vagy kettőslátása van
  • zavartan viselkedik
  • görcsös rángása vagy rohama van
  • elveszíti az eszméletét

Ha cukorbeteg vagy, próbálj meg emlékezni, hogyan viselkedik a tested, amikor a vércukorszinted alacsony lesz. Lehet, hogy így a következő alkalommal gyorsabban jössz rá, hogy mikor és miért esett le a vércukorszinted.

Az alacsony vércukorszint ellenőrzése

A hipoglikémia figyelmeztető jelei a test természetes reakciója az alacsony vércukorszintre. Amikor a vércukorszint túl alacsonyra esik, a test az adrenalin nevű hormont szabadítja fel, ami segít a glükóz gyors vérkeringésbe juttatásában. A sápadtság, izzadás, remegés és a megemelkedett pulzus az adrenalin felszabadulásának korai jelei. Ha a hipoglikémiát nem kezelik, akkor sokkal súlyosabb tünetek léphetnek fel, beleértve az álmosságot, a zavarodottságot, a rohamokat, továbbá akár az eszméletvesztést is.

Az egyetlen módja, hogy biztosan tudd, alacsony-e a vércukorszinted, ha megméred! A vércukorszint letesztelhető glükózszint mérővel, ami a vérmintában lévő glükóz mennyiségét méri és jelzi. Ha úgy alakul, hogy nem tudod azonnal ellenőrizni a vércukorszintedet, fontos, hogy rögtön cselekedj, hogy megelőzd a tünetek rosszabbodását.

Előfordul időnként, hogy egy cukorbetegnek alacsony vércukorszintre utaló tünetei vannak, a vércukorszintje azonban nem is alacsony. Ezt téves reakciónak nevezik. Az imént említett adrenalin nevű hormon nemcsak akkor szabadul fel,amikor a vércukorszint túl alacsonyra esik, hanem akkor is, amikor túl magas, és gyorsan csökken. Ilyenkor az is lehet, hogy a vércukorszinted az egészséges értéken belül van, mégis úgy érzed, mintha alacsony lenne. Mindig használj vércukorszint mérőt, ha elbizonytalanodsz!

Néhány cukorbeteg tulajdonképpen nem is érzékeli az alacsony vércukorszint tipikus jeleit. Számukra még inkább fontos a vér glükóz-szintjének gyakori ellenőrzése, és a plusz elővigyázatosság az alacsony vércukorszint megelőzése érdekében. Ha gondod van az alacsony vércukorszint tüneteinek megítélésével, fordulj az orvosodhoz segítségért.

Főleg olyan esetben, ha visszatérő a probléma, fontos felkészülni rá. Gyanús tünetek esetén – legjobb esetben vércukor mérést követően – javasolt a vércukor szintjének emelése. Enyhe esetben lassan felszívódó szénhidrát (akár keksz, gyümölcslé), súlyosabb hipoglikémia esetén szőlőcukor fogyasztása. Bizonyos betegségekben vércukor szintet emelő hormonkészítmény adása is indokolt lehet.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., kidshealth.org, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)