mell
#Betegségek

Előzd meg a mellrákot!

2012.12.20.
3 perces olvasási idő

Védd a melleidet! Szeresd őket, és vigyázz rájuk! De ne csak úgy, hogy szexi fehérneműbe gyömöszölöd őket. A legújabb kutatások kimutatták, hogy bizonyos óvintézkedések csökkentik a mellrák kockázatát.

Az egészséges étkezés, a megfelelő testsúly megtartása, és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett számos egyszerű szokás jelentősen csökkentheti a rizikót. Mi több, ha megfogadod ezt a pár tanácsot, az a testednek is nagyszerű lesz, ráadásul kevesebb stresszel jár, és meghosszabbítod az életedet is. Vágjunk is bele!

Kerüld az éjszakai fényt!

Persze lehet, hogy ez nem óv meg attól, hogy beverd a lábujjadat útban a mosdó felé, de az éjszakai fény nem tesz jót a melleidnek. A tudósok jelentős kiugrást találtak a mellrákban szenvedők körében, azon nőknél, akik éjszakai műszakban dolgoznak, és ennek következtében sok mesterséges fénynek vannak kitéve. Még egy ébresztő óra halovány kék, zöld pislákolása is csökkentheti a test természetes melatoninnak, annak az alvási hormonnak a termelését, amely a rákos sejtek növekedésének késleltetésében is szerepet játszik. Kapcsold le, vagy takard le az összes fényt a szobádban (beleértve a telefonod, a laptopod, a zenelejátszód pislákolását is), és, ha beszűrődik a fény az utcalámpákból vagy a közeli épületekből, akkor húzd be a sötétítőt, hogy teljes sötétségben alhasd álmodat.mell

Majszolj Waldorf-salátát!

Nemcsak a melleidnek, hanem a derékbőségednek is jót tesz. Igen, ugyanis bizonyos saláták segítenek az egészségedet magasabb sebességfokozatba tenni. A Waldorf-salátában lévő zöld alma betegség-megelőző összetevőket, fitovegyületeket tartalmaz, amik a mellszövetben és emlőmirigyekben blokkolják a tumor növekedést a Cornell Egyetem legutóbbi kutatásai szerint.

Az omega-3 zsírsavaknak, amik a salátában lévő dióban találhatók, szintén hasonló hatásuk van. Tehát rendelj és kanalazz ilyen mellbarát ételeket, amikor csak tudsz, csak tartózkodj a zsíros majonézes öntettől.

Dupla D-hatás

Mostanra már biztosan hallottad a hírt, hogy a D vitamin alapvető fontosságú a csontjaid, az immunrendszered és mentális egészséged számára. Íme, egy újabb felfedezés: szintén kritikus fontosságú lehet a mellszövet sejtjeinek növekedésében az onkológusok szerint. Kutatások is bizonyítják, hogy gyakoribb a mellrák azoknál a nőknél, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük. Kérd meg az orvosodat, hogy ellenőrizze a tiedet, a legtöbb doktor 1000-2000 IU (nemzetközi egység) mennyiségű D-vitamint javasol naponta.

Ne igyál alkoholt!

A felnőttek esetében ugyan a mérsékelt alkoholfogyasztás segíthet a szív egészségének megőrzésében, de az ilyen üdítők, szinte mindig rossz hatással vannak a nőkre, fiataloknak pedig tilos is az alkoholfogyasztást. Az alkohol az egyike a mellrák leggyakoribb kockázati tényezőinek. Fokozhatja egy nő ösztrogén anyagcseréjét, ami segítheti a hormonérzékeny rák kialakulását. A kutatások azt mutatják, hogy azok a nők, akik hetente tizennégy vagy több alkoholos italt fogyasztanak, azoknál huszonnégy százalékkal nő a mellrák kockázata.

Ne legyél grill őrült!

Figyelem, ragadozók: azok a hal- vagy húsételek, amik száznyolcvan foknál magasabb hőmérsékleten sültek, ahogyan általában ez a grillezett ételek esetében is van, rossz mellékízt hordozhatnak. Az extrém hő következtében a húsban heterociklikus aminok keletkeznek, amik köztudottan rákkeltőek, hogyha pedig gyakran fogyasztják, károsíthatja az emberi DNS-t, és mellrákot okozhatnak. Próbáld meg csökkenteni a grillezett ételek bevitelét, és a fűszereskertből válassz inkább pácnak valót, ugyanis a legújabb kutatások szerint a rozmaring ellensúlyozhatja a heterociklikus aminok káros hatásait.

Keményíts be!

Itt az ideje, hogy felturbózd a rostbeviteledet. Igen, még akkor is, ha még üde vagy és fiatal. Ez az emésztés-barát tápanyag abban is segíthet a testednek, hogy megfelelően dolgozza fel az ösztrogént. (A korlátlanul magas ösztrogénszint nyílt utat adhat a mellráknak.) Egy kutatásban megállapították, hogy azoknál a fiatal nőknél, akik naponta 30 gramm rostot fogyasztottak, fele akkora volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akik napi 20 grammnál kevesebbet fogyasztottak. Egyél több rostban gazdag ételt, például lencsét, babot, teljes kiőrlésű péksüteményeket, és rostokkal dúsított müzlit.

Legyen kéznél a bögréd!

A zöld tea számos hasznos preventív tulajdonsággal rendelkezik, a szabadgyök-pusztító antioxidáns és más fitovegyület tartalmának köszönhetően. Ebbe beletartozhat a mellrákkal szembeni védelem is, egy nemrég megjelent publikáció szerint. Kutatások bizonyítják, hogyha néhány éves időtartamon keresztül rendszeres fogyasztja valaki ezt az egészséges nedűt, akkor negyven százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ideje elkezdeni szürcsölni!

Egyél kisebb adagokat!

De egyél gyakrabban (igen, jól olvastad). Amikor túl nehéz reggelit, ebédet, és vacsorát lapátolsz be, akkor lehet, hogy egyszerre túl sok kalóriát viszel be, ami nagy vércukorszint-ugrásokat okozhat. Ez olyan, mintha a tested egy hullámvasúton lenne. Ilynekor egy egész sor olyan hormon szabadul fel, amik a melled sejtjeivel is kapcsolatban vannak. Hat mértéktartó étkezés egy nap segít abban, hogy a tested egészségesen és energiával telve működjön egész nap. (Gondolj a sok gyümölcsre, zöldségre és a fehérjeforrásokra is!)

Csak pozitívan!

Persze, hogy a túlságosan nagy nyüzsgés idegesítő lehet, de a pozitív gondolkodás ereje "a meg tudom csinálni" hozzáálláshoz jól passzol. Az optimista nők huszonöt százalékkal kevesebb eséllyel lesznek mellrákosak, mint azok, akiknél az a bizonyos pohár mindig félig üres. Miért? A kutatások azt mutatják, hogy a pozitív érzések serkenthetik az immunrendszer működését. Turbózd fel a külsődet és belsődet is a rendszeres, heti jógával vagy meditációval, amik mind bizonyítottan segítenek enyhíteni a stresszt és jobb kedvre derítenek.

Nyisd ki az ablakodat!

Meglepő módon a benti levegő sokkal szennyezettebb lehet, mint a kinti. A benti levegő olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek növelhetik a mellrák kockázatát. Ne adj rá esélyt! Szellőztesd a szobádat úgy, hogy legalább naponta egyszer kinyitod az ablakod (még télen is).

(Sz. D. L., womenshealth.com)

Kapcsolódó címkék

daganat