A készételek kényelmesek és olcsók, azonban sajnos rengeteg zsírt, sót és cukrot tartalmaznak, így semmiképpen sem egészségese. Ha cukorbeteg vagy, akkor ráadásul tilos, hogy a bevásárlólistára kerüljenek!
A legrosszabb az, hogy teljesen elkényelmesítenek, mindig számíthatsz rájuk, ezért amikor megéhezel, szinte automatikusan nyúlsz értük. A legjobb, amit tehetsz, ha előre tervezel! Próbáld meg elkerülni a következő ételeket, és mindig valami egészséges alternatívát kitalálni helyettük.
Csirkefalatkák (nuggets)
Bár ezek a finom kis falatkák gyorsan csillapítják az éhségedet, mégis sokkal jobban jársz, ha grillezett csirkecsíkokat vagy bőr nélküli csirkemellet fogyasztasz. Nagy hátrányuk, hogy a csirkefalatkákat panírozzák – aminek a kalóriáit és a szénhidráttartalmát esetleg el is felejtheted számolni – és ezt sokkal több olajjal, sóval, adalékanyaggal és tartósítószerrel készítik el, mint amire bárkinek is szüksége lenne.
Fehér rizs
A fehér rizs bizonyára jó választásnak tűnik, hiszen jó árban van és egyszerű elkészíteni. Ám mint a legtöbb előre elkészítet étel, ennek az élelmiszernek a gyors változata is finomított lisztet tartalmaz, akárcsak a fehér kenyér vagy a legtöbb tészta – emellett nagyon kevés olyan tápanyagot tartalmaz, amely jót tenne a vércukorszintnek.
Ráadásul rengeteg tartósítószert is lehet bennük egyes esetekben. Ha szereted a rizst, de a vércukorszintedre is szeretnél odafigyelni, akkor próbálkozz egyes vadrizs-fajtákkal (illetve teljes kiőrlésű kenyerekkel, tésztákkal, müzlikkel). Bár tovább tart elkészíteni őket, és többe is kerülhetnek, mégis egészségesebbek és finomabbak.
Sültkrumpli
Kevés ember jön rá, hogy mennyire sok kalóriát tartalmaz még egy egészen kis adagnyi sültkrumpli is. Ha gyakran fogyasztod, nem csak a súlyod, de még a cukorbetegséged „karbantartását” is megnehezíti. Emellett tápanyagokban sem olyan gazdag, hogy megérné miatta felborítani a vércukorszintedet. Ha nagyon szereted a sült krumplit, akkor készítsd el otthon, olaj nélkül. Süsd meg héjában vagy válassz édesburgonyát, de semmiképpen se az előre lefagyasztott, bolti változatot fogyaszd, hiszen a kalóriadússága mellett a sok tartósítószer sem tesz jót a szervezetednek, pláne hogyha cukorbeteg is vagy!
Konzerves gyümölcs, cukros befőttek
Igaz, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása segít a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek az egészségük megőrzésében, azonban egyrészt az sem mindegy, hogy melyik gyümölcsöt, zölséget választja a beteg (a bennük lévő cukrok miatt), másrészt az sem, hogy milyen formában veszi magához (friss vagy konzervált). Ha a pénztárcád vékony, akkor a konzerves termékek jó választásnak bizonyulhatnak – tovább tartanak és finomak. Ám ha nem olvasod el a címkéket figyelmesen, akkor egy szirupos, cukros konzervet is választhatsz. Ha semmiképpen sem tudod megengedni magadnak a gyümölcsöket természetes formájukban, akkor válassz olyan konzerv gyümölcsöt, amely a saját levében van tárolva és nem szirupban.
Burgonyachips
Ha oda kell figyelned a súlyodra, ahogyan a legtöbb cukorbetegségben szenvedő teszi, akkor te is tudod, hogy a chips és az egyéb sütött nassolnivalók gyorsan felboríthatják a diétás terveidet. Ezek az előrecsomagolt ételek rengeteg kalóriát, sót és tartósítószert tartalmaznak, és ezek mellett kevés olyan tápanyagot vagy rostot, melyek segítenének a szervezetednek. Tervezz előre, amikor tudod, hogy nassolni szeretnél, és készíts magadnak egészséges rágcsálnivalókat – vágj fel magadnak répát, zellert vagy cukkinit, isteni finomak és alacsony kalória- és cukortartalmú szószokkal együtt nagyon jó nasik lesznek.
Kövesd nyomon a vércukorszinted! |
Egy cukorbeteg tini úgy viselkedik, mint egy fegyelmezett sportoló. Ahhoz, hogy a betegségét kordában tarthassa, egészséges maradjon, és megelőzze a jövőbeni komplikációkat, a vércukorszintjét egészséges szinten belül kell tartania. Tovább a cikkhez >> |
Szénsavas és cukros üdítők
Ha szeretnéd a súlyodat és a vércukorszintedet is kordában tartani, le kell mondanod ezekről az italokról. Fogyassz inkább szénsavmentes ásványvizet, amit feldobhatsz például egy szelet citrommal vagy lime-mal. Ha gyümölcslevet szeretnél inni, fontos, hogy ellenőrizd a címkéjét, hogy meggyőződhess a benne található cukor mennyiségéről. A gyümölcstea is jó alternatíva.
Magas fruktóz-tartalmú, kukoricasziruppal készült ételek
Rengeteg előrecsomagolt étel gyakori összetevője ez, melynek nagy hátránya, hogy komoly hatással van a súlyra és inzulinra, ezáltal pedig az egészségre. Sok ételről nem is gondolnád, hogy kukoricaszirupot tartalmaz – például a ketchupról, a lekvárokról, a gumicukorról vagy a saláta-szószokról.
Feldolgozott húsok
Bár nem feltétlenül tartalmaznak cukrot, a feldolgozott húsoknak nagyon magas a sótartalmuk, illetve sok tartósítószer is van bennük – így pedig a cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lesz az esélye. Ahelyett, hogy löncshúst, felvágottakat vagy különböző virsliket, kolbászokat fogyasztasz, inkább válassz olyan húsfajtát, mely közelebb áll a természetes formájához. Próbáld felhasználni például a sült csirke maradékait a szendvicsedhez. Emellett érdemes kiötleni pár hústalan opciót is a 2-es típusú cukorbetegség kontrollálása érdekében.
Gyorséttermi hamburgerek
Ez a típusú gyorsétel könnyen lehet a cukorbetegség kialakulását segítő faktor. Több kutatás is kimutatta, hogy például azok, akik hetente 2 vagy több alkalommal fogyasztanak gyorséttermi hamburgereket vagy szendvicseket, jóval nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint akik nem. Egy kicsi, sima hamburger még nem lesz felelős a problémáért – sokkal inkább a túlméretezett húspogácsák, zsemlék és feltétek a felelősek. A legjobb, ha sokkal egészségesebb opcióként kisebb, grill-csirkés szendvicseket kértek helyettük, sok zöldséggel.
Cukros müzlik
A reggeli müzlik színes és ragyogó dobozokban rengeteg háztartás polcainak elengedhetetlen kellékei. Ha azt gondolod, hogy az ezekben található cukor problémát okoz a cukorbetegeknél, akkor jól gondolod. A másik nagy probléma velük, hogy nincsenek bennük elengedhetetlenül fontos rostok – főleg, hogy a magas rosttartalmú diéták sokat segítenek a cukorbetegeknek. Válassz olyan müzliket, melyek legalább 5 grammnyi rostot tartalmaznak adagonként, és alacsony a cukortartalmuk!
Instant “zaklis” leves, vagy tészta
Kutatások szerint az instant ételek 68 %-al megnövelhetik a kardiometabolikus szindróma kialakulásának esélyét. Azoknál, akik rendszeresen - heti egy-két alkalomnál többször - zacskós levest fogyasztanak, sokkal nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a stroke kialakulásának. A már kialakult cukorbetegség státuszán is ronthat, hiszen ezek az ételek túl sok cukrot, telitett zsírsavakat, sót és nátrium-glutamátot tartalmaznak.
Sajtkrém vagy kördobozos sajt
Ezek esztétikailag hibás selejt sajtokból, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, és ízesítő anyagok felhasználásával készülnek. Fogyasztásuk legnagyobb veszélyét a magas foszfáttartalmuk adja, ami növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét.
Zsíros tejtermékek
Érdemes megnézni azt is, hogy mennyi zsírt tartalmaz a tej, a joghurt, vagy a sajt, amit megvásárolsz. Sajnos alapból túl sok telített zsírt fogyasztunk, annak ellenére is, hogy tudjuk a telített zsírok nagy mennyiségű fogyasztása nem csak a szív-, és érrendszeri betegségek-, de magas koleszterinszint kialakulásához is vezethet. Ez megnöveli az érelmeszesedés kockázatát, ami a cukorbetegséggel párosulva további problémák korai kialakulását okozhatja. Mindenképp érdemes kerülnöd az ilyen élelmiszereket, válaszd helyettük a zsírszegény, egészségesebb változatukat.
Szárított gyümölcsök
A különböző aszalt gyümölcsöket is teljesen kerülnöd kell. Ez érthető, hiszen a vízelvonás következtében a gyümölcsök cukortartalma koncentráltabbá válik. Igaz, hogy rengeteg rostot és hasznos tápanyagot tartalmaznak, de a fogyasztásuk cukorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott.
Energiaitalok
Az energiaitalok hasztalanságáról és egészségkárosító hatásairól hosszasan lehetne beszélni. Az üditőitalokhoz hasonló károsító hatások mellett még a magas koffein-tartalmukkal is meg kell küzdenie a szervezetednek. Megterheli a szívet, extrém módon megemeli a vérnyomást, ami még az egyébként egészséges fogyasztóknak sem hiányzik.
Gumicukor
A gumicukor tökéletes példája azon élelmiszeripari termékeknek, amiben egyetlen olyan alkotó sincs, ami egészséges lenne. Állati eredetű kötőanyagokból készül, növényi zseléből, színezők, aromák, egyéb adalékanyagok felhasználásával: igazi vegyipari műremek.
Tartós sütemények, kekszek
Egyrészt tele vannak cukorral, zsiradékkal - de ez csak a kisebbik baj. Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy a tartósság elérése érdekében olyan benzoát-származékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsavak vannak bennük, amelyek egészségkárosító hatásúak lehetnek.
Állati zsiradékok (sertészsír, kacsazsír, szalonnafélék, kolbászok, zsíros húsok)
Több okból is mérsékelni kell a fogyasztásukat. Egyrészt nagyon magas a kalóriatartalmuk, másrészt nagyon magas a telitett zsírsav-, és koleszterin tartalmuk is. Növelik az érelmeszesedés, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.
A diétás édességek, kekszek és csokoládék
Ez elég ellentmondásosan hangzik, hiszen ezen élelmiszerek direkt nem tartalmaznak cukrot. Igen ám, de minden mást igen: keményítőt, zsiradékokat mindenképp, ami nagyon magas kalóriatartalmat eredményez. Arról nem is beszélve, hogy mennyi mesterséges édesítőszer, és egyéb adalékanyag van bennük az élvezeti érték javítása érdekében.
Alkoholos italok
A száraz borok, a tömény szesz-készítmények gátolják a máj cukorleadását, ezért az elsősorban inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a vércukor meredek eséséhez vezethetnek.
Mi az, amit szabadon fogyaszthatsz?
Szabadon fogyaszthatsz olyan élelmiszereket és italokat, amelyek nem vagy alig tartalmaznak szénhidrátokat: zöldségeket (paradicsom, paprika, uborka, káposzta, paraj, fejessaláta, fehérrépa, karalábé stb.), valamint gyengére elkészített teát, vizet, ásványvizet és energiamentes (light) üdítő italokat.
(KamaszPanasz - Gy. A., everydayhealth.com)