A mogyoró napjainkban az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer, és néha olyan ételekben is felbukkan, amelyekben nem is gondolnánk!
A földimogyoróban található fehérje felépítésében nagyon hasonlít a mogyoróban és más olajos magvakban található fehérjéhez. Ezért azok, akik allergiásak a földimogyoróra, gyakran allergiásak a mogyoróra, mandulára, dióra, makadámdióra, pekándióra, kesudióra és pisztáciára is.
Mi történik mogyoróallergia esetén?
Testünk immunrendszere igyekszik védekezni a fertőzések ellen. Amikor valaki allergiás bármilyen mogyoróra vagy dióra, az azt jelenti, hogy a szervezete túlzottan védekezik ezen ételek fehérjéi ellen. Minden egyes alkalommal, amikor egy allergiás személy ilyen ételt fogyaszt (esetleg érint vagy lélegez be), a teste úgy érzékeli, hogy a fehérje káros behatoló, és igyekszik kivédeni. Az immunrendszer ekkor fokozott működésbe lép, hogy elhárítsa a veszélyt. Ez vezet az allergiás reakcióhoz, mely során kémiai anyagok (pl.: hisztamin) áradnak szét a testben.
Ezek a kémiai anyagok okozhatják a következő tüneteket:
- zihálás
- légszomj
- köhögés
- rekedtség
- torokfájás
- hasfájás
- hányás
- hasmenés
- vizenyős vagy duzzadt szemek
- kiütések
- duzzanatok
- alacsony vérnyomás
A mogyoró által kiváltott reakció
A reakció a különböző ételekre, mogyoró- vagy diófélékre különböző lehet – minden az allergiás személytől függ. Néha még ugyanaz a személy is máshogy reagál következő alkalommal!
A mogyoróallergia súlyos allergiás reakciót, úgy nevezett anafilaxiát okozhat, ami ugyanazokkal a tünetekkel lép fel, mint egy kevésbé súlyos allergiás reakció, csakhogy hirtelen súlyosbodik, légszomjhoz, szédüléshez vagy ájuláshoz vezet. Ha időben nem kezelik, akár halált is okozhat!
Hogyan élj együtt a mogyoróallergiával? |
Ne ess kétségbe, ha az allergiatesztek kimutatták, hogy mogyoróallergiád van! Tanácsaink segítenek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon számodra a betegség. Tovább a cikkhez |
Bizonyos esetekben ugyan már egy kis adag mogyorófehérje is okozhat komoly reakciót, nem jellemző, hogy kis mennyiségű mogyoró belégzésétől allergiás roham alakul ki. A legtöbb mogyorótartalmú ételből nem szabadul fel annyi fehérje a levegőbe, hogy már megszagolásuk allergiát váltani ki. Nagyon ritka eset, hogy az allergiás személy reagál a levegőben keringő fehérjerészecskékre, és ha mégis, az leginkább zárt térben fordulhat elő (mint egy étteremben vagy bárban), ahol sok mogyoró- vagy diófélét törnek fel.
Habár sok allergiát idővel kinőhet az ember, mint például a tej-, tojás- vagy szójaallergiát, a mogyoróallergia a legtöbb embert egy életen át megmarad.
(KamaszPanasz - B. K.)