rák
#Betegségek

Fertőzések és láz rákos betegnél

2014.10.08.
2 perces olvasási idő

A fertőzéseket nem szabad félvállról venni, különösen akkor, ha rákos betegségben szenvedsz. A fertőzések leggyakoribb jele a láz. Ezért ha lázad van, hívd az orvosodat! Elmondjuk, miért.

Láz és fertőzések

A kemoterápia nemcsak a rákos sejteket, hanem az egészségeseket is roncsolja. Éppen ezért általánosságban a fehérvérsejtek száma a kemoterápia utána nagyon alacsony. A fehérvérsejtek Fertőzések és láz rákos betegnélnélkül pedig sokkal nagyobb a fertőzés veszélye. Ha elkapsz valamilyen fertőzést, nemcsak a rákkal, de a fertőzéssel is meg kell küzdenie a szervezetednek. Dupla problémával állsz szemben, hiszen könnyű bármilyen fertőzést elkapnod és meglehetősen nehéz leküzdeni azt.

Ha 38°C-nál magasabb a lázad, azonnal hívd az orvosodat! Azonnal el kell kezdened egy antibiotikumos kezelést és lehet, hogy bent kell maradnod a kórházban is, ameddig lejjebb nem tudják vinni a lázadat. A fertőzéseket nehéz kordában tartani, éppen ezért ne keverd magad felesleges veszélybe.

Mi okozhatja a hőemelkedést?

Számos dolog okozhat lázat. Dióhéjban itt van a válasz, hogy mi történik ilyenkor. Mikor idegen anyagok (például baktériumok) kerülnek a szervezetbe, úgynevezett cytokinok szabadulnak fel, amelyek megváltoztatják a test hőmérsékletét. Úgy képzeld el, mint amikor magasabbra állítod a szobádban a termosztátot, mert melegebbre vágysz. A tested tudja, hogy több hőre lesz szüksége ahhoz, hogy le tudja győzni a megjelenő baktériumokat, és az immunrendszered is jobban működik magasabb hőmérsékleten.

A tested első válasza az lesz, hogy a véredényeket feszesebbé teszi vagy összehúzza őket. Ezzel redukálja a bőrön keresztüli hőveszteséget és növeli egy kicsit a hőmérsékletedet. Ahogy a tested hőmérséklete növekszik, egyre hűvösebbnek fogod érzékelni a körülötted lévő levegőt. Még akkor is, ha több ruhát veszel magadra, remegni vagy vacogni kezdesz. Ettől összehúzódnak az izmaid és még több hőt fognak termelni. Mielőtt észrevennéd, máris lázas vagy.

Újabb komplex problémába ütközöl: azért vacogsz, mert fázol, viszont a vacogás hatására belázasodsz, amitől rosszul fogod érezni magad. Ahogy mondtuk, először lehűlsz, aztán felforrósodsz, de ezután megint le kell hűlnöd. Tulajdonképpen a lázzal a tested önmagát védi. Bizonyos értelemben a láz egy jó dolog, egy természetes védekező-mechanizmus.

Mikor a fertőzés elmúlik (az antibiotikumok hatására), a testednek többé nem lesz szüksége ekkora mennyiségű hőre. Lemegy a lázad, elkezdesz izzadni és le kell venned az összes plusz réteget (ruhát és takarót) annak érdekében, hogy le tudj hűlni.

Hogyan kezelhető a láz?

Az orvosod lázcsillapító használatát javasolhatja. Ez nem kezeli a fertőzést, viszont a különböző tüneteket (például láz, végtagok fájdalma, stb.) enyhítheti. Orvosi felszólítás nélkül ne használj semmilyen gyógyszert. A különböző gyógyszerek elfedhetik a lázat, viszont a fertőzést nem gyógyítják.

  • Ha fázol vagy vacogsz, próbáld valahogy felmelegíteni magad.
  • Takarózz be vastagon vagy próbáld ki a melegítő párnát.
  • Ha túl magas lett a hőmérsékleted, akkor is tegyél magadra egy takarót.
  • Kérj meg valakit, akiben bízol, hogy tegyen a homlokodra hideg vizes borogatást.
  • Igyál rengeteg folyadékot, mert a testednek szüksége lesz rá, ha lázas leszel.

Hogyan előzd meg a fertőzéseket?

  • Kerüld azokat az embereket, akik betegek, még akkor is, ha csak meg vannak fázva. Ne hagyj még lehetőséget sem a kórokozóknak!
  • Moss kezet gyakran, főleg miután kijöttél a fürdőszobából, evés előtt, vagy ha valamilyen nyilvános helyen voltál, ahol a kilincseken vagy korlátokon lehettek baktériumok.
  • Kérd meg az embereket, hogy mossák meg a kezüket, mielőtt kapcsolatba lépnének veled.
  • Próbáld meg kerülni a vágásokat és horzsolásokat. Ezeken a nyílt sebeken nagyon könnyen és hamar megjelenhetnek bacilusok is. Ha mégis megvágnád magad, tisztítsd meg a sebet vízzel és szappannal, majd tegyél rá ragtapaszt. Használj testápolót és krémeket, hogy elkerüld a bőröd kiszáradását, kicserepesedését és repedezését.
  • Fektess minél nagyobb hangsúlyt a szád higiéniájára: moss fogat többször, minimum három havonta cseréld a fogkefédet, vagy ha valamilyen szájban kialakuló fertőzésed volt, és keresd fel a fogorvosodat akkor is, ha az eredményeid normálisak.
  • Figyelj arra, hogy mit eszel. Legyél biztos afelől, hogy az ételedet megfelelő módon készítették el.
  • Ha szükséges, kerüld a nagy, zárt térben lévő tömeget. Például ha moziba szeretnél menni, válassz inkább egy délutáni matinét, mikor még kisebb a tömeg a moziban. Egy zsúfolt rock koncert, ahol az emberek egymást hegyén-hátán vannak, jelen állapotodban nem igazán jó választás, több okból sem.

(H.I. - teenslivingwithcancer.org, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)