migrén
#Betegségek

A migrén 9 lehetséges kiváltó oka

2024.10.21.
1 perces olvasási idő

A migrén kezelése, illetve megelőzése nem is biztos, hogy olyan egyszerű. Különböző dolgok válthatnak ki migrént különböző embereknél. Mit tehetsz, ha téged is érint?

A napló vezetése segíthet azonosítani a kiváltó okokat, ezért érdemes pontosan leírni, mikor és mit fogyasztottál. Ha egy étel után rendszeresen fáj a fejed, érdemes lehet kihagynod az étrendedből.

Nézzük, milyen gyakori kiváltó okai lehetnek a migrénnek.

1. Mit eszel?

Vannak bizonyos típusú élelmiszerek, a csokoládé, a sajt és a koffein, amelyek migrént okozhatnak, de egyéb kiváltó okok közé tartozik a búza, a citrusfélék, a tenger gyümölcsei, a mesterséges édesítőszerek és sok más is. A napló segíthet kitapasztalni, ha nálad problémát okoz valamely étel.

2. Kiszáradás

Fontos, hogy hidratált maradj – ha nem iszol elég vizet vagy folyadékot, az szintén fejfájást válthat ki.

3. Sport

Túlzott fizikai aktivitás vagy megerőltető edzés is migrénhez vezethet – különösen, ha előtte nem ettél eleget. A megfelelő bemelegítés, étel- és vízfogyasztás segíthet, hogy a sport során megemelkedett vérnyomás ne okozzon problémát.

4. Stressz

Sok fiatal meglepődve hallja, hogy az izgalom vagy az adrenalin is kiválthatja a migrént. Emellett a szorongás, aggodalom vagy a nagy nyomás is okozhat migrénes fejfájást.

5. Hormonok

Gyakran van kapcsolat a pubertás és a migrén kialakulása között. A fiatal nők fele azt mondja, hogy menstruációjuk befolyásolja migrénüket. A fogamzásgátló tabletta is hatással lehet rá, sőt egyes nőknek segíthet a migrén kezelésben.

6. Éhség

Ha nem eszel egészségesen, például kihagyod a reggelit, vagy intenzíven diétázol, előfordulhat, hogy migrénes rohamod lesz. Próbálj meg egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozni.

7. Fények

Az erős, villogó fények vagy a mesterséges világítás kiválthatják és ronthatják a migrént.

8. Alvási szokások

Az elégtelen vagy akár a túl sok alvás is kiváltó ok lehet. Egyes fiatalok „hétvégi migrént” tapasztalnak, amely a túl sok alvás következménye lehet.

9. Időjárási változások

A forró, levegőtlen helyiségben vagy párás környezetben való tartózkodás migrént válthat ki. Vannak, akik úgy találják, hogy a viharok okozta légnyomás-változás is hatással lehet rájuk.

Ha migrénes rohamaid szoktak lenni, érdemes végiggondolnod, hogy nálad mely okok állhatnak a háttérben, és próbáld meg kiiktatni. Nyilván az időjárás ellen nem tudsz tenni, de a stresszt megtanulhatod kezelni.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)