rák
#Betegségek

A rák általános jelei és tünetei

2023.07.01.
2 perces olvasási idő

A rák olyan betegség, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, valamint a szervekre gyakorolt hatásától függően. Van olyan ráktípus, amielyiknél már a legkisebb tumor is tüneteket okoz, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes egészen addig, míg nagyra nem nő a daganat (pl. hasnyálmirigy rák).

Mit nevezünk tünetnek?

A tünetek arra utalnak, hogy valami nincs rendben a szervezetedben. Ezeket akár más is észlelheti: egy szeretett személy, az orvos, ápolónő vagy más egészségügyi szakember. Egy tünet nem mindig elég ahhoz, hogy kitaláljuk, mi az okozója, néhány esetben pedig a tünetek nem adnak elég információt, így további vizsgálatok (pl. röntgen, vérvizsgálat vagy biopszia) lehetnek szükségesek.

Fontos a korai felismerés

A kezelés akkor a legsikeresebb, ha a rákot időben észlelik. Ha korai állapotban fedezik fel, akkor kevésbé valószínű, hogy átterjed más testrészre is. Ez azt jelenti, hogy nagyobb esélyed van a gyógyulásra.

A rák korai észlelésének fontosságára jó példa a melanoma - azaz bőrrák -, amely egyre több fiatalt érint. Ezeket a daganatokat könnyű eltávolítani, mikor még nem nőttek mélyen a bőrbe. Az öt éves túlélési arány ebben a szakaszban közel 100%, ám ha átterjed más szervekre is, ez az arány 20%-ra csökken!

Néha az emberek figyelmen kívül hagyják a tüneteket. Talán nem gondolják, hogy az észlelt jelek valami rosszat jelentenek, vagy épp a tünetek várható következményei miatt félnek orvosi segítséget kérni. Néhány tünetet - például a fáradtságot - nagy valószínűséggel nem a rák okoz. Talán nem tűnik fontosnak, különösen, ha a találunk nyilvánvaló kiváltó okot, vagy a probléma csak rövid ideig tart. Vannak, akik azt remélik, hogy a tünetek maguktól el fognak tűnni (pl. a csomók a mellben, amit gondolhatunk cisztának is, ami idővel elmúlik). De nem szabad a tüneteket figyelmen kívül hagyni, különösen, ha hosszú ideig tartanak és rosszabbodnak is.

Valószínűleg az észlelt tüneteket nem a daganat okozza, de fontos, hogy megmutasd őket egy orvosnak. Néhány esetben a rák tünetek nélkül is, már egészen korai stádiumban észlelhető, bizonyos szűrővizsgálatok segítségével.

Melyek a rák általános jelei és tünetei?

Ismerned kell a rák néhány általános tünetét, hogy ha szükséges, orvoshoz tudj velük fordulni. Ám fontos, hogy ne felejtsd el, hogy ha észleled valamelyik tünetet, az még nem azt jelenti, hogy rákos vagy - számos más dolog is okozhatja ugyanezeket a tüneteket. Ha ezek a tünetek hosszú ideig tartanak és rosszabbodnak, fordulj orvoshoz!

Megmagyarázhatatlan fogyás

A legtöbb rákos elkezd fogyni a betegség egy bizonyos stádiumában. Ha ismeretlen okból kezdesz fogyni, és a megmagyarázhatatlan fogyás öt kg vagy annál több, az lehet a rák első jele. Ez leggyakoribb a hasnyálmirigy-, a gyomor-, a nyelőcső- vagy a tüdőrák esetén.

Láz

A láz nagyon gyakori a daganatos megbetegedések esetén, de leginkább akkor jelentkezik, amikor a rák átterjed a kialakulási helyétől egyéb szervekre. Majdnem minden daganatos betegnek volt láza, különösen, ha a rák vagy annak kezelése megviseli az immunrendszert. Ritkábban a láz lehet jele a korai ráknak, például a lymphomának és a leukémiának.

Fáradtság

Nagyfokú fáradtság, ami nem lesz jobb pihenés után sem, fontos tünet lehet, ami a rák növekedésére utalhat. Korai stádiumban is előfordulhat, főleg, ha leukémiáról van szó. Néhány vastagbél-vagy gyomorrák okozhat vérzést, ami másik oka a rák fáradtságot okozó hatásának.

Fájdalom

A fájdalom lehet néhány daganat korai tünete, mint a csont- vagy a hereráké. A fejfájás, ami nem múlik el, és nem lesz jobb kezelés hatására sem, jele lehet az agytumornak. A hátfájás lehet tünete a vastagbél-, a végbél- vagy a petefészekráknak is.

Bőrelváltozások

A bőrrákon kívül más daganat is képes látható bőrelváltozást okozni. Ezek az elváltozások a következők:

  • Sötétebb bőrszín (hiperpigmentáció)
  • Sárgás bőr és szem (sárgaság)
  • Kivörösödött bőr
  • Viszketés
  • Túlzott szőrnövekedés

Az egyes daganatok jellemző tüneteiről részletesebben itt olvashatsz. Lányoknak fontos ismerniük a mellek önvizsgálatának módját, fiúknak pedig a here önvizsgálatét.

(KamaszPanasz - S.Z. - cancer.org, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)