Betegségek, agy

#Betegségek #agy

60 db cikk a témában

#ájul
2014.08.11.

Hogyan előzheted meg az ájulást?

Ájulás előtt előfordulhatnak látászavarok, felgyorsult szívverés, izzadás, émelygés, hányás. Hogyan lehet megelőzni az ájulást?

#alvás
2014.07.03.

Aludj, hogy megelőzd a későbbi memóriazavarokat!

Akár túl sokat, akár túl keveset alszik valaki, egy friss vizsgálat eredményei alapján idős korára valószínűleg memóriazavarai lesznek. A kutatók szerint a szellemi frissesség hosszú távú megőrzését napi 7 óra alvással biztosíthatjuk.

#epilepsziás roham
2014.06.13.

Mit tegyél, ha a barátodnak epilepsziás rohama van?

Az epilepsziás roham rémisztő látvány, a higgadt és szakszerű segélynyújtás azonban életet menthet. Éppen ezért fontos, hogy tudd, mit kell tenned, ha a barátodnak epilepsziás rohama van.

#epilepszia
2013.10.31.

Epilepszia, a szent betegség

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő. Ma van az Epilepszia Világnapja.

#autizmus
2013.08.13.

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra

Az autizmus másképp hat a női és a férfiagyra - állapította meg egy brit kutatás. Szakemberek szerint a felfedezés azért jelentős, mert az autizmust vizsgáló kutatások többsége eddig férfiak agyát vizsgálta, így megállapításaik nem feltétlenül alkalmazhatók a nők esetében.

#alvás
2013.04.07.

Bizarr alvási rendellenességek

Hallottál már olyanról, aki hetekig aludt szinte egyfolytában? És olyanról, aki álmában evett? Létezik néhány nagyon ritka alvási rendellenesség, amely jelentősen megkeseríti az ebben szenvedők életét.

#epilepszia
2012.12.16.

Híres epilepsziások

Az epilepsziára évszázadokig babonával, előítéletekkel tekintettek. Ugyanakkor a rohamokat különös erő és szimbolika lengte körül, ami miatt a történelem során összefüggésbe hozták a kreativitással vagy a szokatlan vezetői képességekkel. Tény, hogy a híres történelmi személyiségek között sok volt az epilepsziás.

#siket
2012.09.30.

Röntgenlátás? A siketeknek szuper képességeik vannak!

Szuper? Komolyan?! Amikor a szuperre gondolunk, akkor egy S betűvel a mellkasán röpködő férfi jut az eszünkbe, és nem a röntgenlátás. Marlee Matlin átlát a falakon? Nem. Ám valószínűleg jobban lát, mint azok, akik jól hallanak.

#agyhártyagyulladás
2012.07.20.

Soundon voltam, én is beteg lehetek?

A Balaton Soundon bulizott az a 17 éves lány, aki pár napja hunyt el egy fővárosi klinikán agyhártyagyulladásban. A tüsszentéssel, köhögéssel és csókolózással terjedő agresszív betegség megjelenése eztán számtalan rémhír terjedésének lett szilárd táptalaja, a legnépszerűbb közösségi portálon egyenesen arra buzdítottak mindenkit, aki megfordult a fesztiválon, hogy azonnal szaladjon a háziorvoshoz. A felhívás azonban hamis, még a szakemberek szerint sem kell orvoshoz rohannod!

#fagyi
2012.06.20.

Fagyi-diétával az epilepszia ellen?

Mindennap fagyi - ez a diéta bármely gyerek számára úgy hangzik, mint egy álom, de a 9 éves Lucy Murphy számára létfontosságú, hiszen ezzel a diétával próbálják meg kontrollálni súlyos epilepsziáját.

#fájdalom
2012.05.27.

Fájdalomcsillapítót termel a feladattal lefoglalt agy

Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül hagyja a fájdalom egy részét, miközben opioid fájdalomcsillapítót termel az agyunk, hogy ezt megkönnyítse - állapították meg funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) vizsgálatok segítségével német kutatók.