Betegségek, elsősegély

#Betegségek #elsősegély

105 db cikk a témában

Az epilepszia és tünetei
#epilepszia
2023.07.09.

Az epilepszia és tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Azonban az enyhe tünetek ellenére is igen komolyan kell venni a betegséget!

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés
#nyár
2023.06.25.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés

A nyaralás a pihenés és a szórakozás mellett veszélyekkel is járhat, főleg ha külföldre, esetleg tengerpart mellé utazol. Ezért nem árt felkészülni még időben. Ismerd meg a leggyakrabban előforduló veszélyforrásokat!

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik
#szívroham
2023.03.10.

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik

A szokatlan mellkasi érzésnek sokféle oka lehet. Egy váratlan helyzet izgalma, érdekes találkozás miatti felfokozott várakozás, vagy iskolai felelés előtti, alatti, esetleg tanári, szülői számonkérés okozta idegesség. Sokan gondolják azt, hogy egy kamasz erős szívdobogásának az említetteken kívül aligha lehet más magyarázata. Holott akár szívroham is jelentkezhet éppen ezekkel a tünetekkel, amikor különös mellkasi nyomást tapasztalsz. Egy ilyen esetről van szó az alábbi történetben.

Egészségbiztosítás kamaszoknak
#egészségbiztosítás
2022.09.22.

Egészségbiztosítás kamaszoknak

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod
#epilepszia
2021.10.14.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod

Ez az útmutató különösen fontos a rohamok esetén, amikor valaki remeg vagy rángat. Bár a rohamok ijesztőek lehetnek, általában nem orvosi vészhelyzetről van szó. Általában, amint a roham megszűnik, a személy felépül, és a légzése visszatér a normális szintre.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!
#diabulémia
2021.09.16.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. Mivel a kamaszok körében erős a média által sugallt szépségideálnak való megfelelési kényszer, könnyelműen veszélybe sodorhatják magukat ezzel a dologgal.

#kánikula
2021.07.03.

Jön a hőség! Mire érdemes odafigyelni?

Nyáron nem árt odafigyelni magunkra! Milyen hatással van a rendkívüli hőség szervezetünkre? Mik a lehetőségeink a védekezésre, és mik a teendőink?

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

#hideg
2020.11.13.

Óvintézkedések hideg idő esetére

A természet újból megmutatja könyörtelen erejét, ugyanis egyre hidegebb van odakint. Nyakunkon a mínuszok, ezért nem árt felkészülni, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket a hideg okozta veszélyektől. Akár komoly egészségügyi kockázattal is számolhat az, aki nem veszi komolyan a téli öltözködés szabályait.

#metilalkohol
2020.08.27.

A mérgező metilalkohol

A metilalkohol fontos tulajdonsága, hogy a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a metanol lenyelésén kívül a bőrre cseppenése és párolgó gőzének belélegzése is súlyos egészségkárosodást okoz!

#szédülés
2019.02.04.

Szédülékenység, egyensúlyvesztés - Mire utalhat?

Ismerős az érzés? Hányinger, szédülés, sápadtság, gyengeségérzet stb. Mindez az ájulás előtti állapotot jelzi. De vajon mi az oka az egyensúlyvesztésnek, szédülékenységnek vagy ájulásnak?

#fulladás
2018.09.09.

A fulladás okai

A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

#számítógép
2018.04.14.

Az egér talán nem is olyan ártalmatlan?

A számítógép áldás is és átok is egyben. Rengeteget hallunk a számítógép lehetőségeiről és arról, hogy mire tudjuk használni. Azonban a káros hatásairól sokkal kevesebb szó esik. Pedig sajnos van, nem is egy. A legártalmatlanabbnak tűnő részének az egérnek is. Lássuk, mit is okozhat helytelen használata.

#hideg időjárás
2016.01.06.

A legfontosabb óvintézkedések hideg időjárás esetén

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok mellett a fejlődésben lévő a tinédzserek is.