Betegségek

#Betegségek

1303 db cikk a témában

A fóbiákról
#fóbia
2023.06.14.

A fóbiákról

A hegytetőről vagy a felhőkarcoló legfelső szintjéről lenézve elfog a félelem, összeszorul a gyomrod? Sokan vagyunk így vele. A szíved majd’ kiugrik a helyéről? Izzad a tenyered, a fejeden izzadságcseppek futnak alá? Levegő után kapkodsz, fullasztó nyomást érzel a mellkasodban? Lehet, hogy ez több, mint egyszerű tériszony.

Mi az a tumormarker?
#tumormarker
2023.06.12.

Mi az a tumormarker?

Magyarországon folyamatosan emelkedik a daganatos betegek száma, évente az 50 ezret is meghaladja az újonnan diagnosztizált eset. A jelenség aggasztó, még akkor is, ha tudjuk, hogy ehhez a változáshoz hozzájárulhatott a vizsgálati módszerek fejlődése, valamint a statisztika pontosabbá válása. Szerencsére a halálozások száma nem nőtt ilyen ütemben, - a gyógyulási mutatók javultak - de így is évente több mint harmincezer embert veszítünk el rákbetegség miatt.

Fiatal segítő – Mi is ez?
#gondozás
2023.06.08.

Fiatal segítő – Mi is ez?

Fiatal segítő vagy gondozó az a 18 év alatti személy, akinek valaki másról, például szülőről vagy testvérről kell gondoskodnia. Előfordulhat, hogy egy fiatalnak gondoskodnia kell valakiről, mert az illető beteg vagy mentális egészségügyi problémái vannak.

Betegségek a csuklás mögött
#csuklás
2023.06.04.

Betegségek a csuklás mögött

A csuklást a rekeszizom akaratlan összehúzódása váltja ki reflexszerűen. A tüdőnkbe ilyenkor hirtelen levegő áramlik, a gégefedő lezárul, ezzel jár a jellegzetes hang is. Mindennapi jelenség mely bármely életkorban, nemben előfordulhat és az esetek döntő többségében nincs semmi kóros a hátterében.

Miről árulkodnak a körmeid?
#köröm
2023.06.04.

Miről árulkodnak a körmeid?

A köröm keratinból, egyfajta elszarusodott fehérjéből áll, hetente 1 mm-t nő. Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, a köröm megbetegedései és elváltozásai ugyanakkor szervi okokra vezethetők vissza. Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét.

Asperger-szindróma
#Asperger-szindróma
2023.06.01.

Asperger-szindróma

Ha találkozol valakivel, aki Asperger-szindrómában szenved, két dolgot észlelhetsz azonnal. Ugyanolyan okosak, mint a többiek, de több problémáik lehetnek a szociális készségekkel. Hajlamosak arra is, hogy megszállottan összpontosítsanak egy témára, vagy ugyanazt a viselkedést hajtsák végre újra és újra.

Újraélesztés lépésről lépésre
#elsősegély
2023.05.31.

Újraélesztés lépésről lépésre

Az elsősegélynyújtás életeket menthet, ezért a vizsgán is komolyan veszik, hogy mennyire sajátítottad el a segítségnyújtás szabályait.

Mindent a vércsoportokról
#vércsoport
2023.05.31.

Mindent a vércsoportokról

Minden évben sokan szorulnak vérátömlesztésre a legkülönfélébb okok miatt. Ez lehet egy vészhelyzet is (mint egy baleset, amelyben valaki sok vért veszít) vagy egy várható kezelés, műtét. Bármi is a kiváltó ok, a vérátömlesztés az egyik leggyakoribb kórházi eljárás, ami előtt minden véregység komoly teszteken megy át, hogy kiszűrjék az esetleges fertőzéseket és megállapítsák a vércsoportot.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?
#asztma
2023.05.30.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?

Tudod, hogy mit kell tenned, ha valaki a közeledben hirtelen nehézlégzésre panaszkodik? A következő cikk megfelelő információval szolgál az asztmás rohamokról és ezen ismeretek felhasználásával akár életeket is menthetsz majd.

A nyári kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei
#kontaktlencse
2023.05.28.

A nyári kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei

Nyáron a szemüvegviselés kényelmetlenebb lehet: a keret alatt könnyen beizzadhatunk, az orrtámasz műanyag papucsa így irritálhatja a bőrt, napozáskor nyomot hagyhat a bőrön a szemüvegkeret. Gyakran esik ezért a választás a kontaktlencsére, mert kényelmesebb, praktikusabb viseletnek bizonyul a meleg időben.

Nemi betegségek, amik ellen az óvszer sem véd
#óvszer
2023.05.27.

Nemi betegségek, amik ellen az óvszer sem véd

Tévhit, hogy az óvszer véd minden fertőzés ellen. Tény, hogy a legtöbb nemi betegség a vér útján terjed, tehát kis sérülések útján jut el a kórokozó egyik gazdából a másikba. Természetesen ezek ellen véd az óvszer. Azonban vannak olyan betegségek, amik ellen az óvszer nem véd.

Allergiát enyhítő tippek egyenesen a konyhából
#allergia
2023.05.26.

Allergiát enyhítő tippek egyenesen a konyhából

Tombol a parlagfű szezon. A gyötrő tünetekre mindenki gyors megoldást szeretne találni, de a patikában kapható szerek előtt érdemes egy próbát tenni néhány otthoni praktikával.

A sminkem okozza a pattanásaimat?
#akne
2023.05.24.

A sminkem okozza a pattanásaimat?

A legtöbb tini lánynak és felnőtt nőnek egyfajta se veled - se nélküled kapcsolata van a szépítőszereivel. Egyrészt rá vannak szorulva, hogy elfedjék a mitesszereiket, pattanásaikat. Másrészt viszont a sminkszerek valójában további bőrhibákat okozhatnak.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség
#irritabilis bélszindróma
2023.05.22.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség

Az emésztőszerv különösen érzékenyen reagál a mélyen eltemetett lelki problémákra, általában visszatérő hasfájás, hasmenés, székrekedés vagy puffadás formájában. A stressz miatt kialakuló, igen kellemetlen tünetekkel járó irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb emésztési probléma, ami a kamaszok körében előfordul.

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát
#asztma
2023.05.20.

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát

Az időjárás hatással lehet az asztma egyes tüneteire. Több asztmával küszködő ember is tapasztalta, hogy a tünetek egyes időszakokban csak rosszabbak lesznek. De vannak olyanok is, akiknél a hirtelen időjárás-változás, mint például egy erős vihar vagy melegfront lehet a kiváltó ok.