Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#rossz szájszag
2021.10.04.

Rossz a leheletem, mi az oka?

Lassan már itt az első csók ideje, csak az a problémám,hogy rossz a szájszagom és ezzel nem szeretném elrontani az egészet. Fogat minden egyes nap mosok, de úgy látszik, egy belső probléma okozza nálam a gondot. Mit csináljak? - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

#koronavírus
2021.10.01.

5 dolog, amit tudnod kell a COVID-19 elleni vakcinákról

Az embereknek –főleg- gyermekkorukban oltásokra van szükségük, hogy megvédjék őket a potenciálisan veszélyes fertőző betegségektől. Ha az egyének úgy döntenek, hogy nem oltják be magukat vagy gyermekeiket, akkor egyes betegségek, amelyek ritkák vagy egyáltalán nem fordulnak elő, újra megjelenhetnek. Az FDA engedélyezte a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát a COVID-19 megelőzésére 12 éves és idősebbeknél. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlja a COVID-19 elleni védőoltást 12 éves és idősebb korosztály számára.

#fullad
2021.09.30.

Egy kis futás miatt is levegő után kapkodsz?

Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!
#diabulémia
2021.09.16.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. Mivel a kamaszok körében erős a média által sugallt szépségideálnak való megfelelési kényszer, könnyelműen veszélybe sodorhatják magukat ezzel a dologgal.

#fej
2021.09.14.

Fejfájás és étrend

A fejfájás gyakori probléma, amit mindenki megtapasztal élete során néhányszor. Egyeseknél azonban a fejfájás folyamatosan jelen lehet az életükben, amit többek között a kiegyensúlyozatlan étrend is okozhat. Még migrénes fejfájást is előidézhet a nem megfelelő táplálkozás. Ha rendszeresen tapasztalsz fejfájást, kérj orvosi segítséget!

#koronavírus
2021.09.13.

Hosszú-Covid tiniknél

A legtöbb gyermek és tinédzser, akiknek pozitív a COVID-19 tesztje, enyhe tüneteket mutat. Világossá válik azonban, hogy egyesek tüneteiket több mint egy hónappal azután tapasztalják, miután megfertőződtek a COVID-19 vírussal. Ezt az állapotot gyakran "hosszú távú COVID" vagy "hosszú COVID" néven emlegetik.

#pms
2021.08.25.

Mi is az a PMS?

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma nem más, mint azoknak a jól ismert, kissé bosszantó tüneteknek az együttese, melyeket a menstruációd előtt néhány nappal érzel. Mellfeszülés, szúró érzés az alhasban, ingerlékenység, na és persze a falánkság. Mit érdemes tudni a PMS-ről?

9 dolog, ami rossz leheletet okoz
#lehelet
2021.08.17.

9 dolog, ami rossz leheletet okoz

Egy lányos este vagy sörözés a srácokkal többet is okozhat, mint egy másnaposság. Annak ellenére, hogy folyadék, az alkohol ki tudja szárítani a szádat. Ez ösztönzi azokat a baktériumokat, amik halitózist (rossz lehelet) okoznak. Koffeines italok, fűszeres ételek és cigaretta is okozhat rossz leheletet. A szájban nem termelődik annyi nyál alvás közben, ez okozza a reggeli szájszagot.

#szem
2021.08.10.

Mi okozhatja a szemviszketést?

A szemviszketés az allergiás kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete. Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására az erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz?

#cukorbeteg
2021.08.08.

A cukorbetegség megelőzése kamaszkorban

A cukorbetegség rohamosan terjed a fiatalok körében. Nem csupán örökletes hajlam befolyásolja kialakulását, hiszen az a helyes táplálkozással és életmóddal sok esetben megelőzhető.

4 hiba, amit allergiásként elkövethetsz
#allergia
2021.08.04.

4 hiba, amit allergiásként elkövethetsz

Jártál már orvosnál, de úgy gondolod, hogy a tüneteket egyedül is képes vagy csillapítani? Szedsz valamilyen gyógyszert, de nem tudod, pontosan mire? Csak néhány azok közül a tévedések közül, amelyekkel kínszenvedéssé változtathatjuk az allergiaszezont. Szakértőnk segítségével megoldást is kínálunk a problémákra.

#zene
2021.08.04.

A zene csillapítja a fájdalmat?

A zenehallgatás mind az akut, mind a krónikus fájdalmakat enyhítheti. Ezt több tanulmányban is kimutatták. A zene által kiváltott fájdalomcsillapítás hátterében valószínűleg azok a hatások állnak, melyeket a zene „ébreszt fel”: a kellemes érzések, az öröm, felidézett emlékek okozta érzelmek, az ellazulás és a figyelem elterelődése a fájdalomról. Utóbbi egyébként egy régóta ismert fájdalomenyhítő mechanizmus.

#koronavírus
2021.07.31.

Koronavírus: újabb védőoltás adható 12 év felettieknek

Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) döntését követően Magyarországon is lehetővé vált Modernával a 12 éven felüli korosztály oltása. Így a Pfizer mellett már ezzel a vakcinával is lehet oltani ezt a korosztályt.

#krónikus betegség
2021.07.30.

Hogyan élj együtt egy krónikus betegséggel?

Krónikus betegséggel együtt élni még felnőttként sem egyszerű feladat, - hiszen az élet minden területére kihat - gyermekkorban pedig még hatványozottabban jelentkeznek az ezzel kapcsolatos problémák.

#akné
2021.07.23.

Az akné különböző típusai

Az aknés sebhelyek dupla veszélyt jelentenek: először is meg kell birkóznod a csúnya pattanásokkal, és még emlékeztető jelek is maradhatnak. Segítünk megismerni a különböző típusú aknékat, így eldöntheted, hogy mit kezdj a sebesedés különböző módjaival.