Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#aids-teszt
2021.03.27.

Hol végeztethető HIV teszt?

HIV tesztet állampolgárságra való tekintet nélkül bárki kérhet. Az anonim HIV teszthez való jog törvényen alapuló jog.

A HIV-fertőzés korai tünetei
#HIV-fertőzés
2021.03.18.

A HIV-fertőzés korai tünetei

A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzés leggyakoribb tüneteit gyűjtöttük össze.

#koronavírus
2021.03.09.

Koronavírus variánsok

A 2020-as és 2021-es év szerte a világon a koronavírus fertőzésről szólt. Idővel haladva egyre többet tudunk meg a SARS CoV 2 vírusról. Egyre több lehetőségünk adódik a terápiára és a megelőzésre is. De vannak nehézségek, elsősorban a vírus mutálódása.

#koronavírus
2021.02.15.

Amit a kamaszoknak tudniuk kell a COVID-19 védőoltásokról

A már engedélyezett koronavírus elleni vakcinák a legtöbb ember számára biztonságosak, ám vannak olyan csoportok, amelynek tagjait egyelőre arra kérik a járványügyi szakemberek, hogy várjanak még a védőoltatással, amíg több adat lesz hozzáférhető.

#bőr
2021.02.15.

Mit tegyél a száraz bőr ellen?

Télen a vírusok és baktériumok terjedésének megelőzése érdekében többet mosunk kezet, ami azonban rendkívüli módon száríthatja a bőrt. Szakértők szerint a kávé- és alkoholfogyasztás szintén dehidratációhoz és száraz bőrhöz vezethet. Megfelelő ápolással és hidratálással azonban elkerülhető a bőr kirepedezése.

#pajzsmirigy
2021.02.09.

A pajzsmirigy betegségeinek okai és kivizsgálása

A pajzsmirigy betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés szerteágazó tüneteket okozhat. Az elváltozások egyik formája a pajzsmirigy göbök megjelenése. Kialakulásának okairól és a kezelési lehetőségekről Prof. Balázs Csaba, endokrinológus ad felvilágosítást.

#bulimia
2021.02.04.

Hogyan segíts bulimiás barátodon?

Rendszerint a bulimiás betegek normális súlyúak vagy nagyon kicsi felesleggel rendelkeznek, talán fel sem tűnik senkinek, hogy mivel küszködnek. Vannak azonban bizonyos jelek, melyek az étkezési zavarra utalnak, és ha sokat vagytok együtt, jól ismered az illetőt, neked is feltűnhet, hogy segítségre van szüksége!

#torokfájás
2021.02.02.

Torokfájás? A természet kincsei is segíthetnek!

Ha megtörtént a baj, és úgy érzed, hogy beteg leszel, kapar a torkod, akkor se nyúlj rögtön a gyógyszeres fiókba! Rengeteg olyan természetes megoldás van körülötted, amiről talán nem is gondoltad, hogy valójában gyógyír lehet. A KamaszPanasz most összegyűjtött neked néhányat.

#fejfájás
2021.01.22.

Fáj a fejed, fáradt vagy? Irány a fogorvos!

Fáradtságot, levertséget, fej- és nyakfájást, zsibbadást, fülzúgást is okozhat az éjszakai fogcsikorgatás, sőt, akár migrénes rohamot is. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos szerint a kezelést nem érdemes halogatni, hiszen a következmények súlyosak lehetnek.

#köhög
2021.01.15.

Mi okozhat tartós köhögést?

A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. Időnként előfordul, hogy a panaszok hosszabb időn át is jelentkeznek. Vajon mi minden állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

#akné
2020.12.25.

Pattanások elleni tippek az ünnepekre

Eljött az ideje a karácsonyi fényképezkedésnek... és a pattanásoknak?! De fel a fejjel! Kezelheted, ápolhatod, elfedheted a mitesszereket – és így csodásan fogsz kinézni a téli szünet alatt is! Egyszerű tanácsainkkal felkészítheted a bőrödet az elkövetkezendő időszakra.

#vércukor
2020.12.25.

Ünnepi túlélőkalauz cukorbetegeknek

Cukorbetegként fogyaszthatsz ugyan bizonyos mennyiségű cukrot, de figyelned kell arra, hogy mely ételekből mennyit eszel. Karácsonykor – mikor az asztal roskadozik a finomabbnál finomabb ételektől – különösen figyelned kell arra, hogy mit eszel. Az ünnepek alatt legyen az a célod, hogy egészséges maradj.

#védőoltás
2020.12.24.

Oltások és baktérium-kivonatok a légúti fertőzések megelőzésére

A védőoltások segítségével napjainkban 26 fertőző betegség esetén az orvostudomány képes megakadályozni, hogy a megfertőződött személynél kialakuljon az adott betegség. Ma már a múlt tragikus emlékei közé tartozik az, hogy bizonyos gyerekkori fertőző kórok (infekciók) halálos áldozatokat szedjenek.

#hajtépés
2020.12.22.

Segítség, hullik a hajam!

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Így tehát, ha orvoshoz akarsz fordulni ilyen problémáddal, akkor az első dolgod az legyen, hogy fésülködés vagy hajmosást követően meg kell számold a kihullott hajszálakat.

#allergia
2020.12.20.

Hogyan készülj a karácsonyra, ha allergiás vagy?

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a gyakori allergéneket.