Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#leukémia
2016.09.30.

Leukémia - Megelőzhető a kialakulása?

A leukémia a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. A betegség két fő típusra osztható: az akut leukémia kialakulása és lefolyása szerint gyorsabb, míg a krónikus leukémia általában lassabb.

#fülhallgató
2016.07.22.

Fülgyulladást is okozhat a fülhallgató

Fülhallgató, füles - bárhogy is nevezzük őket, életünk részét képzik. Lehetővé teszik, hogy bármikor, bármilyen körülmények között elszigetelhesd magad a külvilágtól és a kedvenc zenédet vagy podcastjaid egyikét hallgasd, miközben elmerülsz a gondolataidban. És ami még fontosabb, ez a kis találmány sokkal elviselhetőbbé teszi a konditermet, illetve a tömegközlekedési eszközökön való utazást.

#csontvelő
2016.07.17.

A csontvelőgyulladás

A csontvelőgyulladás kialakulásáért többnyire a szervezetben lévő más fertőzőforrásból, a véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek. A fertőzés forrása leggyakrabban egy gennyes-gyulladt fog, bőrgyulladás, középfülgyulladás lehet.

#diabétesz
2016.07.08.

Lego figurák rántják le a leplet a cukorbetegséget övező tévhitekről

Népbetegségnek számít a cukorbetegség, amelynek 1-es típusa az abszolút inzulinhiány miatt alakul ki, ezért felismerése jellemzően már gyermekkorban megtörténik. Ezzel szemben a diabétesz 2-es típusa leginkább az egészségtelen táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életvitel számlájára írható, így bármely életkorban kialakulhat.

#betegség
2016.07.05.

Rákos megbetegedések megelőzése: mit tegyél és mit ne?

Sajnos nincs biztos módja a daganatos betegségek megelőzésének, de szakértők szerint az esetek 40%-a kivédhető, ha odafigyelünk az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve a testi-lelki egészségünkre.

#fogágybetegség
2016.06.29.

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Valószínűleg sokunk tapasztalta már ijedten, hogy egy-egy fogmosást követően vérzik az ínye. A probléma a fogíny gyulladásából fakad, de ha csak ritkán találkozunk vele, nincs okunk komoly aggodalomra. Sokan szenvednek azonban krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

#HIV-fertőzés
2016.06.28.

HIV-fertőzés: a fesztiválszezon tovább növelheti az érintettek számát

A kezdődő fesztiválszezonra sok alkalmi kapcsolat jellemző, ami fokozza a HIV-fertőzés veszélyét - hívta fel a figyelmet Dr. Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház (ESZSZK) infektológus főorvosa. Bár az időben diagnosztizált és kezelt HIV-fertőzötteknél megelőzhető a betegség AIDS-stádiumának kialakulása, 2016 első hat hónapjában mégis csaknem annyian haltak meg AIDS-ben Magyarországon, mint tavaly egész évben.

#HPV
2016.06.28.

HPV-vírus: a nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik

Évente 1500 nő kap lesújtó, orvosi beavatkozást jelentő leletet a nőgyógyászától, sokan azonban félnek elmenni rákszűrésre. Ma már egy egyszerű teszt segítségével kideríthető, valaki magában hordozza-e a vírust, és ezáltal veszélyezteti-e önmaga, illetve más egészségét.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

#véradás
2016.06.14.

Miért legyünk donorok? Ma van a Véradók Világnapja

Országszerte 45 helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt a Véradók Világnapján. Ha elmúltál 18 éves, te is elmehetsz valamelyik helyszínre. Vidd magaddal a személyi igazolványodat, a lakcím és TAJ kártyádat! Csupán 35 perc az egész, nem kell tartanod semmitől, a véradás egyben egy szűrővizsgálat is. Ráadásul a segítségnyújtás nagyszerű érzésén felül ajándékot is kapsz.

#térd
2016.06.02.

Hogyan csillapítható a térdfájdalom?

A térd fájdalma gyakori panasz, már igen fiatalon is jelentkezhet, és a kor előrehaladtával a fájdalom csak erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll. Dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája megosztotta, milyen terápiás lehetőségeket érdemes alkalmazni a térdfájdalom esetén.

A pénisz rákmegelőző állapotai
#pénisz
2016.05.31.

A pénisz rákmegelőző állapotai

A péniszrák kifejezés elhangzása már azonnal félelemmel tölti el a legtöbb férfit. A pénisz rosszindulatú daganatai ritkák, de sajnos nagyon agresszívek, ezért érdemes ismerned, hogy mik a korai tünetek, illetve mikor szükséges orvoshoz fordulni.

#botulizmus
2016.05.29.

Megdöbbentő: a gyilkos kolbász

Tény, hogy a kolbászmérgezés - vagy a hivatalos nevén: botulizmus - nem újkeletű dolog. Évente 2-3 alkalommal is előfordulhat hogy emberéletet követel a figyelmetlenség. Na de mégis, mi ez a veszély, és hogy kerülheted el? Tudj meg többet a botulizmusról!

#párás idő
2016.05.24.

A párás időben fokozódnak az asztmás panaszok

Az asztmások mellett a COPD-s betegek panaszai is felerősödhetnek a napokban gyakori esőzések hatására. A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg, vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát.