Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#vér
2014.10.01.

Mi az a transzfúzió?

A transzfúzió, azaz a vérátömlesztés egy viszonylag egyszerű orvosi eljárás, amelyet arra találtak ki, hogy a nagy mennyiségű vérveszteséget pótolni tudják. Ezen kívül még abban is segítséget nyújt, ha valakinek például valamelyik alakos elemből nincs elegendő mennyiség a vérében.

#hpv
2014.10.01.

Ötből négy szülő kérte a méhnyakrák elleni védőoltást

2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó lánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége, 82,6 százaléka élni kíván a lehetőséggel. 80 százalék fölötti átoltottsággal Magyarország rögtön a védőoltás bevezetésének első évében Európa élvonalába kerülhet.

#bőr
2014.09.28.

Megvastagodott, sötét bőr: mi okozhatja?

Ruby most 17 éves. 9 éves korában vette észre először, hogy a nyakán és karján lévő bőr piszkosnak, foltosnak nézett ki. Nem számított, hogy mennyit súrolta a foltokat, azok csak nem akartak eltűnni. Amikor orvoshoz fordult, az diagnosztizálta nála az acanthosisnigricans bőrbetegséget. Ezen betegség esetén a bőr megvastagodik, illetve bizonyos területein be is barnul.

#COPD
2014.09.23.

A COPD és tünetei

A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.

#gyomor
2014.09.21.

A gyomorégés rizikófaktora

Új kutatások szerint a gyakori gyomorégés akár 79 százalékkal növelheti a torok- és a hangszáldaganatok kialakulásának esélyét. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa szerint a kellemetlen érzés és a reflux kezelhető.

#diabétesz
2014.09.18.

A diabétesz gyógyszer a hosszú élet titka?

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt készítmény. Egy kutatás szerint a gyógyszer a nem diabéteszes egyének egészségét is kedvezően befolyásolja.

#magas vérnyomás
2014.09.18.

A vese eredetű magas vérnyomás

Lehet, hogy eddig úgy gondoltad, hogy magas vérnyomás csak az időseknél alakulhat ki, talán nagyszüleid is szenvednek a betegségben, de az esetek kis részében fiatalkorban, sőt gyermek- és kamaszkorban is kell számolni a betegség kialakulásával.

#alvás
2014.09.14.

Álom vagy ébrenlét? A narkolepszia

Veled is előfordul, hogy egész nap álmosnak érzed magad, esetleg napközben többször is arra riadsz, hogy lecsuklik a fejed? Ha előző este sokáig buliztál, ezen nincs mit csodálni, ám ha ez buli nélkül is gyakran előfordul, komoly betegség jele lehet!

#alvajáró
2014.09.09.

Fel kell ébreszteni az alvajárókat?

Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, a népesség 5-10 százaléka is érintett lehet.

#hang
2014.09.08.

Hangszalag polip: a hang túlerőltetése is okozhatja

A hangszalag polip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni. Ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

#gyomor
2014.09.04.

A gyomorégés és a rák

Egy új kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

#ultrahang
2014.09.03.

Mit mutat a hasi ultrahang?

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag, vese és hasnyálmirigy panaszok kivizsgálására is.

#kullancs
2014.09.02.

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

#só
2014.08.28.

Sózzunk bátran!

A napi étkezések során rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztva károsíthatja egészségünket. Belélegezve viszont a náthás, allergiás panaszok kiváló ellenszere lehet. Hogyan használjuk a sót a légúti betegségek kezelésében?

#depresszió
2014.08.25.

Depresszió az egyetemen, főiskolán

Ha felvettek az egyetemre, akkor hozzá kell szoknod az új környezethez, távol a családodtól és a középiskolai barátoktól. Megeshet, hogy nagyon magányosnak érzed magad. És ehhez még társul a stressz is, amit a végigtanult éjszakák váltanak ki. Ezek a hatások depresszió kialakulásához is vezethetnek.