Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#leukémia
2012.10.20.

Leukémia kamaszkorban

Nem kétséges, hogy a tizenévesek és a gyerekek körében egyre gyakoribb a vérrák kialakulásának veszélye, olyan mértékben, hogy ebben a korcsoportban a rákos megbetegedések közül a leukémia vezeti a listát. A leukémia mellett a lymphoma (a nyiroksejtek rákos daganata) is igen gyakori.

#szájüregi rák
2012.10.16.

A szájüregi rák és tünetei

Az ajkak, az orcák, a fogíny, a szájpad, a nyelv, a mandulák és a gégefő együttesen alkotják a szájüreget. A szájüregben kialakuló rosszindulatú daganatot szájüregi ráknak nevezzük. A legtöbb rák úgynevezett laphámsejtes rák, ami azt jelenti, hogy a felületi rétegen alakul ki, és elterjed, ha kezeletlen marad.

#látássérült
2012.10.15.

Mit látnak a látássérültek?

Meg kell tanulnunk azt, hogy hogyan lehet elfogadni és segíteni azokat az embereket, akik valamilyen hátránnyal kénytelenek élni az életüket. Mindenki ismerhet csökkent látású családtagot, ismerőst. Ma van a Látássérültek Nemzetközi Napja.

#hasmenés
2012.10.07.

Hasmenés - Mikor forduljunk orvoshoz?

Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekorvosa, gasztroenterológus.

#siket
2012.09.30.

Röntgenlátás? A siketeknek szuper képességeik vannak!

Szuper? Komolyan?! Amikor a szuperre gondolunk, akkor egy S betűvel a mellkasán röpködő férfi jut az eszünkbe, és nem a röntgenlátás. Marlee Matlin átlát a falakon? Nem. Ám valószínűleg jobban lát, mint azok, akik jól hallanak.

#progéria
2012.09.28.

Progéria: kamasz lélek idős testben

A progéria (más néven Hutchinson-Gilford szindróma) tünetei gyermekkorban jelentkeznek. A legszembetűnőbb változás, hogy a kis betegek a normálisnál sokkal gyorsabban öregszenek. A progériás gyerekek vonásai a felnőtt, vagy idős emberekére hasonlítanak, az öregedés általános tüneteivel együtt.

#túlsúly
2012.09.19.

Tiniknél is szívproblémát okoz a túlsúly

Régebben még csak "amerikai betegségnek" tekintették a túlsúlyt, ám manapság sajnos egyre ijesztőbb számban mind több fiatal felnőtt, illetve kamasz válik előbb elhízottá, majd túlsúlyossá hazánkban is. Az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás és a rendszeres testmozgás hiánya okolható leginkább a jelenségért.

#limfóma
2012.09.15.

Mit kell tudni a limfómáról?

A nyirokrendszer sejtjei, a limfociták (immunsejtek) minden szervünkben (pl. lép, csontvelő, tüdő, gyomor, máj, bélrendszer vagy néha az agy) megtalálhatóak, így nem csoda, hogy a tünetek is igen szerteágazóak lehetnek. A limfóma egyes altípusai leginkább a fiatal felnőtteket érintik, míg mások az idős korra jellemzőek. Ma van a Limfóma Világnap.

#vízi balesetek
2012.09.08.

A lány, aki életet mentett

Több mint négyezer esetben láttak el sérüléseket, kétszer pedig sikeres újraélesztésben is közreműködtek a nyári főszezonban a Magyar Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtó szolgálatának önkéntesei. A Balatonudvari Fövenyes strandon a 21 éves Rácz Anita is segített az életmentésben. Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja.

#fejfájás
2012.09.07.

Kinőhetik-e a gyerekek a krónikus napi fejfájást?

Egy tanulmány szerint a legtöbb gyermek, aki naponta szenved krónikus fejfájástól, kinőheti ezt a kellemetlen állapotot. A középiskolások közel 1,5 százaléka szenved napi krónikus fejfájásotól, és krónikus migréntől.

#cukorbetegség
2012.08.31.

Cukorbetegség (diabétesz)

Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről-évre nagyjából ugyanolyan számban fordul elő, addig a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, és a megbetegedést egyre fiatalabb korban diagnosztizálják!

#kisajak
2012.08.30.

Kisajkak összenövése

A kisajkak összenövése viszonylag gyakori elváltozás a serdülőkor előtt a leánygyermekeken. Általában a szülők veszik észre, vagy rutin, fizikális vizsgálaton diagnosztizálják a panaszmentes gyermeken.

Borsószerű dudor van a hátsómon
#aranyér
2012.08.29.

Borsószerű dudor van a hátsómon

Kedves szakértő! Ez a tény és a kérdés is számomra nagyon zavarba ejtő, szóval előre is elnézést a fogalmazás miatt. Nem rég fedeztem fel, hogy valami szokatlan van a fenekemen. Olyan, mintha egy borsó nőtt volna oda.

#húgyúti kövesség
2012.08.22.

A húgyúti kövesség kezelése

A húgyúti kőbetegség gyógykezelése a következő elemeket foglalja magában: fájdalomcsillapítás (görcsoldás), szintén fájdalomcsillapítási céllal illetve a súlyos szövődmények megelőzése céljából végzett vizeletelterelés, spontán kőürülést elősegítő lépések, kőoldás, kőeltávolítás.