alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol és energiaital együtt?

2023.10.13.
1 perces olvasási idő

A szüleid elengedtek buliba. Szeretnél sokáig, jókedvűen ünnepelni, s bár szüleid bizonyára óva intettek a felelőtlen alkoholfogyasztástól, sokakban felmerülhet a tévhit, mely szerint: ha koffeint keversz szeszes itallal, a koffein élénkítő hatása ellensúlyozza az alkohol hatását.

Ez sajnos nem igaz, sőt, a koffein azáltal, hogy további vizet von el a szervezettől, növeli az illuminált állapot szintjét, ami súlyos veszélyhelyzetekhez vezethet.

A szervezetre gyakorolt hatás

Amikor koffeint keversz alkohollal, annak sok különböző hatása lehet a testedre:

  • A koffein úgy működik, mint egy stimuláns, az alkohol pedig mint depresszáns.
  • Mindkettő vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogy ha kevered a kettőt, nagyobb eséllyel dehidratálódik a tested (és gyakrabban kell majd WC-re menned).
  • energiaital, alkohol
  • Ha dehidratálódik a tested, kevésbé hatékonyan tudja feldolgozni az alkoholt, és ez durva másnapossághoz vezethet.
  • A koffein és alkohol keverése továbbá erős negatív hatással lehet a koordinációra, az egyensúlyra és a testhőmérséklet szabályozására.
  • A koffein stimuláló hatása miatt a fogyasztó sokkal éberebb lesz és nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyaszthat, mint normális esetben.
  • A koffein nincs hatással a véralkohol szintre és a fogyasztó csak azután fogja érezni az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből.
  • Mindemellett az energiaitalok többsége széndioxidot is tartalmaz, mely gyorsítja az alkohol felszívódását. Ez azt jelenti, ha szénsavas üdítővel kevered az alkoholt, akkor is hamarabb rúgsz be!

Egyéb következmények

Egy tanulmány szerint, ha a szeszes italt koffein tartalmú itallal keverik, a fogyasztó úgy vélekedik állapotáról, mintha kevésbé lenne részeg, mint amilyen állapotban igazából van. Ennek hatására sokan tovább isznik, vagy ami még veszélyesebb, vezetésre alkalmasnak tekinti magát, és a volán mögé ül.

A koffeintartalmú koktélok fogyasztói általában jóval később hagyják el a bulit vagy bárokat, sokkal hosszabb ideig isznak és négyszer hajlamosabbak ittasan autóba ülni, mint azok, akik szimplán csak alkoholt fogyasztottak. A koffein által kevésbé érzik azt a fáradtságot, amit általában a részegség okoz. Ezt a helyzetet rendszerint éberrészegségnek nevezzük.

Megelőzés

Amikor alkoholt fogyasztasz, próbálj meg minél több vizet inni az alkohol mellett. A nassolás szintén lassíthatja az alkohol felszívódását és segíthet elkerülni azt, hogy túlterheld a szervezeted cukorral vagy alkohollal.

Íme, néhány kérdés, amit érdemes fontolóra venni: Miért szeretnék enerigaitalt alkohollal keverni? Az íze miatt? Azért mert valaki azt mondta, hogy így nem rúgok be?

Cikkeink között számos anyagot találhatsz még az energiaitalok vagy az alkohol hatásairól, a másnaposságról vagy a megelőzésről.

(KamaszPanasz - Gy. A.)