Hírek

#b2 vitamin
2013.04.20.

B2-vitamin

Segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontását, jótékonyan hat a sejtek lélegzésére, és segíti azok karbantartását, az antioxidánsokhoz hasonló hatással bír. Megtalálható a tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben, a hüvelyes zöldségekben, a marhahúsban, a lazac húsában, a mandulában és a tojásban. Az alkoholistáknak, illetve azoknak az emberek, akik anémiás megbetegedésben szenvednek, kevesebb B2-vitamin található a szervezetükben. A fejlődő országokban a vitamin hiánya a terhes nők esetén rángatózással kísért rohamot is kiválthat.

#vitamin
2013.04.20.

B1-vitamin

Segíti a fehérjék és a szénhidrátok lebontását, szabályozza az étvágyat, és serkentőleg hat az idegrendszer működésére. Főként búzacsíra, borsó, bab, disznóhús és teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával vihető be a szervezetbe.

#a-vitamin
2013.04.20.

A-vitamin (retinal/karotin)

Segíti a szövetek növekedését és regenerálódását, javítja az immunrendszert, fontos a jó látásmegőrzésében. Fellelhető a májban, a tojásban, a sötétzöld és a sárga gyümölcsökben, zöldségekben, valamint a tejtermékekben.

#cink
2013.04.20.

Cink

Javítja a szaglást és az ízérzékelést, segíti a növekedést és a fejlődést, elősegíti a gyógyulást, és javítja az immunrendszer működését. Megtalálható sovány húsokban, az osztrigában, a tojásban, a tenger gyümölcseiben és az alacsony zsírtartalmú tejben. A cink a testünkben különböző biológiai funkciók ellátásáért is felel.

#szelén
2013.04.20.

Szelén

Segíti a pajzsmirigy megfelelő hormontermelését, valamint antioxidáns hatású. Megtalálható a gabonafélékben, a brazil dióban, a dióban, a disznóhúsban, a pulykahúsban, a tojásban, a garnélarákban, a lepényhalban, a rákhúsban. A szelén olyan anyag, amelyet a testünk nem képes egymaga termelni, viszont fontos a testünk védelme szempontjából.

#nátrium
2013.04.20.

Nátrium

A vérmennyiség és a vérnyomás szinten tartásáért felel, segíti az idegi impulzusok (ingerületek) terjedését, javítja a szívműködést, az izom-összehúzódásokat. Megtalálható a konyhasóban, a kész húsokban (bacon, kolbász, virsli, sonka), a konzervételekben, a húsleves kockában, és a különböző ételízesítő sókban.

#kálium
2013.04.20.

Kálium

Fontos a test helyes folyadékszintjének megtartása szempontjából, javítja a normál testfunkciókat, befolyásolja a szívműködést, felel az izom-összehúzódásokért, és az idegrendszer megfelelő működéséért. Megtalálható a narancslében, a krumpliban, a banánban, a paradicsomlében, a szójababban, a kajszi- és sárgabarackban, valamint a szilvában. Részt vesz a szervezet biokémiai és pszichológiai folyamataiban is. Szerepet játszik az izmok összehúzódásában is, valamint a nukleinsavak szintézisében is.

#foszfor
2013.04.20.

Foszfor

Segít a csontképződési folyamatokban, az energiatermelésben és az energiaraktározásban. Megtalálható a tejtermékekben, a halban, a húsban, a babban, a tojásban és a gabonákban. A nukleotidok és a nukleinsavak építőköve, valamint az adenozin-trifoszfát alapegysége is. A sejtmembrán felépítésében is fontos szerepet játszik. Mivel a szükséges mennyiség biztosítható az átlagos étrenddel, ezért ennek az anyagnak a hiánya a szervezetben elég ritka.

#molbidén
2013.04.20.

Molibdén

Segíti a biológiai reakciók lejátszódását, valamint a kéntartalmú aminosavak, gyógyszerek és méreganyagok feldolgozását. Megtalálható a babban, a lencsében, a borsóban, a gabonafélékben és a mogyorófélékben.

#vas
2013.04.20.

Vas

A vas segíti az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek képződését, részt vesz a DNS szintézisében, illetve antioxidáns hatású is. Megtalálható a vörös húsokban, a pulykában, a halban, a májban, a babban, a gabonafélékben, a zöld leveles zöldségekben, a tofuban és az osztrigában.

#jód
2013.04.20.

Jód

A jód elsősorban a pajzsmirigy működését javítja: serkenti a pajzsmirigy-hormon termelődését. Sok kutatást nem végeztek még vele. Megtalálható a jódozott sóban, a garnélarákban, a krumpliban és a tehéntejben. Mivel sok ember nem fogyaszt túl sokat ezekből a táplálékokból, ezért hiány léphet fel jódból a szervezetükben, ami golyva kialakulásához, illetve a pajzsmirigy nem megfelelő működéséhez vezethet. Várandós kismamák jódhiánya miatt előfordulhat újszülöttjeik, és csecsemőik kreténizmusa is. A jódhiány nagyon ritka a fejlett országokban, viszont kutatások kimutatták, hogy az amerikaiak például jóval kevesebbet vesznek magukhoz manapság, mint régebben, ezzel növelve a lehetséges betegségek kialakulásának veszélyét.

#mangán
2013.04.20.

Mangán

Segíti a csontok növekedését, a sebgyógyulást, a szénhidrátok, az aminosavak és a koleszterin anyagcseréjét, és antioxidáns hatású is. Megtalálható a mogyorófélékben, a gabonafélékben, a teában, a kávéban, a korpában, a hüvelyes növényekben és az ananászban.

#magnézium
2013.04.20.

Magnézium

Segíti az enzimek, az izom és az idegek működését, szerepet játszik a csontképződési folyamatokban és az energiatermelésben is. Megtalálható a mogyorófélékben, a babban, a korpában, a spenótban, a zöld leveles zöldségekben, a gabonafélékben és a banánban. Számos biológiai folyamatban részt vesz a szervezetünkben, mintegy 300 folyamat kapcsolódik a magnéziumhoz. Szerepet játszik továbbá a sejtmembránok védelmében, a fehérjék és aminosavak lebontásában, illetve az izmok összehúzódásában is.

#réz
2013.04.20.

Réz

Segíti a vörösvérsejtek képződését, felelős a csontok egészségéért, javítja a vas-anyagcserét, segíti az idegrendszer működését, és antioxidáns hatású. Megtalálható a különböző belsőségekben, a meszeshéjúakban, a magvakban, a mogyorófélékben, az osztrigában, a kakaóporban és a gabonafélékben.

#króm
2013.04.20.

Króm

Segít abban, hogy a glükózt a szervezet energiaforrásként hasznosítsa, növeli az inzulin hatékonyságát, segíti a zsírok és a fehérjék anyagcseréjét. Megtalálható a gabonafélékben, a borsóban, a babban, a marhahúsban, a feldolgozott pulykahúsban és a brokkoliban.