Hírek

#közöségi kert
2012.05.08.

Nekünk épült: közösségi kertek a belváros közepén

Újabb közösségi kert nyílik a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében, ezúttal a fővárosi Corvin sétányon, a Leonardo és Tömő utca sarkán. A Kamaszpanasz újságírója az első budapesti helyszínen, a Millenárison járt, hogy a saját szemével tapasztalja, miért fontos és jó ez a kezdeményezés.

#darázscsípés
2012.05.06.

Darázscsípés: adrenalin kell allergia esetén

Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia? Allergológus szakemberek ismertetése szerint a rovarméreg-allergia ellen adrenalin beadása szükséges.

#drogprevenciós
2012.05.06.

Pályázz drogprevenciós kisfilmmel!

A designer drogok veszélyeire felhívó ksifilmek készítésére buzdít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Életreveló Egyesület.

#érettségi
2012.05.05.

Hogyan készültök az érettségire? Videó

Néhány nappal a 2012-es érettségi előtt, talán jól jön, ha megnézitek, hogy mások hogyan töltik az érettségi előtti napokat, és hogyan küzdenek meg a vizsgadrukkal.

#tanulás
2012.05.05.

Hangulat és fittség: ez is fontos az érettségi előtt

A tanuláshoz és a jó teljesítményhez testi és lelki felkészültségre van szükség. Az érettségi és az év végi vizsgák idején érdemes erőt gyűjteni és átgondolni, hogy hogyan is tudunk hatékonyan tanulni.

#vérminta
2012.05.04.

A vérből is kiderülhet, hogy a szív kilökődik

Vérmintából is megállapítható a kilökődés veszélye az életmentő szívátültetésen átesett betegeknél a bevettnek számító és bonyolultabb beavatkozást igénylő szövetminta-elemzések helyett, a módszert az Egyesült Államok után már az Európai Unióban is jóváhagyták.

#ballagás
2012.05.04.

Ballagás 40 év után

A 155 éves debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola május 4-i ballagásán joggal énekelhetik az egybegyűltek, hogy „ballag már a véndiák”, a fiatalok között ugyanis ott lesz egy 40 évvel ezelőtt elballagott osztály is, nyugdíjasokkal, nyugdíjba készülőkkel.

#hasnyálmirigy
2012.05.04.

Mi is az a hasnyálmirigy?

Kutyanyelv, falevél, kalapács – alakra, ezekhez hasonlítják a hasnyálmirigyet azok az orvosok, akiknek "betekintésük van" e szerv működésébe. Ők a gasztroenteorológusok, hiszen a hasnyálmirigy az emésztőrendszer fontos, meghatározó része. De vajon mi mit tudhatunk róla?

#szorongás
2012.05.03.

Zacher Gábor is szorongott kamaszként

Táncolni a fiúkkal, beszélgetni az osztálytársakkal, átugrani a zsámolyt és bemenni a fizikaórára – miért van az, hogy ez egyeseknek a világ legtermészetesebb dolga, míg másoknak az egész kamaszkort meghatározó, számtalan rossz pillanatot okozó, szorongásokat előidéző mumus? Három, serdülőkkel foglalkoztató szakembert faggattunk, és vetettük le velük a felnőttség álarcát, hogy megtudjuk, ők mitől szorongtak tinédzserként, melyek azok az alapélmények, amelyekből táplálkozva még ma is megtalálják a hangot az ifjúsággal.

#vércukorszint
2012.05.03.

Magas vércukorszintet okoz a kevés alvás

A cukorbetegségben szenvedő tinédzsereknél a kevés alvás összefüggésbe hozható a nem megfelelő magatartással és a magas vércukorszint értékkel.

#szívmegállás
2012.05.02.

Hirtelen szívmegállásban meghalt Gyurta Dani ellenfele

Huszonhat éves korában meghalt Alexander Dale Oen, a norvég úszósport kiemelkedő alakja, aki Gyurta Dániel egyik legnagyobb vetélytársa is volt az utóbbi évek világversenyein. Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta: több évtizedes pályafutása alatt egyszer sem találkozott még ilyesfajta tragédiával.