Hírek

#karácsony
2011.12.23.

Balesetveszélyes karácsony

A havas karácsony ritka, az orvosi rendelőben töltött azonban annál gyakoribb Nagy-Britanniában, ahol hagyományosan az év végi ünnepi készülődés napjai a legveszélyesebbek az otthoni balesetek szempontjából.

#tévé
2011.12.23.

Tévé és net kell a téli szünetben

Hiába lenne több idejük, kevesebbet sportolnak és olvasnak, de többet néznek tévét, és ha lehet, még többet interneteznek a magyar fiatalok a karácsonyi ünnepek alatt – derül ki az MTV Hungary által végzett felmérésből. A csatorna 15–24 éves fiatalokat faggatott arról, hogyan tervezik eltölteni idejüket a héten kezdődő téli szünet alatt.

#cukorbetegség
2011.12.21.

Megvan a 2-es típusú cukorbetegség oka

Az úgynevezett áttörési jelenség vizsgálata közben jöttek rá pécsi kutatók a kettes típusú cukorbetegség egyik okára. Ez hozzájárulhat a kór hatékonyabb kezeléséhez, de a gyógyszerek megjelenéséig még hosszú évek munkájára van szükség - mondta a Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának vezetője hétfőn az MTI-nek.

#túlsúly
2011.12.20.

Túlsúlyos barátokkal valószínűbb az elhízás

A “madarat tolláról, embert barátjáról” mondás a testsúly alakulásakor is mérvadónak tűnik. Amerikai kutatók szerint - akár ismerik, akár nem a népi bölcsességet - túlsúlyosak társaságában jóval hajlamosabbak vagyunk elhízásra, mint egyébként. Igen aktuális téma az elhízás világnapján.

#internet
2011.12.20.

Neten nőtt nemzedék: a világháló vonzásában

X, Y, Z - betűk az ábécéből. A szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére szolgálnak. A hajdani nagygeneráció (vagy veterán generáció) után 1946-tól 1964-ig tartott a baby-boom korszak, az 1965 és 1979 közöttiek az X, a 1980-1995-ösök az Y, az 1996 után születettek pedig már a Z generáció tagjai.

#Maurice Hilleman
2011.12.19.

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (2. rész)

Maurice Hilleman több életet mentett meg, mint akármelyik másik tudós a huszadik században. Amerikai mikrobiológus, aki több mint három tucat védőoltást fejlesztett ki, 1909-ben, Montana államban, Miles City közelében született. Az ő munkásságán kívül néhány általános félreértést is tisztázunk a cikkben.

#üdítő
2011.12.17.

A szénsavas üdítő agresszíóhoz vezet

Egy kutatás szerint azok a kamaszok, akik naponta öt doboznál több szénsavas üdítőt fogyasztanak, sokkal hajlamosabbak az agresszióra: puskákat, késeket hordanak maguknál.

#karácsony
2011.12.16.

A karácsony lényege a családi együttlét

Csupán a lakosság egytizede szerint szól a túlzott pénzköltésről az ünnep, a megkérdezettek többsége az együtt töltött idő fontosságát és a pihenést tartja a karácsony legfontosabb részének.

#herpesz
2011.12.16.

A nemi herpesz szappannal is terjed?

Tisztelt doktornő! A szobatársamnak hüvelyi herpesze van, és közösen használjuk a szappant. Mekkora az esély rá, hogy megfertőződjek a közös szappanhasználattól?

#edzés
2011.12.15.

A testedzés az agyat is tornáztatja

Hogy kiderítsék, van-e kapcsolat, és ha igen, milyen a testedzés és az agy teljesítménye között, írországi kutatók ülő életmódot folytató egyetemista fiúkat kértek fel arra a vizsgálatra, amelynek során a memóriateszt előtt kemény edzésen kellett részt venniük. Kiderült, hogy a testedzés bizony az agyat is tornáztatja.