önbizalom
#Lélek

Önbizalom fejlesztése - saját tapasztalatok

2015.02.13.
1 perces olvasási idő

Sokan azért boldogtalanok, mert nem foglalkoznak eléggé önmagukkal. Szeretnék megosztani veletek néhány módszert. Nekem beváltak.

"Nem merem megmondani neki." "Biztos hülyeség, amit mondani akarok." "Mindenki engem bámul, rajtam nevetnek." Ezek a mondatok bizony az önbizalom és önértékelés hiányának jelei. Sokan azt gondoljátok, hogy javíthatatlan jelenségről van szó, de ez nem így van.

Szorongás ellen

önbizalomAz önbizalomhiány sokszor összefüggésben áll a szorongással. Ahhoz, hogy elindulj a javulás útján, beszélj a problémádról valakivel, akiben megbízol, és vedd figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • Kerüld azokat a helyzeteket, amelyek úgy érzed, hogy sértik az önbizalmad.
  • Ha kell, válj meg azoktól az emberektől, akik eddig az életed részei voltak, ha kell, szakíts meg rád negatívan ható kapcsolatokat a saját érdekedben.
  • Ha neked van olyan tulajdonságod, ami vonzza a megalázó helyzetet, akkor első lépésként azon változtass.
  • Próbálj örülni apró dolgoknak: szép az idő, valaki rádmosolyog vagy egy jó szót szól hozzád.
  • Örülj annak is, ha egy-két apró sikert elérsz valamiben.
  • Legyél előre felkészülve a rosszra, de ne koncentrálj rá, ne gondolkozz rajta.
  • Amennyiben valami kellemetlenség ér, azonnal lépj tovább!

Az optimista ember azért sikeres, mert kockáztat azért, hogy boldog legyen. A pesszimista pedig azért boldogtalan, mert nem kockáztat, fél a kudarctól.

Járj társaságba!

Járj sokat emberek közé, és próbáld megismerni őket. Rá fogsz jönni, hogy mindenkinek megvannak a maga tökéletlenségei, csúnyaságai, hátrányai. Rá fogsz jönni, hogy semmiben sem vagy kevesebb bárki másnál.

Ami a legfonotosabb: mindenképpen próbáld elfogadni magad, az összes előnyöddel es hibáddal együtt.

Vállald magad

Ezt úgy lehet a legjobban gyakorolni, hogy hangot adsz a véleményednek, az ötleteidnek, a gondolataidnak, bátran, határozottan.

  • Próbálj természetes lenni, ha úgy érzed nem megy, akkor ne erőltesd!
  • Csinálj olyan feladatokat, amiket könnyebbnek találsz. Ha van kutyád, egy nagyon jó lehetőség arra, hogy ismerkedj. A kutyák könnyen összehozzák az embereket.
  • Ha valamit viccesnek tartasz, nevess hangosan. Merj nevetni!
  • Tűzz ki magad elé apró célokat, valósítsd meg azokat.
  • Mindent fokozatosan csinálj, légy türelmes, kitartó, egyre jobban fogsz hinni magadban.

Menj be boltokba nézelődni, ha valami tetszik az eladón, akkor dícsérd meg. Néhany alkalom után már simán beszélgetésbe is elegyedsz vele, és a szorongásod szépen elmúlik, fejlődik az önbizalmad. Utána már mások szólnak majd hozzád, mert jól érzed magad a bőrödben, és ez kisugárzik. Hidd el, csak addig tűnik nehéznek, amíg el nem kezded.

Fontos, hogy sokat mosolyogj, az mindig jó. Olvass humoros dolgokat, és gondolj vissza ezekre.

Ami a legfontosabb: folyamatosan figyeld magad! Hogy mi, mit vált ki belőled, hogyan érzed magad a különböző helyzetekben. Még jobb, ha ezeket leírod.

Remélem, segíthettem néhányotoknak, hogy elinduljatok ezen az úton.