visszafogott
#Lélek

A visszafogottság szexi lenne?

2011.04.09.
1 perces olvasási idő

A visszafogottság vagy a céltudatos támadás lehet eredményesebb az első randin? A pszichológusok elébe mennek a találgatásoknak: bebizonyították, hogy a bizonyos mértékű távolságtartás növeli a vonzerőt.

A megfelelően megválasztott érzelmi távolságtartás az első randin jelentősen növeli a vonzerőt – állapították meg amerikai kutatók, akik azt vizsgálták 47 közreműködővel elkészített tanulmányukban, hogy mekkora érdeklődést mutathatunk olyasvalaki iránt, akinek érzéseiben bizonytalanok vagyunk.

A kutatás első lépéseként a pszichológusok arról számoltak be a női résztvevőknek, hogy a közreműködő férfiak közül többen is megnézték a nők profiloldalát egy internetes közösségi oldalon. A férfiaktól pedig azt kérték, hogy osszák meg a pszichológusokkal, mely női résztvevőket találták különösen vonzónak.

A bizonytalanság növeli a vonzerőt

Második lépésben a nők mindegyike megnézhette négy férfi profilját, s a kutatásvezetők a nők egy részének azt mondta, hogy a kiválasztott férfiak érdeklődést mutattak irántuk. A nők egy másik csoportjával azt közölték, hogy a férfiak, akiknek profilját megnézték, átlagosan vonzónak találták őket. A nők harmadik csapatával semmiféle manipuláció nem történt: a tudósok semmit sem mondtak arról, hogy a férfiaknak mi volt a véleményük a nőkről.

Mindezek után arra kérték a nők mindhárom csoportját, döntsék el, belemennek-e egy romantikus randiba az adott férfival vagy sem, majd azt kellett pontozniuk, milyen erősen gondoltak az érintett férfira.

A megkérdezett nők nagyobb arányban akartak azokkal a férfiakkal randizni, akik pozitívan nyilatkoztak róluk, s ritkábban választották azokat, akik semleges véleményt mondtak róluk, ám a bizonytalanság növelte a legnagyobb mértékben a vonzerőt: amikor a résztvevő nők nem tudták, hogy az adott férfi hogyan vélekedik róluk – szexinek találja-e vagy sem – a férfiak vonzereje ekkor bizonyult a legerősebbnek. Gondolatuk akkor kalandozott leginkább az érintett férfi irányába, amikor fogalmuk sem volt arról, hogy a férfi milyen véleménnyel van róluk…

A pszichológusok – tanulmányuk alapján – tehát azt javasolják mindenkinek, aki sikereket szeretne elkönyvelni az első randevún, hogy érzéseiket bizonyos mértékig tartsa rejtve. Hogy a visszafogottság csak az első találkozás során számít jó taktikának, vagy a későbbiekben is, annak megállapítására további kutatások szükségesek.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)