PTSD
#Lélek

PTSD

2021.02.05.
4 perces olvasási idő

Tegyük fel, hogy van egy teljesen átlagos fiú, nevezzük Petinek, akit egyik osztálytársa hónapok óta zaklat és fenyeget. A dolog addig fajul, hogy az utcán hazafelé kést ránt, de a rendőrök időben érkeznek, és semmi baj nem történik.

Azonban Peti egyre frusztráltabbnak és nyugtalanabbnak érzi magát, már aludni és koncentrálni sem tud, és folyamatosan újra játszódik a jelenet a fejében. Már rémálmok is gyötrik.

Peti fentebb leírt tünetei normálisak egy traumatikus esemény után, és általában pár nap vagy hét alatt különösebb nehézség nélkül elmúlnak. De ha Peti poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenved, a dolgok megváltoznak: a tünetek sokkal erősebbek és több hónapig is eltartanak.

Mi az a PTSD?

A PTSD egy tünetegyüttes – idegességérzet, koncentrációs problémák, alvászavarok – ami akkor alakul ki egy személynél, amikor meglehetősen félelmetes, ártalmas, vagy veszélyes dolgot tapasztal. Extrém stressz váltja ki, gyakran egy saját bőrön tapasztalt sérülés, vagy halálközeli élmény nyomán. Akkor is kialakulhat, ha valaki szemtanúja lesz egy erőszakos eseménynek, vagy tudomást szerez egy közeli személy haláláról.

Egyes esetekben a PTSD akkor is megjelenhet, ha valaki folyamatosan ki van téve traumatikus eseményeknek. Ilyen lehet a rendőrök, tűzoltók vagy katonák esete.

Mi is okozza pontosan a PTSD-t?

Amikor stresszes vagy veszélyes helyzetbe kerülsz, a tested válaszreakciója az, hogy hormonokat és kémiai anyagokat termel, a „küzdj vagy menekülj” elve alapján (azért így hívják, mert a tested vagy megküzd a veszéllyel, vagy szó szerint a menekülést választja). Általában, mikor vége a veszélynek, a szervezeted visszaáll a normál működési állapotba.

Viszont a PTSD-ben szenvedőknek a stressz szintje nem áll vissza az eredetire.

Traumatikus események, amik PTSD-hez vezethetnek:

  • erőszakos cselekedetek, megerőszakolás
  • tűz
  • fizikai vagy szexuális visszaélés
  • erőszakos cselekmény (pl. iskolai lövöldözés)
  • természeti vagy ember okozta katasztrófa
  • járműbaleset
  • katonai harc („shell shock”)
  • szemtanúság
  • betegség

Mik lehetnek a PTSD tünetei?

A PTSD tünetei általában a traumát követő első hónapon belül kialakulnak, de különleges esetekben csak hónapokkal, vagy évekkel később merülnek fel. Ezek a tünetek folyamatosan fennállhatnak, éveken keresztül, de az is lehet, hogy csak időről-időre bukkannak fel, amikor egy esemény felhozza a trauma emlékeit. Például a traumatikus esemény évfordulója zűrös időszak lehet a PTSD-ben szenvedőknek.

A PTSD tünetei:

  • A traumatikus esemény újraélése

Ez rémálom, flashback, és emlékképek formájában jelenhet meg.

  • Menekülés az emlékek elől

A PTSD-ben szenvedők gyakran tudatosan kerülik azokat az embereket, helyeket és tevékenységeket, amik eszükbe juttathatják a traumát. Van, akinek annyira fájdalmas visszaemlékeznie, hogy senkinek sem képes beszélni a történt dolgokról.

  • Érzéketlenség

Ez azt jelenti, hogy érzelmileg zsibbadtnak, levertnek érzi magát a PTSD-ben szenvedő. Úgy érezheti, hogy senkiben sem bízhat meg, és negatív színben láthatja a világot. A tudósok és orvosok szerint ez azért merül fel, mert az extrém stressz alatt a test túl sok olyan hormont termel, amely blokkolja az érzeteket.

  • Szorongás

A PTSD tünete a feszültség, irritáció, riadtság és idegesség. Ez annak a következménye, hogy nagy mennyiségű stressz hormon gyűlik fel a szervezetben. Emiatt lép fel a koncentrációzavar, és az alvási nehézség is.

Kit érinthet a PTSD?

Az emberek bármilyen korban tapasztalhatják: gyerekként, tinédzserként, vagy felnőttként is felmerülhet. Azonban, nem mindenkinek lesz PTSD-je akármekkora traumát is tapasztal. Igazából, a legtöbb embernél nem alakul ki. Ez a képesség, hogy megrázó traumákból felépüljön egy személy, az úgynevezett ellenálló képességén múlik.

A tudósok szerint ezt az ellenálló képességet sok minden befolyásolja, attól kezdve, hogy mennyire hisz egy személy abban, hogy képes megküzdeni egy problémával, addig, hogy milyen hormonokat termel a szervezete stressz alatt. Az, akinek magasabb az ellenálló képessége, gyorsabban és könnyebben felépül, PTSD nélkül.

A traumatikus esemény körülményei szintén befolyásolják a későbbi traumakezelést. Olyan katasztrófák, amelyek egész nemzeteket érintenek, mint a terrorista támadások (pl. 9/11), vagy egy óriási hurrikán, sok ember szorongását okozhatják, azokét is, akik nem személyesen tapasztalták az eseményeket. Egyes esetekben már csak az kiválthat PTSD szerű tüneteket, ha valaki képeket, TV közvetítéseket néz ezekről.

Hogyan kezelhető a PTSD?

Sajnos általában a PTSD nem múlik el magától. Kezelés nélkül a tünetek évekig is fennállhatnak, vagy hullámszerűen vissza-vissza térhetnek. A külső segítség ilyenkor létfontosságú. Az egészségügyi szakemberek, úgymint pszichológusok, tanácsadók, pszichiáterek, nagy tapasztalattal rendelkeznek a PTSD kezelésében.

A terápia abból áll, hogy saját ütemben megnyílik a páciens, és beszélni kezd a traumatikus eseményről. A terápia biztonságos környezetet biztosít, ahol őszintének lehet lenni, és ahol segítenek olyan stratégiákat kifejleszteni, ami képessé tesz megküzdeni a szorongással, félelemmel és pánikkal.

A terapeuták megtanítanak bizonyos meditációs módszereket, amelyek a stressz szintet csökkenthetik, illetve csoportterápiák és segítő csoportok is fellelhetőek. Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelést is kaphat a PTSD-ben szenvedő, amely csökkenti a depressziót és pánikot.

A teljes gyógyulás

Van, hogy a PTSD által érintettek nem fordulnak professzionális segítséghez, mert félnek, hogy ha a traumáról beszélnek, túl fájdalmas lesz kezelni a felbukkanó érzéseket és emlékeket, illetve tartanak attól, hogy ha segítségre van szükségük, akkor nem normális emberek.

Pedig, a segítségkérés valójában pont, hogy az egészséges válaszreakció egy trauma után. A terapeuta segíthet kezelni különböző érzelmeket, mint a szégyen, bűntudat, harag, vagy frusztráció, és hozzávezetheti a pácienst egyfajta belső erő megtalálásához, és jobb közérzethez.

Az emlékek feldolgozása elmulasztja a rémálmokat, és megakadályozza, hogy a trauma hatására a viselkedés megváltozzon, ami drog vagy agresszió problémákhoz vezethetne.

És mégis, hogy találod meg a számodra alkalmas terapeutát? A legjobb, ha megkéred a szüleid, orvosod vagy közeli hozzátartozód, hogy keressenek számodra valakit. Azok az emberek, akik közel állnak hozzád, tisztában vannak a személyiségeddel és az igényeiddel. (A család és barátok közelsége már magában segít a gyógyulásban.) Ők kereshetnek számodra egy olyan terapeutát, aki fiatalokra és szorongási problémákra van specializálódva.

A PTSD gyógyítható. A kezelési folyamatban a páciensek olyan lelki erőre tehetnek szert, amiről álmodni sem mertek volna, és olyan segítő közösség tagjaivá válhatnak, ami életre szóló is lehet. A kezelés az élet más területein is segíthet, például a problémák leküzdése ezentúl kevesebb gondot okozhat.

(KamaszPanasz – K.L.)