bankszámla
#Lélek

Neked van már saját bankszámlád?

2024.10.07.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy hallottál már a kamaszoknak szóló bankszámlákról, amit könnyedén, kisebb szülői segítséggel szinte bármelyik bankban tudsz nyitni. A 18 év alattiaknak szóló bankszámla lehetővé teszi, hogy saját magad kezelhesd a pénzed, de szülői felügyelet mellett. Ebben a cikkben elmondjuk, miért érdemes neked is egy tini számlát nyitnod, és milyen előnyei vannak ennek a megoldásnak.

Miért lehet jó választás már kamaszkorban a bankszámla?

Bankszámla 18 éves kor alatt? A 18 év alattiaknak szóló számlák nem sokban különböznek a hagyományos, standard számláktól. Mégis, a legtöbb bank esetén a kamasz számlák hozzá vannak rendelve egy szülői számlához. Így nem kell tartanod attól, hogy elköltöd az összes zsebpénzed, mert a szüleid könnyen figyelemmel kísérhetik a költéseidet, és segíthetnek, ha szükséged lenne rá.

Természetesen ez a te számlád, így a mobilbank applikációkon keresztül pillanatok alatt te is ellenőrizheted, mennyi pénzed van. Követheted, hogy mire költöttél, vagy akár célokat is kitűzhetsz, hogy mennyit szeretnél megtakarítani. Ha például gyűjtesz egy új telefonra, a banki applikációk segítenek célirányosan kezelni a pénzed.

Valószínű, veled is egyre többször előfordul, hogy együtt lógtok a barátokkal, de egyben kell kifizetnek például a pizza árát. Amennyiben van számlád, ez sem probléma, utólag hozzájárulhatsz a költségekhez. A mobilbank applikációk segítségével azonnal – és ami a legjobb – tiniszámla esetében nagyon kedvezményesen küldhetsz pénzt bárkinek, akinek szintén van bankszámlája. Így gyorsan rendezhetitek az ilyen helyzeteket, vagy akár a szülőktől is kérhetsz gyorsan zsebpénzt vészhelyzet esetén.

A számla mellé jár bankkártya is

Az ingyenes kamasz bankszámlához a legtöbb esetben kapsz egy bankkártyát is, amit ugyanúgy használhatsz fizetésre, mint a hagyományos, felnőtt bankszámlához tartozó kártyákat. Ráadásul, ha online vásárolsz, nem kell attól tartani, hogy ellopják a kártyaadatokat, mert a bankok virtuális kártyákat is biztosítanak, amit egyszeri vásárlásokra használhatsz, elkerülve ezzel az internetes átveréseket.

Emellett a bankkártyájával nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is tudsz fizetni, nem szükséges az adott ország valutájában pénzt váltani. Ha például nyaralni mész a családdal vagy osztálykiránduláson veszel részt, a bankkártyával ugyanúgy vásárolhatsz, mint itthon. Ráadásul az appban azonnal látod, hogy mennyi pénzt költöttél – forintra átszámítva.

Ezek a számlák érhetőek el Magyarországon

Ha szeretnél egy ifjúsági számlacsomagot nyitni, akkor nincs más dolgod, mint szüleiddel együtt elmenni egy bankfiókba. Fontos, hogy te is ott legyél, hiszen a számla hozzád fog tartozni. Az ügyintézéshez általában ezeket az iratokat kell magaddal vinned: személyi igazolvány, lakcímkártya, és diákigazolvány, ha kérik. Emellett a szüleid személyi igazolványa, útlevele vagy jogosítványa szükséges, és a lakcímkártyája. Ezután nagyjából negyedóra alatt el is készülhet a saját bankszámlád.

Ma elég sok banki ajánlat közül választhatsz, ha még nincs lehetőséged felnőtt bankszámlát nyitni. A piacon több ingyenes konstrukcióval is találkozhatsz, aminek a kezdeti- és számlavezetési díja is 0 Ft. Ilyen a Gránit Family Junior számlacsomag, az OTP Junior Számla és az MBH Diák Számlacsomag. Ezek mellett találhatsz olyan lehetőséget is, amit nem kell 18 éves korod után sem eldobni még. Kedvezményes éves költség mellett választhatsz Erste Diák EgySzámla díjcsomagot, Duna Takarék Bank Ifjúsági számlacsomagot, K&H Ifjúsági számlacsomagot, UniCredit Diákszámla Zéró vagy Raiffeisen Yelloo számlacsomagot. Ezek különlegessége abban áll, hogy legfeljebb 26 éves korodig kedvezményesen vezetheted a bankszámlád.

(Forrás: Creditline.hu)