Lélek, önbizalom

#Lélek #önbizalom

353 db cikk a témában

5 konfliktuskezelési módszer - Mikor melyik válhat be?
#konfliktus
2023.11.05.

5 konfliktuskezelési módszer - Mikor melyik válhat be?

Gyakran előfordul a legjobb barátok között is, hogy vita támad, vagy azt érzed, hogy „valami nem stimmel”, már nem úgy viselkedik veled, mint korábban. Ilyenkor robbanhat ki egy konfliktus, aminek a megoldása kettőtökön múlik.

Magabiztosság – túl sok, túl kevés?
#magabiztosság
2023.10.25.

Magabiztosság – túl sok, túl kevés?

A magabiztosság az a képesség, hogy őszintén és tiszteletteljesen beszéljünk önmagunkért. Minden nap kerülünk olyan helyzetekbe, amikor az önérvényesítés segíthet nekünk – például, ha valakivel randevúzunk, felkeresünk egy tanárt egy kérdéssel, vagy ha jól teljesítünk egy állás- vagy egyetemi interjún. De hogyan lehetünk optimálisan magabiztosak?

Tanuld meg szeretni önmagad!
#lélek
2023.10.08.

Tanuld meg szeretni önmagad!

Gyakran hallhatod, hogy amíg valaki nem képes önmagát szeretni, nem képes másokat sem szívébe fogadni. Azt is mondják, hogy ne is várd mástól, hogy szeressen téged, amíg te nem élsz békében önmagaddal.

Teszt: mennyire vagy bátor?
#bátorságteszt
2023.09.26.

Teszt: mennyire vagy bátor?

Hogyan reagálsz veszélyhelyzetben, kínos, nehéz szituációkban? Könnyedén „kivágod” magad vagy visszavonulót fújsz? Végezd el a tesztet, s mindjárt kiderül.

Hogyan harcolj a teljesítményszorongás ellen?
#teljesítmény
2023.09.19.

Hogyan harcolj a teljesítményszorongás ellen?

Meg akarsz felelni a szüleidnek, a tanároknak, a barátaidnak - a számodra fontos embereknek. A “Meg fogod nyerni!’ “Neked ezt tudni kell!”, ”Te jobb vagy, nem nem hibázhatsz !” - kijelentések általában biztatásképpen hangzanak el, de a vállaidra mégis hatalmas terhet raknak vele.

Mi az a hipnózis?
#hipnózis
2023.09.17.

Mi az a hipnózis?

Minden bizonnyal kevés ember létezik, akit ne érdekelne valamilyen szinten a hipnózis. Lehetnek elképzeléseink, félelmeink, akár tévhiteink is a módszerről, hiszen annyi forrásból hallunk róla. A média, filmjelenetek, szakmai cikkek szélesítik tudásunkat, ezek néha azonban félre is vezethetnek. Nézzük hát, mi is ez a dolog, amit a legtöbben hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, varázslatnak tekinteni.

Mindennapi odafigyeléssel a kiégés ellen
#kiégés
2023.09.04.

Mindennapi odafigyeléssel a kiégés ellen

A kellő odafigyelés és a tudatosság segíthet abban, hogy a kiégést megelőzzük. A jelenség első számú okozója, a stressz csökkentése már csak azért is emberpróbáló feladat, mivel a leginkább akkor van rá szükségünk, amikor azt gondolnánk, hogy erre aztán igazán nincs most időnk. A kiégés veszélyeztetettjeinek azonban egyet biztosan szem előtt kell tartaniuk: arra van időnk, amire szakítunk.

Hová lett az önbizalmam?
#rossz kapcsolat
2023.08.29.

Hová lett az önbizalmam?

A helyes önértékelés megalapozza a mindennapjaidat, hiszen önbizalomhiány esetén nem tudsz kiteljesedni. Megeshet, hogy csak ideiglenesen bomlik meg a lelki egyensúlyod (és vele együtt az önbecsülésed), például ha rosszul bánnak veled. Íme, néhány tipp, ami segíthet, hogy újra rendbe jöjj!

Testképzavarok
#testképzavar
2023.08.26.

Testképzavarok

Légy őszinte: te tudsz bűntudat nélkül enni, és elégedetten felállni az asztal mellől? Reméljük a válaszod: igen. A médiában sugallt üzenet, miszerint csak a karcsúság jelentheti a szépséget és a sikert elsősorban a te korosztályod étkezési szokásait befolyásolja károsan. Emiatt fiatal lányok és nők - sőt napjainkban már a fiúk, férfiak - tízezrei szenvednek a táplálkozási és testképzavarok miatt.

Mi a reziliencia?
#reziliencia
2023.08.22.

Mi a reziliencia?

Te mennyire vagy erős? Nem fizikai értelemben, hanem a reménytelennek tűnő helyzetekben? Mi az, ami segít abban, hogy felülkerekedve a problémákon megbirkózz a krízisekkel, csapásokkal, traumákkal? Képes vagy a megpróbáltatások által fejlődni, növekedni, vagy megadod magad és sodródsz egyre messzebb és messzebb a céljaidtól?

Hogyan nyerd vissza a stabilitásodat egy trauma után?
#trauma
2023.08.05.

Hogyan nyerd vissza a stabilitásodat egy trauma után?

Trauma ért. Hirtelen, váratlanul, felkészülést sem hagyva csapott le rád, olyan megrázó erővel, ami túlmutat az eddig átélt tapasztalatokon, és fenyegeti a testi-lelki egyensúlyodat - mi több, ki is billent belőle. Érzed, hogy nem engedheted el magad, tudod, hogy nem hagyhatod magad az árral sodródni… De akkor mit tehetsz azért, hogy visszanyerd a stabilitásodat? A cikk végére kiderül…

Gázlángozás – Ezek a figyelmeztető jelek
#gaslighting
2023.07.10.

Gázlángozás – Ezek a figyelmeztető jelek

A gaslighting, vagy magyarul gázlángolás a manipuláció egyik formája, amely gyakran előfordul bántalmazó kapcsolatokban. Ez egy rejtett típusú érzelmi bántalmazás, amelyben a zaklató vagy bántalmazó félrevezeti a másikat, hamis narratívát hozva létre, és megkérdőjelezi a másik ítéleteit és valóságát. Végül a gázlángolás áldozata kezd bizonytalan lenni a világról alkotott felfogásában.