fitt
#Mozgás

Hogyan maradj motivált az edzés során?

2023.04.08.
3 perces olvasási idő

A fogyni próbálóknál gyakori probléma, hogy pár héten belül elveszítik azt a motivációt, ami nélkülözhetetlen a mozgásnál. Ha úgy érzed, hogy nehéz az edzésprogramodat tartani, vagy már nem is érdekel annyira, mint az elején, akkor olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, hol vesztetted el a hited, és hogyan tudod visszaszerezni azt.

Okulj a múlt hibáiból

Gondolj vissza az előző olyan alkalomra, mikor rendszeresen mozogtál, vagy éppen fogyni próbáltál. Kérdezd meg magadtól, hogy mi miatt hagytad abba akkor azt, és hogy vajon most is ugyanazon az úton jársz-e. Amennyiben a válaszod igen, valószínűleg nem jó taktikát követsz. Szakíts vele úgy, hogy megpróbálod kideríteni, mi volt az oka korábban a motivációd elvesztésének!

A leggyakoribb okok a következők

  • Túl szigorú a diétád és/vagy megerőltető betartani azt
  • Leküzdhetetlen vágyat érzel a kedvenc ételeid után
  • Kimerültnek és letörtnek érzed magadat a túlzásba vitt edzés után
  • Nem tudod beilleszteni a naptáradba a mozgást, mert túl elfoglalt vagy

Azt tanácsoljuk, hogy készítsd el a saját listádat! Túl szigorú az étrended? Próbálj rajta könnyíteni kisebb változtatásokkal. Elfoglalt vagy és nincsen időd mozogni? Szervezz rövidebb időtartamú edzést! Változtass, egy keveset mindaddig, ameddig be nem válik az új rendszer. Ne feledd, ez csak rajtad múlik!

Légy reális magaddal szemben

A legtöbb ember ott rontja el a diétáját és az edzésprogramját, hogy irreális célt tűz ki maga elé, és rövid időn belül szeretneMaradj motivált és kitartó! csodás átalakulást. A súlyvesztés sosem megy azonnal, látványos nagy eredményekkel. Valójában ez egy viszonylag lassú folyamat. Mindig csak kis súlyt veszítesz. Ez nem baj, ez a természetes, és egészséges módja a súlyvesztésnek. Ezt a procedúrát újra és újra meg kell ismételni. Olyan nem létezik, hogy keményen mozogsz egy hétig, és ezzel azonnal eléred a kívánt súlyt!

Ha nem látsz még változást, akkor se add fel, ugyanis az egészséges súlyvesztés tipikusan lassú dolog. Ha több kalóriát égetsz, mint amennyit elfogyasztasz, akkor már nagyon jó úton haladsz, amelyről nem szabad letérned. Ha ezt elérted, akkor előbb vagy utóbb pozitív változások fognak végbe menni a külsődön. Mint már említettük, a legfontosabb dolog az, hogy reális célt tűzz ki magad elé, amelyet lelkiismeret-furdalás nélkül el tudsz érni. Tulajdonképpen hetekbe, van, amikor hónapokba telhet, hogy feltűnjön a változás.

Turbózd fel magad

Mindnyájunknak szükségünk van lelkesedésre, motivációra, ami átsegít az első napok, hetek nehézségein. Ugyanakkor természetes, ha ez a lelkesedés némileg alábbhagy egy-két hónap elteltével, és esetleg megfordul a fejedben, hogy feladd. Az első hónap után gyakran úgy érzi magát az ember, hogy elfogyott minden energiája, kipukkadt és nem tudja tovább csinálni. Mielőtt úgy döntesz, hogy ennyi, nincs tovább, feladod, olvasd el és alkalmazd a következő tippeket, hátha mégsem kell feladnod.

  • Pörgesd át a fejedben azokat a céljaidat, amelyeket a diéta kezdetén tűztél ki magad elé - jelentenek számodra még most is valamit?
  • Gondolkozz el azon, hogy meddig jutottál – most nem feltétlenül arról van szó, hogy mennyi fölös kilótól szabadultál meg, hanem arról, hogy hogyan tudtad fejleszteni a fizikai készségeidet és az életedet. Gyorsabb vagy erősebb lettél? Jobban érzed magadat a bőrödben? Fel tudod használni ezeket az érzéseket, hogy kitarts, és ne add fel?
  • Változtass a dolgokon – a változtatások által sokkal energikusabban és felszabadultabban tudod végezni a gyakorlatokat. Próbálj ki más típusú gyakorlatokat, mint amiket eddig végeztél, és így biztosan jobban fogsz érdeklődni az edzések iránt. Változtass az edzések időpontjain és igyekezz naponta inkább többször keveset, mint egyszer sokat mozogni.

Jutalmazd meg magad

Mindenkinél meglepően motiválóan hat egy masszázs mozgás után. Egy dolog sem nyújt olyan felemelő érzést, mint amikor az egész heti kemény edzés után egy finom masszázzsal kényezteted magadat és a fáradt izmaidat. Ez a dolog egy afféle motiváló élményként lebeghet a szemed előtt, amikor éppen úgy érzed edzés közben, hogy menten kipurcansz. Ha a masszázst annyira nem kedveled, akkor válogass az alábbi opciókból:

  • Egy esti lustálkodás a kedvenc tévéműsorod közben
  • Egy új könyv vagy zene, amit már korábban kiszemeltél
  • Egy új zenelejátszó készülék és zene az edzésekhez
  • Egy olyan videójáték, amivel csak edzések után játszhatsz

Próbálj ki minél több mindent

Mielőtt befejezed a diétát, mert elérted a célod, próbálj meg mindent megtenni azért, hogy a mozgást ne hanyagold el. Ahelyett hogy nagyívben elkerülsz mindent, ami a testmozgással kapcsolatos, ígérd meg magadnak, hogy kipróbálsz más mozgási lehetőséget is, és minden héten mozogsz egy keveset, hogy ne legyen szükség egy újabb diétára.

  • Kérd személyi edző segítségét!
  • Keress egy barátot, akivel bármikor elmehetsz mozogni!
  • Csatlakozz egy fitnesz csoporthoz vagy edzőteremhez!
  • Próbáld ki másfajta módjait a mozgásnak (DVD, új sportág, stb.)

Előfordul, hogy csak új és izgalmas dolgokra van szükség, hogy mozgásra lehessen bírni az embert.

(KamaszPanasz - Gy. P. F. - about.com)