Hagyományos olasz rizottót biztosan kóstolta és el is készítette már mindenki. Ennek a változatnak is adjuk meg az esélyt! Alábbi receptünket chronosoknak, vashiányosoknak és hasnyálmirigy problémákkal küzdőknek is ajánljuk.
Hozzávalók:
- 20 dkg spenót
- 1 szál póréhagyma
- 30 dkg kerek szemű rizs
- 6 dl zöldségleves, kockából
- 1 dl olaj
- 3 dkg vaj
- 60 dkg csont nélküli sertéskaraj, szeletben
Elkészítés:
A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és egy percre sós, forró vízbe tesszük. Amikor a levelek összeestek, levesszük, leszűrjük, és a spenótot hideg vízben lehűtjük, majd összevagdaljuk. A pórét megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rizst megmossuk. A zöldséglevest felforrósítjuk.
1. Az olaj felét nagyobb edényben felmelegítjük, rátesszük a rizst, és kevergetve felmelegítjük. A forró levest folyamatosan, merőkanalanként adjuk a rizshez, de mindig csak annyit, amennyit felvesz. Ezt a rizst nem takarjuk le, és nagyon kis lángon készítjük, közben folyamatosan kevergetjük, nehogy megégjen az alja. Nem kell teljesen puhának lennie, viszont nem lehet száraz sem. (Természetesen, aki puhán szereti a rizst, úgy főzi.)
2. A vajon megfuttatjuk a pórét, rátesszük a spenótot, összekeverjük, és a rizshez adjuk. Az egészet még 3-4 percen át pároljuk.
3. A húst sózzuk, borsozzuk, és a maradék olajon mindkét oldalán hirtelen megsütjük (5-8 perc). Tálaláskor tányérra szedjük a szaftos rizottót mellé tesszük a sült karajt. Ízlés szerint tehetünk mellé párolt zöldséget vagy sült paradicsomot is.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat!