Kiadós étel, és nem árt előre beszerezni a hozzávalókat, mert bizony lesz vele dolgunk. Lisztérzékenyeknek is bátran ajánljuk.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirke
- 1 diónyi friss gyömbér/1 mk. szárított
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 narancs
- 8 evőkanál szójaszósz
- 6 evőkanál olaj
- 1 fej jégsaláta
- 2 paradicsom
- 2 zellerszár
- 1 piros húsú paprika
- 2 ecetes uborka
- 2 szelet szendvicskenyér
- 2 dl natúr joghurt
- 1 mokkáskanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál fehérbors
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, és hat nagyobb darabra vágjuk (mell, combok, szárnyak, hát). A gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük. A fokhagymát áttörjük. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, felének a levét kinyomjuk.
Összekeverjük a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a narancs héját és levét, az olajat. Beleforgatjuk a csirkedarabokat, és legalább 3 órát állni hagyjuk benne. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és vékony csíkokra/karikákra vágjuk. Nagy salátástálban összekeverjük. A kenyeret apróra felkockázzuk, és a vajon barnára pirítjuk.
Elkészítjük a salátaöntetet : a joghurtot simára keverjük a cukorral, a citromlével, 1 csipet sóval, és fehér borssal ízesítjük. Ráöntjük a zöldségekre, és összeforgatjuk. A húst bőrével lefelé a sütő rostjára fektetjük, betesszük a sütőbe, alátoljuk a tepsit, és 200 fokon (gázsütő 3. fokozat) 30 percig sütjük. Megfordítjuk a húsokat, bekenjük a marináddal, és további 25 percig, pirosra sütjük. A salátával tálaljuk.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat!