Csontritkulásos vagy vashiányos vendégeid érkeznek és figyelembe szeretnéd venni különleges igényeiket? Kedveskedj nekik az alábbi receptünk alapján elkészíthető mandulás spenótlevessel, garantált a siker.
Hozzávalók:
- 50 dkg friss, leveles spenót
- 1 fej hagyma
- 6 dl csontlé (vagy leveskockából készített lé)
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 dl tejszín
- 4 tojás
- 4-4 dkg tisztított mandula és margarin
- 4-5 evőkanál ecet
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt fehér bors
- kevés szerecsendió-reszelék
- néhány petrezselyemlevél
Elkészítés:
A megmosott spenótot, a megtisztított hagymát és fokhagymát durvára összevágom. A margarinra rászórom a lisztet, egy-két percig pirítom, majd hozzáadjuk a spenótot és a hagymát. Befedve párolom néhány percig. Ezután pürévé töröm, ráöntöm a csontlevet, és jól összekeverem.
A levest folyamatosan kevergetve felforralom, hozzáöntöm a tejszínt, és habverővel belekeverem a reszelt sajtot. Ezután már nem forralom, csak melegen tartom. Lábosban másfél liter vizet forralok. Beleöntöm az ecetet, majd a tojásokat külön-külön felütve, egymás után óvatosan beleeresztem a forrásban lévő lébe. Nem keverem, nehogy a tojások szétmenjenek. Az újraforrástól számított négy perc múlva a tojásokat tányérokra rakom. A mandulát kis serpenyőben szárazon kevergetve megpirítom. A levest megsózom, és csipetnyi borssal, szerecsendióval fűszerezem. 4 tányéron elosztom, beleteszek egy-egy tojást, és petrezselyemlevéllel feldíszítve, a megpirított maggal meghintem.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat!