A mandulafa csonthéjas termése a mandula, a világ összes olajos magja közül a legősibb és legismertebb. Sokak szerint napi 4-5 szem mandula elfogyasztásával betegségek sorát tarthatjuk távol magunktól.
A mandula jótékony hatásai
- E-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, így közreműködik a szervezetet károsító oxigén szabadgyökök semlegesítésében.
- A koleszterinszint szabályozásában betöltött szerepénél fogva megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
- Kalcium, magnézium és foszfor tartalma miatt a gyermekek, kismamák és idősek erős csontozatához szükséges. A kalcium-foszfát jó hatással van az emésztésre, segíti az egészséges fogak kifejlődését és megőrzését, és a menstruációs görcsök oldására is alkalmas. A kálium-foszfát kiváló a téli depresszióra, csökkenti a fáradtságérzetet, az ingerlékenységet is kedvezően befolyásolja, továbbá stresszoldó hatása is ismert. Magnézium-foszfát formája az izomgörcsök és krónikus fájdalmak esetén segít. Mindemellett mindhárom formában az agy működésére serkentőleg hat.
- Jótékony hatással van a máj- és hasnyálmirigy-problémákra.
- Az emésztést serkenti, a székrekedésre hatásos gyógymód.
- A benne lévő ásványi anyagok megerősítik a véredények falait, illetve kalcium-, kálium- és magnézium-tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív munkájára is.
- Az egész légzőrendszerre serkentőleg hat.
- Vizelethajtó hatása is ismert.
- A teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása.
- Tápértéke miatt nagyon jó energiapótló.
- Javíthatja az agy működését. Érdemes fogyasztani, ha vizsgaidőszak előtt állsz, hiszen a mandulában található riboflavin és L-karnitin fontosak az agy működésének biztosításához.
- A diéta alatt is jó szolgálatot tehet, ugyanis hamar eltelít és kalóriatartalma is alacsony.
Kívülről is ápol és szépít
Felhasználása rendkívül sokrétű. Közismert bőrtápláló hatása miatt a kozmetikai ipar is előszeretettel hasznosítja arckrémek, testápolók, bőrradírok alkotójaként.
A gasztronómia területén is közkedvelt. Fogyaszthatjuk nyersen, felhasználhatjuk sütemények díszeként, a cukrászatban a közkedvelt marcipán alapanyaga. Ízesíthetünk vele sülteket vagy köreteket. Az alkoholipar likőr gyártására használja.
A tapasztalatok szerint legjobb, ha a mandulát mindennap fogyasztva megelőzésre használjuk. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a szervezetünk minimális mennyiséget igényel, de hiányuk több betegség okozója is lehet.
Néhány felhasználási javaslat
Mandulaital elkészítése (székrekedés orvoslására kiváló)
- Hozzávalók: ½ liter tej, 15 dkg őrölt mandula, 1 félbevágott vaníliarúd, 1 evőkanál méz
- Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük, majd felforraljuk. 10 percet hűlni hagyjuk, majd átszűrjük és kinyomkodjuk a pép levét is.
Otthon elkészíthető bőrradír
15 dkg mandula őrleményhez 2 evőkanál felforralt, majd langyos hőfokra hűtött vizet adunk, az elegyet krémmé keverjük. A bőrre felkenjük, száradásig rajta hagyjuk, majd alaposan leöblítjük.
Hidratáló tej
Elkészítése: 20 dkg mandulaőrleményt 2 dl vízzel felforralunk, majd néhány óra állás után leszűrünk. Ehhez hozzáadunk 1 evőkanál bio-mandulaolajat és 3-5 csepp illóolajat. Fürdés után kiválóan táplálja az érzékeny, száraz bőrt. E-vitamin tartalma és olajtartalma minden bőrtípusra használható. Rendszeresen alkalmazva puhává és bársonyossá varázsolja a bőrünket.
Ne fogyassz mandulát, ha allergiás vagy a diófélékre vagy félő, hogy keresztallergiás reakció léphet fel a fogyasztása után (pl. allergiás vagy a nyírfapollenre). Ez ugyanis akár anafilaxiás sokkot is előidézhet, mely életveszélyes állapot is lehet.
(KamaszPanasz)