A karácsony ízeihez egyértelműen hozzátartozik a karamell és a dió, így a grillázs is! Készítsd el, és kínáld bátran csontritkulásos, lisztérzékeny, tojásra allergiás és hízni vágyó vendégeidnek!
Hozzávalók:
- 10 dkg dióbél
- 12 dkg szőlőcukor
- 4 evőkanál méz
- 15 dkg mandulaforgács
- 1 evőkanál cukrozott narancshéj
- 2 evőkanál megmosott mazsola
- 10 dkg gluténmentes étcsokoládé
- 2 evőkanál tej
- 4 dkg vaj
Elkészítés:
Először pörköljünk meg 10 dkg dióbelet, majd konyharuhába hajtva dörzsöljük le róla az elszíneződött hártyát, és vágjuk apróra.
Utána egy vastag falú zománcozott edényben, lángterelő felett, teljes lángon, állandóan kevergetve olvasszunk fel 12 dkg szőlőcukrot. Amikor elkezd színeződni, adjunk hozzá 4 evőkanál mézet, majd csökkentsük a lángot, és keverjük a karamellhez a diót, valamint 15 dkg mandulaforgácsot. Továbbra is állandóan kevergetve pirítsuk még 1-2 percig, hogy a mandula átsüljön. Amikor színesedni kezd, engedjük fel 2 evőkanál tejjel, és adjunk hozzá 1 evőkanál cukrozott narancshéjat, valamint 2 evőkanál megmosott mazsolát. Ezt követően már ne pirítsuk sokáig, mert ha megbarnul a karamell, kesernyés és ehetetlenül kemény lesz.
A tej elpárolgása után öntsük a forró masszát olajozott fémlapra, és olajjal megkent sodrófával nyújtsuk kb. 1 cm vastagra. (Ha nincs más, megteszi a zománcozott sütőlemez megtisztított hátlapja is.)
Még mielőtt teljesen megszilárdulna, bevizezett késsel vágjuk kb. 3x3 centiméteres négyzetekre. Amikor teljesen lehűlt, feszegessük fel, majd mártsuk az alját és oldalát 10 dkg étcsokoládéból és 4 dkg vajból készített olvasztott csokoládéba. Rácsra helyezve hagyjuk lecsepegni, és megszáradni.
Hűtőszekrénybe nem szabad betenni. Hűvös helyen tároljuk.
Aki a kemény, ropogós grillázst kedveli, csak 1 evőkanál mazsolát, és 1 evőkanál tejet adjon hozzá.
Ha nem tudunk cukrozott narancshéjhoz jutni, mi is készíthetünk magunknak.
A fenti mennyiségből maximum 24 bonbon várható.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!