aranygaluska
#Receptek

Aranygaluska laktózérzékenyeknek

2024.03.07.
1 perces olvasási idő

Azt hitted, az aranygaluska elkészítése nehéz hadművelet? Hát nem! Egyszerű és remek vendégváró édesség, mert amíg kel a tészta, addig rengeteg időd van mást elintézni. Fogyaszthatják laktózérzékeny, hízni vágyó és hasnyálmirigy problémákkal küzdők is!

Hozzávalók:Aranygaluska

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 4 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 2 kanál cukor
  • kb. 3 dl tej vagy víz
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

1 dl langyos tejben az élesztőt és 1 kiskanál cukrot felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet. A tészta puha, folyós galuskatészta legyen. Liszttel meghintjük, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Ez kb. negyedóra. A puha vajat a tojássárgával elkeverjük, a masszához keverjük, majd annyi tejet, hogy puha galuskatészát kapjunk.

A tészta alját és tetejét megszórjuk liszttel, lefedve újra kétszeresére kelesztjük. Liszttel hintett gyúrótáblán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval úgy szaggatjuk ki, hogy leesett rész ne maradjon. A tésztát olajjal kikent formába rakjuk, soronként darált dióval elkevert cukorral hintjük meg. Legfelül tészta legyen. Megint kétszeresére kelesztjük a tésztát.

A sütőt előmelegítjük és 170 fokon 25-30 percig sütjük, vaníliasodóval tálaljuk.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat!

(KamaszPanasz)