Azt hitted, az aranygaluska elkészítése nehéz hadművelet? Hát nem! Egyszerű és remek vendégváró édesség, mert amíg kel a tészta, addig rengeteg időd van mást elintézni. Fogyaszthatják laktózérzékeny, hízni vágyó és hasnyálmirigy problémákkal küzdők is!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 4 db tojás
- 4 dkg vaj
- só
- 2 kanál cukor
- kb. 3 dl tej vagy víz
- 15 dkg dió
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
1 dl langyos tejben az élesztőt és 1 kiskanál cukrot felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet. A tészta puha, folyós galuskatészta legyen. Liszttel meghintjük, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Ez kb. negyedóra. A puha vajat a tojássárgával elkeverjük, a masszához keverjük, majd annyi tejet, hogy puha galuskatészát kapjunk.
A tészta alját és tetejét megszórjuk liszttel, lefedve újra kétszeresére kelesztjük. Liszttel hintett gyúrótáblán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval úgy szaggatjuk ki, hogy leesett rész ne maradjon. A tésztát olajjal kikent formába rakjuk, soronként darált dióval elkevert cukorral hintjük meg. Legfelül tészta legyen. Megint kétszeresére kelesztjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük és 170 fokon 25-30 percig sütjük, vaníliasodóval tálaljuk.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat!
(KamaszPanasz)