érettségi
#Suli, munka

Így győzd le az izgulást az érettségi miatt

2023.04.12.
2 perces olvasási idő

Az érettségi az első olyan nagyobb megmérettetés, amivel a tanárok már 9. óta ijesztgetnek. Ha egyébként is izgulós vagy, akkor ideje, hogy kezedbe vedd az irányítást!

Miért félelmetes az érettségi?

  • Mert régóta ezzel ijesztgetnek a tanárok.
  • Mert az egyetemi felvételid múlik az eredményen.
  • Mert ciki lenne a finisben elhasalni.
  • Mert a szüleid is azt várják, hogy minden a legjobban sikerüljön.
  • Mert ez a felnőtté válás egyik lélektani küszöbe.
  • Mert félelmetes lehet egyszerre ennyi tárgyból és ennyi tananyagból vizsgázni.
  • Mert túl nagy kihívás ahhoz képest, amit eddig elvártak tőled.

Mit tesz veled, ha félsz az érettségitől?

  • Lehet, hogy, ha a vizsgákra gondolsz, máris jelentkeznek a stressz fizikai tünetei? Pl.: enyhe, vagy erős gyomorgörcs, mellkasi nyomás, gombóc a torokban, remegés, izzadás.
  • Vagy inkább halogatsz félelemből, ha az érettségire gondolsz: „Egy kicsit hadd élvezzem még az életet, nemsokára úgyis gályázni kell!”
  • Vagy már most azon görcsölsz, mi lesz, ha valamit elrontasz, ha nem lesz „tökéletes” az érettségid a felvételihez?

Minden, ami a fejedben zajlik, ha az érettségire gondolsz, az a stressz, és a félelem műve!

Akár hiszed, akár nem, a legnagyobb félelmeink 90%-a sosem valósul meg! Vagy ha valami meg is történik belőlük, az sosem olyan mértékű, mint ahogy az a képzeletünkben él.

Tehát: az érettségitől való félelem nem más, mint az elméd szüleménye! Ezért, ha a gondolataidban le tudod győzni a félelmet az érettségitől, nyert ügyed van.

És ha már tudod, hogy a félelem az elméd szüleménye, akkor dönthetsz arról is, hogy képes vagy megszüntetni ezt a félelmet.érettségi

De mégis hogyan lehet megszüntetni az izgulást az érettségitől?

Itt van néhány általános tipp, és néhány profi megoldás a sikeres érettségihez.

Általános tippek a félelem, izgulás kezelésére

  • Készülj fel, ne hagyd az utolsó pillanatra a tanulást. Az agyad még akkor is, ha négy évig csak lazsáltál hihetetlen sok anyagot képes magába szippantani, ha koncentrálsz.
  • Bontsd kis lépésekre a tanulást. Főleg, ha eddig keveset tanultál. Könnyebben bemegy a fejedbe a tananyag, ha a megelőző fél évben inkább rendszeresen, minden nap tanulsz fél-egy órát az érettségire, mint ha a finisben két nap alatt egyszerre próbálsz 4 évnyi tananyagot a fejedbe tömni. A rendszeresség kevésbé félelmetes és megerőltető. (Lusta diákoknak különösen ajánlott.)
  • Légy fitt! Egyél, igyál eleget, de ne túl sokat, mozogj, és pihenj. Ettől mentálisan is jobban fogod magad érezni.
  • Ha nem megy valami, keress olyan tanulópárt, aki tud neked segíteni.
  • Használd ki az internet adta lehetőségeket, találj a tananyagot magyarázó You Tube csatornákat! Ismered a mateking oldalt? Egyszerűen elmagyarázza a matematikát! https://www.mateking.hu/ vagy a zanza tv-t? 5 perc alatt megérteti veled a lényeget. https://zanza.tv/
  • Tarts szüneteket a tanulásban. Ilyenkor relaxálj, vagy ha tudsz, meditálj.

Specifikus tippek a félelem, izgulás kezelésére

1. Képzeld el a sikert minden nap

Lásd, ahogy már sikeres érettségit tettél, sőt felvettek az egyetemre. Alkoss erről egy képzeletbeli mozifilmet, ahol élénken beleéled magad az ideális, félelemmentes állapotba.

Ha naponta átéled azt a sikert, amire vágysz, akkor megváltozik a kisugárzásod, és amikor eljön az idő, képes leszel meg is teremteni magadnak a vágyott állapotot.

2. Pihend ki a fáradtságot a jóga egyszerű gyakorlatával

Ehhez nem kellenek különleges képességek, csak annyi a teendőd, hogy nyugodtan lefekszel a földre így: https://selfnessyoga.hu/2018/05/14/savasana-hullapoz/

3. Használd az EFT-t a feszültség oldására

Az EFT egy nagyon egyszerű stresszcsökkentő módszer. Bárki megtanulhatja, és bárhol használhatja a saját megnyugtatására. Az a lényege, hogy az ujjainkkal kopogtatunk néhány testünkön található meridiánpontot, miközben kifejezzük a pontos félelmeinket.

Azért működik, mert a kifejezésekkel az agy stresszközpontját aktivizáljuk, miközben a kopogtatással azt üzenjük az agynak, hogy nincs veszély. Lényegében újra tanítjuk a szervezetünknek, hogy bizonyos elképzelt stresszhelyzetekben (mint amilyen az érettségi is), nincs veszély, nem kell elmenekülni, sőt maradhatsz nyugodt is.

Az EFT módszerről itt olvashatsz bővebben: https://csaladbanutazunk.hu/eft-erzelmi-felszabaditas-technikaja-1/

De a Youtube-on is rengeteg segítséget találsz a témában.

Összefoglalva

Nem az a lényeg, hogy félsz-e valamitől, vagy sem. Az a fontos, hogy képes legyél a kezedbe venni az irányítást, és megtenni amit tudsz a félelmeid legyőzéséért. Ehhez használd bátran a fent megadott tippeket!

(Szerző: Takács Péter, Sághy Zsuzsanna - csaladbanutazunk.hu)