pénzügy
#Suli, munka

Alapfogalmak, amelyeket ismerned kell a pénz kapcsán

2024.08.19.
2 perces olvasási idő

Ahogyan egyre nyílik ki a világ körülötted, úgy érezheted, milyen bonyolult dolgok is állnak a világ hátterében. Lehet, már te is rendelkezel némi bevétellel, esetleg megtakarítással, vagy már folyószámlát is vezetsz valamelyik banknál.

És mit szólsz ahhoz, hogy még mindig magas az infláció vagy hogy egyre nagyobb a költségvetési hiány? Ha még idegenek számodra ezek a kifejezések, akkor itt az ideje, hogy megismerj néhány alapfogalmat, amelyeket, ha ismersz, máris jobban boldogulhatsz a pénzügyek kapcsán!

Bankkártyához kapcsolódó alapfogalmak

Ma már a legtöbb tizenéves rendelkezik bankkártyával, hiszen a világ is abba az irányba tolódik, hogy minél könnyebben és gyorsabban, érintés nélkül fizethessünk. A bankkártya egy fizetési eszköz, amely lehetővé teszi, hogy pénzt vegyél fel az automatákból (ATM-ekből), és fizess a vásárlásaidért POS terminálon keresztül.

A bankkártyáknak két fő típusa van: betéti kártya és hitelkártya. Valószínűleg Te betéti kártyával rendelkezel, hiszen az közvetlenül a bankszámládhoz kapcsolódik. Amikor ezzel a kártyával fizetsz, a pénz azonnal levonásra kerül a számládról. Ezért fontos, hogy mindig legyen elegendő pénz a számládon, hogy fedezni tudd a vásárlásaidat. Ezzel szemben a hitelkártya lehetőséget ad arra, hogy hitelt vegyél fel a banktól vásárlásaidhoz. A bank meghatároz egy hitelkeretet, amelyet felhasználhatsz, és ezt később, kamatokkal együtt kell visszafizetned.

Mindezek mellett ma már megkülönböztetünk virtuális bankkártyát is, amely kizárólag internetes vásárlásokhoz és mobilos fizetésekhez használható. Fizikai formája nincs, de rendelkezik egyedi kártyaszámmal, lejárati dátummal és biztonsági kóddal. Ezen kártyák összekapcsolhatók például a Google Pay és az Apple Pay rendszerekkel is. Nagy előnye, hogy biztonságosabbá teszi az online vásárlást, mivel gyakrabban cserélhető, mint a hagyományos fizikai bankkártya.

Gazdasághoz kapcsolódó alapfogalmak

Az utóbbi időszakban lehet, hogy Te is számtalanszor hallottad az infláció kifejezést. Ez alatt az általános árszint emelkedését értjük. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy a pénzed mennyit veszít az értékéből egy év leforgása alatt. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) méri a hivatalos inflációs adatot, és közzéteszi minden hónapban, hogy mennyi volt az átlagos pénzromlás mértéke az előző havi, illetve az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Biztosan Te is rendelkezel jövedelemmel. A jövedelem nem csak az a pénzösszeg, amit keresel valamilyen munkával vagy tevékenységgel. Ez lehet ösztöndíj vagy bármilyen egyéb bevétel, például a szüleidtől kapott havi zsebpénz. Fontos, hogy tudd, mennyi a jövedelmed, mert ez alapján tudsz tervezni és költségvetést készíteni.

A költségvetés, vagy más néven büdzsé egy terv, amely segít nyomon követni, hogy mennyi pénzed van, mennyit keresel, és mennyit költesz. Ezzel találkozhatsz például egy család, cég vagy ország esetén is. A költségvetés készítése lehetővé teszi, hogy ne költs többet, mint amennyid van, és segít megtakarítani a jövőbeni céljaidra.

A megtakarítás azt jelenti, hogy félreteszel pénzt a jövőre. Ez lehet egy konkrét cél érdekében, mint például egy új telefon vagy egy utazás finanszírozására, vagy csak azért, hogy biztonságban érezd magad anyagilag. A megtakarítás az egyik legfontosabb pénzügyi szokás, amit már érdemes most elsajátítanod.

Hitelhez kapcsolódó alapfogalmak

Amikor valamelyik nagyobb pénzügyi kiadásod adódik, de nincs elég pénzed, lehetőséged van hitel felvételére. A hitel olyan pénzügyi eszköz, amit egy bank vagy más pénzügyi intézmény nyújt neked céljaid eléréséhez. Fontos tudni, hogy később ezt vissza kell fizetni, általában kamattal együtt. A hitelfelvétel során a kamat az az összeg, amennyibe a hitel összege került.

Reméljük, hogy ez a kis útmutató segített megérteni néhány alapvető pénzügyi fogalmat. Minél többet tudsz a pénzről, annál jobban tudod kezelni és annál sikeresebb lehetsz az életben. Ne feledd, hogy a pénzügyi tudatosság a kulcsa a hosszú távú anyagi biztonságnak. Kezdd el már ma, és meglátod, mennyire megéri!

(Forrás: Creditline.hu)

Kapcsolódó címkék

munka