problémás gyerek
#Szülőknek

7 tipp a problémás gyerekhez

2014.09.17.
3 perces olvasási idő

Az eredményes gyereknevelés egy éppen lázadó korszakát élő kamasz esetében csöppet sem egyszerű, szinte lehetetlen feladatnak számít a szülők részéről. Ilyenkor napi szinten kell szembenézni a világgal harcoló tinivel és annak gondjaival.

Azok a fiatalok, akik elkóborolnak, megbuknak az iskolában, motiválatlanok, dacosak, vagy depressziósak, igen komoly kihívások elé állítják a szüleiket. Íme, 7 mód arra, hogy hogyan éljék túl a szülők az állandó készenlétet igénylő, sok nehézséggel járó problémás gyerek felnevelését.

1. Ne önmagát hibáztassa a gyerek problémái miatt!

Fontos, hogy ne essen bele abba a gyakori hibába, hogy önmagát okolja mindenért, ami a gyerekkel történik, vagy amit ő tesz. Ne legyenek olyan illúziói, hogy ha így vagy úgy tett cselekedett volna egy adott helyzetben, akkor most nem lenne gond vele. Ez lehetetlen és el kell felejteni, mert lehetetlen az összes olyan faktort számba venni, ami az adott helyzet kialakulásáért felelős. Ha eltérően cselekedett volna, akkor egy másik dolog miatt aggódhatna most. Ilyenkor nincs idő a múlton merengeni és játszani a „mi lett volna, ha” játékot. Próbáljon inkább a jelenre koncentrálni és a felmerülő problémákat még akkor megoldani!

2. Kérjen segítséget!gyereknevelés

Nem lehet mindig és mindemkor jelen, hogy csak a gyerekével foglalkozzon. Ezért kérjen segítséget másoktól: tapasztalt felnőttektől, valamint viselkedési szakértőktől, terapeutáktól, akik kezében ott a tudás és a tapasztalat, hogy segíteni tudjanak a problémás tinit visszavezetni a helyes útra. Ne féljen segítséget kérni, ha a helyzet úgy kívánja. Sokszor ahhoz kell erősnek lenni, hogy beismerje, nem elég ahhoz, hogy egyedül oldja meg a problémát.

3. Legyen őszinte önmagával!

Ha úgy érzi, hogy a kamasz gyereke az átlagosnál problémásabb, és nem lehet minden tettére ráhúzni, hogy a felnőtté válás útvesztőiben tévelyeg, akkor valószínűleg jól gondolja és érzi a helyzet súlyosságát.

Ilyenkor nem szabad ráhagyni a dolgokat, hogy majd azok megváltoznak maguktól. Ön ismeri a gyerekét a legjobban, ezért hallgasson a belső hangra, ha az riadót fúj. Ne hagyja elhessegetni magától a gondolatot, hogy itt most valami nincs rendben, hanem nézzen utána és cselekedjen!

4. Ne maradjon egyedül a gondokkal!

Ossza meg az érzéseit másokkal, rokonokkal, barátokkal. Ha valami gond van a gyerekkel, hallgassa meg a visszajelzéseiket, tanácsaikat, javaslataikat. Kérje más felnőttek segítségét és véleményét, hogy ők hogy látják a helyzetet, és hogy mit tennének a helyében. Nem kell egyből úgy tenni, ahogy azt mások látják jónak, de érdemes végiggondolni azt, hogy mások hogyan látják a problémát, mert hasznos lehet. Ugyanis a szülő legtöbbször elfogult a saját gyerekével szemben. Kérjen meg a barátai közül néhányat, hogy tartsák a gyerekén a szemüket, esetleg hallgassák végig, amikor a problémákat vázolja fel nekik, mert sokszor már az is segít, ha lehiggad, és újra átgondolja a helyzetet. Ne feledje, támogatás nélkül nem juthat messzire egy problémás tini esetében.

5. Legyen nyitott és rugalmas!

Ez nem azt jelenti, hogy csak magával kell foglalkoznia, és a problémákat hagyja, hátha megoldódnak időközben beavatkozás nélkül is. Hanem azt jelenti, hogy legyen nyitott és befogadó az új gyereknevelési módszerek iránt, hogy megtudja, hogyan segítheti a lehető legjobb módon. Ne ragadjon le a régi megoldásoknál, gondolkodjon és újítson, így szinte határtalan lehetőségek nyílnak meg Ön előtt. Tehát aktívan figyelje a gyereked erősségeit, és próbálja azokat fejleszteni, valamint amennyire csak lehet, pozitív visszajelzésekkel erősíteni az önbizalmát és bátorítani a változtatások megtételére.

6. Gyakorolja a türelem erényét!

A türelem a gyereknevelés egyik alapköve, főleg akkor, ha esetenként az átlagosnál kissé problémásabb a gyermeke. Szinte nélkülözhetetlen a megfelelő hozzáállás, szakítson időt a problémák megbeszélésére, hallgassa meg! Ha problémája van a gyereknek és el szeretné mondani Önnek, nem szabad elzavarni, mert lehet, hogy csak egyszer próbálkoznak, utána megpróbálják a maguk módján rendezni a dolgokat, ami nem épp a kívánt eredményt szokta hozni általában. Azonban önmagával szemben is türelmesnek kell lennie, mert Ön sem tud mindent azonnal megoldani, még ha felnőtt, akkor sem. Adjon elég időt mindkettejük számára, hogy a lassú folyamat meghozza a várt eredményt.

7. Ismerje a határait!

Csak addig feszítse a húrt, amíg még vissza tud lépni, mert, ha robban, akkor már túl késő és annak mindkettejük a kárát fogja látni. Figyeljen a jelekre, főleg a fáradtság, kimerültség tud alattomos lenni, az egyik pillanatban úgy hiszi, hogy bírja még, aztán egyszer csak elszakad a cérna. Tudja, hogy mikor van szüksége szünetre, egy kis lazításra, mert az állandó figyelem, aggodalmaskodás, összpontosítás hamar kimeríti még a legelszántabb szülőt is. Ha már nem bírja a helyzetet, inkább adja fel és vonuljon vissza, hogy később újult erővel vesse bele magát a gyereknevelésbe.

És ne felejtse el, hogy a tinik még rugalmasak. A megfelelő és folyamatos, valamint kitartó munka során a gyerek idővel kinövi a problémákat és boldog, kiegyensúlyozott felnőtté válik.

(N. L. - parentingteens.about.com)