hajnalhasadás
#Szülőknek

A Hajnalhasadás első része káros a kamaszokra?

2011.11.26.
2 perces olvasási idő

A sorozat kétségtelenül a fiatalokat, tiniket célozza meg, mint potenciális nézőközönséget. Egyes szakértők szerint a negyedik részben már felnőtt tartalmak is láthatóak a filmvásznon, melyek nem biztos, hogy a tinik számára elfogadható látványt nyújtanak.

Ez azonban elég nevetséges és álszent, annak a tudatában, hogy az első három részben mennyi erőszak, véres jelenet, dráma, horror és természetfölötti jelenség látható. Ráadásul a két főszereplő, Bella és Edward tiniként házasságot köt, valamint váratlanul terhes lesz a lány, ami veszélyes és szinte az életébe kerül, és ha ez még nem lenne elég, maga a terhesség és a szülés is horrorisztikus elemekkel vegyítve kerül a nézők elé.

Túl bizarr és hátborzongató, ami a gyerekek számára nem biztos, hogy agyilag feldolgozható és egyáltalán kívánatos látvány. Itt van öt olyan dolog, amit nem árt részletezni és átgondolni, mielőtt valaki elengedné a moziba kiskorú gyermekét.

Szex

Az első három rész csak a románcról szól, és nélkülöz mindenféle felnőtt élvezetet. A negyedik rész a két főszereplő esküvőjével nyit, a történet ezen szála pedig, a későbbiekben látható, a várva várt nászéjszakához vezet. A szexjelenetben semmi ízléstelen nincs, de elég intenzív az aktus, ágy összetörése, Bella zúzódásokkal ébred, de mégis könyörög az újabb alkalomért.alkonyat

Tini terhesség

Ha a tini házasság nem lett volna zavaró, akkor a tini terhesség már igen. Bella még csak 18 éves, amikor házasságot köt Edwarddal, aki vámpír és a film szerint jócskán elmúlt 100 éves, technikailag 17 évesnek néz ki. A lány már a nászéjszakán teherbe esik, mivel úgy gondolják, hogy annak semmi esélye sincs, és nem is védekeznek a szex során.

Amikor Bella számára világossá vállnak sejtései, Edward úgy dönt, nem akarja, hogy világra jöjjön a hibrid jövevény, de a lány meg akarja tartani és megszülni a gyermekét, még ha ez az életébe is kerül.

Abortusz téma

Az egyik konfliktusgeneráló cselekmény, a gyerek körül kirobbanó vita, megtartsák vagy elvetessék, mivel veszélyt jelent az anyára nézve. Bella meg akarja tartani, mert a saját részének tekinti, még akkor is, ha ez számára halálos veszélyt jelent.

Egyrészt a lány védelmezni akarja a magzatot, az élete árán is, míg mindenki más Bellát szeretné élve tudni: inkább a magzat vesszen el, mintsem a lány haljon meg. Végül nagy nehezen a gyerek és anyja is életben marad, igaz Bella csak azért, mert vámpírrá változtatják a végén. A probléma az, hogy a magzat körül kialakuló konfliktus és a szülés-abortusz vita összezavarhatja a fiatal nézőket.

Szülők elhagyása

Az egyik legszomorúbb mellékszál az, hogy Bella folyton hazudik a szüleinek és ellenük fordul, csakhogy összeházasodhasson, és együtt lehessen Edwarddal. A hazudozás, a szülők megtévesztése, a szülői akarattal való szembeszállás rossz példával szolgálhat a fiatalok számára. Mennyire helyénvaló az, ha valaki lemond a családjáról a szerelméért?

Véres és durva szülési jelenet

Más mozifilmekhez képest (pl.: Rosemary gyereke, Légy) a szülés jelenete elég visszafogott. A rendező próbált hű lenni a könyv történetéhez. Azonban a szülés mégis visszataszító és véres. Ráadásul Edward császármetszéshez folyamodik a végén, amit a fogával végez el. A sok vér látványától a többi vámpír is begerjed, a félig halott Bella pedig teljesen vérbe fagyva fekszik, egész testét pedig harapások és zúzódások borítják. A gyengébbek bizony könnyen elájulhatnak ennél a résznél.

(M. T., moviefone.com)

Kapcsolódó címkék

anya