nevelés
#Szülőknek

Hogyan kezelje szülőként az első tiniszerelmet?

2014.02.13.
1 perces olvasási idő

Az első szerelem számtalan film, dal és megannyi könyv témája, na és persze a szülői aggodalom oka is. Igaz ugyan, hogy tinédzser fia vagy lánya életében ez az egyik legizgalmasabb időszak, a szüleiknek sok fejtörést okozhat. Hogy megkönnyítsük az utazást gyermeke érzelmi hullámvasútján, felsoroltunk 5 tippet, amely segíthet átvészelni ezt az izgalmas, ám zavaros időszakot.


A pszichológusok azt javasolják a szülőknek, hogy tiszteljék gyermekük érzéseit, még akkor is, ha ez az egész csak egy diákszerelemnek tűnik, nem pedig életre szóló választásnak. Ha megmutatja gyermekének, hogy mennyire együttérző és megértő az érzéseivel kapcsolatban, gyermeke sokkal nyitottabb lesz Önnel is, és szívesebben avatja be a kapcsolata részleteibe, és kéri ki az Ön véleményét.

Ne hozza zavarba gyermekét! Még ha erős is a kísértés, hogy beszámoljon tinédzser gyermeke új barátjáról vagy barátnőjéről a rokonok vagy a barátok előtt, ne tegye meg! Ha ezt megtenné, azzal elvenné csemetéje minden kedvét attól, hogy megnyíljon Ön előtt és beszéljen az érzéseiről, a kapcsolatáról!

Szülőként ügyeljen arra, hogy gyermeke ne temetkezzen el mániákusan a kapcsolatában, elhanyagolva az iskolát és a barátait! Fontos, hogy figyeljen gyermeke viselkedésére, anélkül, hogy aggodalmaskodásával megfojtaná.

Figyeljen arra is, hogy amikor tanácsot ad gyermekének, kerülje az ítélkezést és a túl heves érzelmi megnyilvánulásokat, mert különben gyermeke ritkábban kéri ki az Ön véleményét.

Folyamatosan figyeljen gyermekére, ellenőrizze, hogy nem rugaszkodik-e el túlságosan a földtől, és merül el az érzelmeiben. Az, hogy sokat gondol a szerelmére, az természetes, de ha érzelmileg önállótlanná válik, és naphosszat csak a kapcsolatán emészti magát, már nem az. Anélkül, hogy túlságosan heves vagy bíráló lenne, segítsen tinédzser gyermekének fenntartani egy kiegyensúlyozott kapcsolatot!

Ha pedig gyermeke első kapcsolata véget ér, próbálja meg megállni a kísértést, és nem az orra alá dörgölni, hogy „Én megmondtam.” Még a diákszerelemben is fájdalmas a szakítás, ezért fontos, hogy kimutassa gyermekének támogatását és együttérzését!

Az első szerelem időszaka kétségkívül az egyik legérdekesebb kaland mind a gyermek, mind pedig a szülők számára a gyermeknevelés ösvényén. Ha okosan állnak hozzá, egy életre szóló élményekkel gazdagodhat nemcsak gyermeke, de Ön is.

Kapcsolódó címkék

anya