táplálkozás
#Táplálkozás

Miért fontos a reggeli?

2023.11.23.
1 perces olvasási idő

Reggelizz úgy, mint egy király! - tartja a mondás, és a táplálkozástudósok valóban egyetértenek abban, hogy a reggeli a nap fontos étkezése, melynek elhagyása - számos felmérés szerint - igen elterjedt rossz szokás Európában és Amerikában is. Miért is?

A reggeli fontossága

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli, mely a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energia biztosításával megalapozza a teljesítményünket. Mire vége az éjszakai alvásnak, testünk elhasználja az elraktározott glükózt, így a reggeli dolga, hogy agyunkat üzemanyaggal lássa el.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a reggeli elhagyása a napi energiabevitel csökkenéséhez vezet, mert így lényegesen kevesebb fehérje, telített zsírsav, vitamin és ásványi anyag jut be a szervezetbe, mint azoknál, akik rendszeresen reggeliznek.

A fogyókúra mellett is fontos a reggeli

Hiba kihagyni a reggelit azért, mert fogyókúrázunk. Tanulmányok bizonyították, hogy azok, akik nem reggeliznek, később túlsúlyosak lesznek, mert a nap folyamán többet nassolnak vagy esznek. A reggeli beindítja az anyagcserét, de nemcsak reggel, hanem egész nap gyorsítja azt, ebből tehát az következik, hogy annak is, aki fogyókúrázik, kötelező reggeliznie!

Reggelizz, mint egy király

Nem mindegy azonban, hogy mit reggelizünk. A reggeli döntő fontosságú lehet abban, hogy hogyan indítod a napod, és ezáltal a nap többi részében hogyan táplálkozol.

Ha szénhidráttartalmú reggelivel indítod a napodat (pl. fehér lisztből készült pékáruk, péksütemények, kekszek, stb.), hirtelen megemelkedik vércukorszinted, ami csak arra jó, hogy 10 óra körül már rád törjön a farkaséhség, hiszen amilyen hirtelen a vércukorszinted megemelkedik, éppúgy le is csökken, mégpedig az alá a pont alá, ahol nincs visszaút, enni kell, méghozzá sokat.

Ha reggeli nélkül indítod a napod, még mielőtt megemelkedhetne a vércukorszinted, hirtelen lezuhan, ennek eredménye pedig szintén a farkaséhség. Tízóraira vagy ebédre sokkal többet eszünk, mintha reggeliztünk volna.

Ha ezek a vércukor-ingadozások már a nap elején jelen vannak, a nap többi részében is folytatódnak. Megemelkedik - lezuhan - megemelkedik - lezuhan a vércukorszint, melynek eredményeképpen nem tudjuk kontrollálni éhségünket.

Milyen a jó reggeli?

A válasz egyszerű: egészséges, összetett szénhidrátokat, sovány fehérjével. Pl. teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut sovány sajttal, túróval, tejjel.

A napi étkezések közül a szakemberek a legfontosabbnak a gyakran elhanyagolt reggelit tartják. A nap megfelelő indulásához feltétlenül szükség van erre az étkezésre, ugyanis ébredés után a legalacsonyabb a vércukorszint. A cukorháztartás karbantartása- és az egészségünk érdekében nagyon fontos, hogy munkába-, iskolába indulás előtt együnk valamit.

(KamaszPanasz - G.V.)